Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Ηλεία: Εννέα διακομιδές ασθενών την ημέρα με "γερασμένα" και επικίνδυνα ασθενοφόρα


asthenofora1

"Ελπίζουμε στην ευαισθησία της νέας κυβέρνησης" δηλώνει ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ 3ης Περιφέρειας Γ. Θεοδωρόπουλος - Αξιόμαχα μόλις τέσσερα ασθενοφόρα με εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα στο ενεργητικό τους για όλη την Ηλεία

Με μόλις τέσσερα ασθενοφόρα και 32 διασώστες λειτουργεί το ΕΚΑΒ στην Ηλεία, θέτοντας σε καθημερινό κίνδυνο όχι μόνο τη ζωή των πληρωμάτων αλλά και των ασθενών και των τραυματιών που μεταφέρουν! Και μπορεί, οι σοβαρές καθυστερήσεις που σημειώθηκαν εξαιτίας της έλλειψης ασθενοφόρου, στο προχθεσινό τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε στην επαρχιακή οδό Πύργου –Κατακόλου, να μην είχαν συνέπειες για τη ζωή του τραυματισμένου συμπολίτη μας, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συνέβαινε εάν υπήρχε σοβαρός τραυματισμός… Το περιστατικό αυτό όμως, είναι αρκετό για να επαναφέρει στο προσκήνιο τα ουσιώδη προβλήματα που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόστηκε σε όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης οδηγώντας στη διάλυση και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας. Τα τελευταία χρόνια, οι εργαζόμενοι του Σωματείου ΕΚΑΒ 3ης Περιφέρειας- στο οποίο ανήκουν τα πληρώματα του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας της Ηλείας- έχουν επανειλημμένως διαμαρτυρηθεί για τους κινδύνους που διατρέχουν εξαιτίας των παλαιών και κακοσυντηρημένων ασθενοφόρων αλλά και του μικρού αριθμού διασωστών, σε ένα Νομό με άθλιο οδικό δίκτυο και διαλυμένο σύστημα υγείας. Ουδείς, ενδιαφέρθηκε. Τα ίδια αιτήματα, επαναφέρει μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, ξανά, ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ 3ης Περιφέρειας κ. Γιάννης Θεοδωρόπουλος, ευελπιστώντας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην «Πρωινή», ότι η νέα ηγεσία θα δείξει τη δέουσα ευαισθησία και δεν θα μείνει στα … λόγια.
«Εννέα διακομιδές το 24ωρο!»
«Το ΕΚΑΒ εξακολουθεί να διαθέτει έναν στόλο παλιό που έχει ξεπεράσει το προσδόκιμο χρόνο κίνησης του και επιβάλλεται όσο ποτέ η αντικατάσταση του καθώς έχουμε φτάσει στο σημείο, ένα ασθενοφόρο να φτιάχνεται και δυο να χαλάνε» είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος ενώ εστιάζοντας στη Ηλεία, επισήμανε ότι το πρόβλημα διογκώνεται ακόμα περισσότερο καθώς τα ασθενοφόρα διανύουν καθημερινά τεράστιες αποστάσεις κινούμενα σε ένα δύσκολο και επικίνδυνο οδικό δίκτυο.  «Από τα οχτώ ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στην Ηλεία, αξιόμαχα είναι μόνον τα τέσσερα. Το μεγάλο όμως πρόβλημα έχει να κάνει με τη δευτεροβάθμια φροντίδα στην Ηλεία η οποία είναι πολύ υποβαθμισμένη με τα υπάρχοντα Νοσοκομεία του Πύργου και κυρίως της Αμαλιάδας, να μην μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής. Αποτέλεσμα είναι, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ να διακομίζουν σε καθημερινή βάση ασθενείς προς τα Νοσοκομεία της Πάτρα, δυο και τρεις φορές σε κάθε βάρδια. Δηλαδή, τουλάχιστον εννέα (9) φορές το 24ωρο! Αυτή είναι η πραγματικότητα. Έχοντας λοιπόν από ένα ασθενοφόρο σε Πύργο, Αμαλιάδα και Βάρδα, όταν φεύγει κάποιο για διακομιδή ασθενή στην Πάτρα, για τουλάχιστον 2,5 με 3 ώρες η Ηλεία μένει με μείον ένα ασθενοφόρο. Έτσι στην περίπτωση που χρειαστεί κάποιο ασθενοφόρο για κάποιο ατύχημα ή οτιδήποτε άλλο, όπως συνέβη και με το προχθεσινό τροχαίο στην οδό Κατακόλου, να μην υπάρχει διαθέσιμο…».
Ο κ. Θεοδωρόπουλος, εξέφρασε τις ελπίδες και τις προσδοκίες του, για τη νέα κυβέρνηση, τονίζοντας ότι αυτό που ευελπιστούν όλοι, είναι να δείξει ευαισθησία στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. «Ελπίζουμε ότι θα είναι πιο ευαίσθητοι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στα θέματα της κοινωνικής πρόνοιας και της υγείας και πως θα προχωρήσουν το περιβόητο διαγωνισμό για την προμήθεια των ασθενοφόρων που έχει καταντήσει σα το … «γεφύρι της Άρτας» καθώς περιμένουμε από το 2009 και ο κίνδυνος να χαθούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ και κατ’ επέκταση τα νέα ασθενοφόρα, είναι μεγάλος. Αν μπορέσουν να προλάβουν τις προθεσμίες θα είναι ευχής έργο».
«Διασώστες σε καθημερινό κίνδυνο…»
Στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι διασώστες από τα «γερασμένα» ασθενοφόρα αλλά και στις σοβαρές ελλείψεις σε πληρώματα, αναφέρθηκε ακολούθως ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ 3ης Περιφέρειας. «Το προσωπικό στην Ηλεία είναι μειωμένο και λειψό. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 32 διασώστες για όλο το Νομό σε τρείς βάρδιες το 24ωρο. Τρείς το πρωί, τρείς το απόγευμα και δυο μόλις άτομα τη νύχτα. Και σε αυτό δεν υπολογίζουμε άδειες και ρεπό που τους χρωστά η υπηρεσία. Οι συνάδελφοι διασώστες υπερβάλουν τον εαυτό τους, χρησιμοποιώντας ασθενοφόρα μη κατάλληλα, ασθενοφόρα που έχουν περάσει το προσδόκιμο χρόνο κίνησης τους, θέτοντας καθημερινά σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή αλλά και τη ζωή των ασθενών που διακομίζουν. Έχουμε επανειλημμένως ζητήσει την ενίσχυση του Νομού με προσωπικό και μάλιστα ενώ βγήκε προκήρυξη που έδινε τρείς θέσεις διασωστών  στην Ηλεία και κάποιες μεταθέσεις από την Αθήνα ο διαγωνισμός αυτός αποσύρθηκε λίγο πριν τις εκλογές. Τώρα πάλι, επανήλθε και ζητούν εκ νέου αιτήσεις. Οι διαδικασίες πιστεύουμε θα είναι γρήγορες και το προσωπικό σύντομα θα στελεχώσει το ΕΚΑΒ καθώς οι προσλήψεις θα γίνουν μέσα από κυλιόμενο πίνακα και όχι με καινούργιο διαγωνισμό. Για όλα αυτά, έχουμε ήδη ενημερώσει τη νέα κυβέρνηση και τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και για εμάς είναι θετικό ότι ο Υφυπουργός που έχει αναλάβει και το ΕΚΑΒ είναι ο κ. Ξάνθος, που είναι γνώστης της πραγματικότητας και υπήρξε καιρό πριν, υποστηρικτής των αιτημάτων μας».
Κική Κολοβέρου
kkoloverou@yahoo.gr

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...