ΑΜΑΛΙΑΔΑ
(08/03/2015 19:29)Αυτό διαπιστώνει κάποιος και στην περίπτωση της 58χρονης σήμερα Αγγελικής Παναγοπούλου από την Αμαλιάδα, η οποία βιώνει το δικό της ‘Γολγοθά’ τα τελευταία 11 χρόνια, για να εισπράξει σήμερα την τιμωρία της πολιτείας, που ελαφρά την καρδία της στερεί το επίδομα παραπληγίας και ουσιαστικά της στερεί το δικαίωμα στην επιβίωση, το δικαίωμα να συνεχίσει να αγωνίζεται για την ίδια της τη ζωή…
Της έκοψαν το επίδομα
Δύο αποφάσεις, μία της Πρωτοβάθμιας επιτροπής και μία της Δευτεροβάθμιας επιτροπής, ήταν αυτές που οδήγησαν στη διακοπή της χορήγησης του επιδόματος, του μοναδικού πόρου που έχει η κα Αγγελική για να επιβιώσει μαζί με το σύζυγό της, του μοναδικού επιδόματος για να μπορέσει να πάρει τη φαρμακευτική αγωγή που της είναι απαραίτητη. Δεκαέξι χάπια την ημέρα δεν είναι λίγα… Όταν δεν μπορείς να σταθείς στα πόδια σου χωρίς βοήθεια, δεν σε καθιστά ικανό και να εργαστείς. Όταν έχεις νοσηλευτεί τουλάχιστον 50 φορές στα Νοσοκομεία, όταν έχεις βρεθεί σε κώμα επί δυόμιση μήνες, όταν έχεις υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις στο κεφάλι, όταν έχεις δώσει μάχη για να κρατηθείς στη ζωή, δεν είναι δυνατόν μερικές υπογραφές να τα διαγράφουν όλα.
«Εάν με θεωρούν ικανή να εργαστώ, να μου δώσουν βεβαίωση που θα με χαρακτηρίζουν ικανή για εργασία και να μου βρουν και εργοδότη να με προσλάβει… Δεν γίνεται το ποσοστό του 67% να μου το κάνουν 40% και να μου στερούν το μοναδικό οικονομικό πόρο» λέει με παράπονο στην εφημερίδα ‘Πατρίς’ η κα Αγγελική, η οποία αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια όλα αυτά τα χρόνια το πρόβλημά της.
Έντεκα χρόνια στα Νοσοκομεία
Η περιπέτεια ζωής της κας Αγγελικής ξεκίνησε στις 19 Δεκεμβρίου του 2003, όταν σε ηλικία 46 ετών υπέστη ανεύρυσμα εγκεφάλου. Χειρουργήθηκε, λόγω ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων εισήχθη στην εντατική για 2,5 μήνες, υποβλήθηκε σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις για να τοποθετηθεί βαλβίδα παροχέτευσης στον εγκέφαλο, αφού το πρώτο χειρουργικό δεν πέτυχε, κατά την διάρκεια της νοσηλείας υπέστη έμφρακτα εγκεφαλικά, δημιούργησε υδροκεφαλία, πνευμονοκέφαλο και πάει λέγοντας. Συνολικά υποβλήθηκε σε 6 χειρουργικές επεμβάσεις και όταν μετά από πολύμηνη νοσηλεία πήρε εξιτήριο από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, ήταν ένας άλλος άνθρωπος, αφού δεν μπορούσε να κουνήσει ούτε τα χέρια της ούτε τα πόδια της. Οι γιατροί βεβαίωσαν τετραπληγία και νοσηλεύτηκε σε Κέντρο Αποκατάστασης στην Αθήνα για να μπορέσει να επανέλθει σε μία κατά μία έννοια φυσιολογική ζωή.
Φυσικά, το ένα έφερε το άλλο, απέκτησε σακχαρώδη διαβήτη, πίεση, υποφέρει από ιλίγγους και παρά τη γυμναστική και τις φυσιοθεραπείες που κάνει, τη ‘συντροφεύει’ πάντα η αστάθεια αφού έχει υποστεί ρήξη πελμάτων και δεν μπορεί να κινηθεί μόνη της, χωρίς βοήθεια.
Έντεκα χρόνια ένας συνεχής αγώνας. Από το έτος 2004, λόγω της κατάστασής της της χορηγήθηκε επίδομα τεραπληγίας με ποσοστό αναπηρίας 80%. Στη συνέχεια το ποσοστό έπεσε στο 67% και το ίδιο ποσοστό είχε γνωματεύσει και η επιτροπή του ΙΚΑ στην Αμαλιάδα στις 1/10/2011. Τότε, την είχαν κρίνει εκ νέου δικαιούχο του επιδόματος μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2014.
Μέχρι τότε έπαιρνε κανονικά το επίδομα, το οποίο διεκόπη στη συνέχεια και στις 21 Νοεμβρίου 2014 πέρασε από επιτροπή στα ΚΕΠΑ του Πύργου. Η επιτροπή της έδωσε ποσοστό 40%, το οποίο δεν δικαιολογεί την χορήγηση του επιδόματος. «Δεν μπορώ να πω, την εξέτασαν, είδαν όλα τα χαρτιά της και στο τέλος της είπαν να πάρει μαγκούρα…» λέει χαρακτηριστικά ο σύζυγός της, ο κ. Γιώργος Παναγόπουλος, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια στέκεται βράχος δίπλα στη σύζυγό του και εξαιτίας της περιπέτειάς της, έμεινε και αυτός άνεργος.
Στη συνέχεια η κα Αγγελική προσέφυγε στη Δευτεροβάθμια επιτροπή και πέρασε από το ΚΕΠΑ στην Πάτρα στις 13 Ιανουαρίου 205, για να πάρει την ίδια απάντηση.
Μοναδικός πόρος
«Κάναμε ένσταση, πληρώσαμε τα 47 ευρώ που προβλέπονται και εκεί δεν μας έδωσαν καμία σημασία. Εξέταση 15 δευτερολέπτων, ούτε τις γνωματεύσεις δεν είδαν. Είτε σκυλί ήταν, είτε άνθρωπος το ίδιο πράγμα. Ακούσαμε ότι έχουν εντολή να κόβουν τα παραπληγικά επιδόματα. Αν είναι ο διοικητής του ΙΚΑ να κρατήσει τα μνημόνια και εμάς ας μας κάνουν μνημόσυνα…» λέει αγανακτισμένος ο κ. Γιώργος, ο οποίος προσπαθεί να βρει μία λύση. Ο ίδιος 60 ετών σήμερα, άνεργος, δεν μπορεί να βγάλει σύνταξη, γιατί την τελευταία πενταετία δεν έχει 100 ένσημα και φυσικά ανασφάλιστος.
Το ζευγάρι από τον περασμένο Σεπτέμβριο είναι με μηδέν εισόδημα, αφού ο μοναδικός πόρος ήταν το παραπληγικό επίδομα της κας Αγγελικής.
«Μακάρι να ήμουν καλά και να δούλευα και τους τα χάριζα όλα τα επιδόματα. Δυστυχώς όμως έχω σοβαρότατο πρόβλημα. Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε να μας δώσουν τα παιδιά μας για να ζήσουμε» λέει η κα Αγγελική.
Ο κ. Γιώργος είχε ένα τρακτέρ στο χωριό και το πούλησε όσο- όσο για να μπορέσει να καλύψει κάποιες υποχρεώσεις και τα φάρμακα της γυναίκας του. Οι υποχρεώσεις τρέχουν, αλλά η πολιτεία κωφεύει…
Πότε άραγε θα καταλάβουν αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις και με μια υπογραφή τους καθορίζουν τη ζωή ενός ανθρώπου, ότι μία άρρωστη γυναίκα δεν ζητά ελεημοσύνη, αλλά διεκδικεί με αξιοπρέπεια το δικαίωμά της στη ζωή;
Ίσως είναι καιρός να κατανοήσουν ότι οι ανθρώπινες ζωές αξίζουν κάτι παραπάνω, από νούμερα στα χαρτιά τους.
Μαρία Καραμπάτση
(karabatsimaro@yahoo.gr)
patrisnews.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου