Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Ξεκινούν γεωλογικές έρευνες στην Ανάληψη


analipsi1aaa

Ηρεμία στην περιοχή μετά την "καταιγίδα" - Οργή των κατοίκων για τις καθυστερήσεις - Ξεκινούν γεωλογικές έρευνες στην Ανάληψη

Του Γιάννη Σπυρούνη

Μια ήρεμη γεωλογικά νύχτα πέρασαν την Πέμπτη οι κάτοικοι της Ανάληψης, ωστόσο οι ίδιοι κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα», καθώς φοβούνται πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει νέα κατολίσθηση ή καθίζηση στην περιοχή. Χθες το μεσημέρι ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Ήλιδας Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, πραγματοποίησε αυτοψία στο χώρο και άκουσε τα παράπονα των κατοίκων σχετικά με την καθυστερημένη παρέμβαση της Πολιτείας, καθώς το φαινόμενο είναι γνωστό από τον περασμένο χειμώνα. Η καθυστέρηση αυτή κόστισε όπως ανέφερε και ο αρμόδιος μηχανικός για το θέμα των ερευνητικών γεωτρήσεων που θα ξεκινήσουν από σήμερα, καθώς το γεωτρύπανο, έφτασε επιτέλους στην Ανάληψη. Οι στιγμές έντασης δεν έλειψαν χθες κατά την παρουσία του δημάρχου και του αντιπεριφερειάρχη που έσπευσαν να διαχωρίσουν τη θέση τους σε ότι αφορά τις δεσμεύσεις που είχαν δοθεί στους κατοίκους από τον περασμένο χειμώνα μιας και οι δύο ανέλαβαν καθήκοντα τον περασμένο Σεπτέμβρη. Ωστόσο ο κ. Γεωργιόπουλος παραδέχτηκε πως υπήρξε κενό στις κινήσεις που έπρεπε να γίνουν και τώρα επιταχύνουν τους ρυθμούς για να αποφευχθούν τα χειρότερα. «Εγώ ανέλαβα το Σεπτέμβριο, δεν θα απολογηθώ για όλα» σχολίασε ο δήμαρχος Ήλιδας.
«Έχουμε χάσει τον ύπνο μας…»
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του χωριού Βαγγέλης Παλυβός, ανέφερε πως η νύχτα της Πέμπτης, κύλησε ήρεμα ως προς το φαινόμενο, όμως όλο το χωριό δεν έκλεισε μάτι, καθώς ερευνούσε σπιθαμή προς σπιθαμή κάθε σημείο της Ανάληψης για να δει μήπως υπάρξει αλλού εξέλιξη του φαινομένου. «Ο φόβος πάντα υπάρχει, επικρατεί αναστάτωση, δεν κοιμόμαστε και περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί». Ο κ. Παλυβός τόνισε πως στα δύο τελευταία σπίτια που ζητήθηκε η εκκένωσή τους, οι κάτοικοι δεν τα εγκατέλειψαν. Είτε γιατί αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, είτε γιατί δεν έχουν που αλλού να πάνε, παρέμειναν παρά τον φόβο στα σπίτια τους. Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα τους κατοίκους είναι αν γίνουν έργα αποκατάστασης. «Θα βγουν αποτελέσματα από τις γεωτρήσεις, όμως θα αναλάβει κανένας το κόστος της αποκατάστασης, που θα είναι οπωσδήποτε μεγάλο; Θα στηριχθεί το χωριό; Αυτό μας προβληματίζει, το τι θα γίνει μετά. Μην σταματήσουν εκεί και δεν γίνει τίποτα. Πρέπει οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να δούμε ότι κάτι γίνεται. Το παράπονο όλων είναι πως δεν έγινε τίποτα όταν είδαν το φαινόμενο και τώρα τα σπίτια καταρρέουν. Μπορεί να άλλαξε δήμαρχος, αλλά δεν άλλαξαν οι υπηρεσίες και ο Περιφερειάρχης» είπε ο κ. Παλυβός. «Ελπίζουμε να γίνουν όλα όσα πρέπει για να αποζημιωθούν οι κάτοικοι για τις καταστροφές.
analipsi3
«Χάθηκε χρόνος…»
Ο Πολιτικός Μηχανικός – γεωτεχνικός και συνεργάτης της ομάδας που έχει αναλάβει την έρευνα μέσω γεωτρήσεων στην Ανάληψη, Κώστας Παντελόπουλος, τόνισε πως θα γίνουν τρεις γεωτρήσεις σε μια εβδομάδα συνολικά. Θα υπάρξει μια πρώτη εικόνα μακροσκοπική θα υπάρξει από τα δείγματα, τα οποία θα εξεταστούν σε εργαστήριο στη συνέχεια και περίπου σε είκοσι ημέρες θα δοθούν απαντήσεις. Αν υπάρξει σε αυτό το διάστημα επιδείνωση οι επιστήμονες δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, από το να παρακολουθήσουν την εξέλιξη. Όμως η όποια επιδείνωση θα χρειαστεί επανεξέταση. Ο κ. Παντελόπουλος σχολίασε πως μέσα σε ένα χρόνο χάθηκε πολύτιμος χρόνος και ο βαρύς χειμώνας επιδείνωσε την κατάσταση. «Σίγουρα αν είχαν γίνει έρευνες και έργο νωρίτερα πιθανόν τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά σήμερα». Κάνοντας μια πρώτη εκτίμηση για την κατάσταση ο κ. Παντελόπουλος ανέφερε πως υπάρχει μια μεγάλη υδροφορία σε κάποιο βάθος που δεν μπορεί να διοχετευθεί ομαλά στο υπέδαφος και δημιουργεί αυτές τις εξάρσεις και τις μετακινήσεις. Το βάθος δεν φαίνεται μεγάλο. Από τις γεωτρήσεις θα φανεί σε ποιο σημείο υπάρχει το πρόβλημα.
analipsi2
Αποκατάσταση και αποζημιώσεις στο προσκήνιο
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και καταστροφές σπιτιών και δρόμων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, πραγματοποίησε χθες αυτοψία και δήλωσε πως παρακολουθούν το φαινόμενο από την πρώτη στιγμή φέτος, ενώ γίνεται προσπάθεια να δοθεί λύση για τις οικογένειες που ξεσπιτώθηκαν. «Είναι δικαιολογημένη η οργή τους. Στη θέση τους όλοι την ίδια οργή θα είχαμε και ενδεχομένως να είμαστε και ποιο επιθετικοί. Οφείλω να πω πως πλέον βρισκόμαστε σε συντονισμό των φορέων, της Περιφέρειας, του Δήμου και του Πανεπιστημίου, για να μην συνεχιστεί το φαινόμενο και να προστατέψουμε και ζωές και περιουσίες που ενδεχομένως να κινδυνέψουν, ενώ θέλουμε να αντιμετωπίσουμε στις αιτίες του το πρόβλημα για να μην κινδυνέψουν και άλλα σημεία του χωριού» είπε ο κ. Γεωργιόπουλος. Είπε ακόμα πως αν θέλουν οι κάτοικοι να μεταφερθούν σε ξενοδοχείο θα βρεθεί τρόπος να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες. Για τις μελέτες ζήτησε να γίνουν άμεσα και άρτια επιστημονικά, για να προχωρήσουν στη συνέχεια γρήγορα και τα έργα αποκατάστασης. Σχολιάζοντας το θέμα των αποζημιώσεων τόνισε πως την ερχόμενη εβδομάδα μαζί με το δήμαρχο Ήλιδας, θα βρεθούν στην Αθήνα όπως και για το θέμα των λυομένων. Επίσης θα ζητηθεί να κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη.
«Χρειάζεται υπομονή…»
Ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, τόνισε πως μετά την γεωλογική έρευνα θα οριοθετηθεί η κατολισθαίνουσα περιοχή και η μελέτη θα σταλεί στο υπουργείο για να προχωρήσει η αποζημίωση των πληγέντων. Επίσης θα εξεταστεί αν υπάρχουν προβλήματα στον υπόλοιπο οικισμό για να ληφθούν μέτρα. Η μελέτη επίσης θα δείξει ποια έργα θα πρέπει να γίνουν για να προστατευτεί ο οικισμός. Ο κ. Χριστοδουλόπουλος τόνισε πως οι παρεμβάσεις θα γίνουν αφότου σταθεροποιηθεί η περιοχή και σταματήσει η εξέλιξη του φαινομένου. «Το όποιο έργο θα γίνει χρειάζεται χρόνο, πέρα από χρήματα. Προέχουν τώρα οι έρευνες» τόνισε. «Περιμένουμε για να δούμε τι θα γίνει, είναι μια κατάσταση που χρειάζεται υπομονή» σχολίασε ο δήμαρχος Ήλιδας. Ο κ. Χριστοδουλόπουλος είπε ακόμα πως γίνεται προσπάθεια να δοθεί βοήθημα στους πληγέντες για την άμεση στήριξή τους. Την περιοχή θα δει από κοντά και ο γεωλόγος Ευθύμιος Λέκκας που θα επισκεφθεί την περιοχή τις επόμενες ημέρες, όπως πληροφόρησε ο κ. Χριστοδουλόπουλος.

Πηγή

ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...