Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Θεμελιώθηκε ο Ιερός Ναός Αγιών Πάντων, 7 χρόνια μετά τον σεισμό!


ΑΜΑΛΙΑΔΑ
(23/04/2015 12:04)
Σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης τελέστηκε χθες το πρωί ο αγιασμός θεμελίωσης υπό τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό του Ιερού Ναού Αγίων Πάντων στο κοιμητήριο στο Καλίτσα Αμαλιάδας, ο οποίος είχε καταστραφεί από τον σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008.

Χρειάστηκε να περάσουν επτά ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες προκειμένου να ξεκινήσει το χτίσιμο του νέου ναού, ο οποίος θα οικοδομηθεί στο ίδιο ακριβώς σημείο με τον προηγούμενο και θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά.
Ο αγιασμός θεμελίωσης έγινε συμβολικά παραμονή της εορτής του Αγίου Γεωργίου και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη πλαισίωναν ιερείς από τους ιερούς ναούς Αγίου Αθανασίου, Αγίου Γεωργίου, Αγίου Τρύφωνα, Αγίας Άννας και Αγίου Νεκταρίου, καθώς και πλήθος πιστών που όλα αυτά τα χρόνια περίμεναν υπομονετικά να χτιστεί εκ νέου ο Ναός.


Από το 1888!
Όπως ανέφερε ο π. Χρήστος Ελευθεριάδης από τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου, μετά τον σεισμό του 2008 τόσο η Πρωτοβάθμια επιτροπή που έκανε τον έλεγχο για τα σεισμόπληκτα όσο και η Δευτεροβάθμια επιτροπή έκριναν τον ναό κατεδαφιστέο όπως και έγινε, αφού ήταν άκρως επικίνδυνος. Στο σημείο που δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή ήταν η Αγία Τράπεζα, που έμεινε άθικτη και διατηρήθηκε μέχρι σήμερα και θα βρίσκεται και στον νέο Ναό.
Ο Ναός των Αγίων Πάντων είχε οικοδομηθεί το 1888 και από τις 14 Ιουλίου του 1890 άρχισαν οι ταφές στο σημείο και διαμορφώθηκε το κοιμητήριο Καλίτσα στην περιοχή. Ο ρυθμός ήταν μονόκλιτη Βασιλική και τον ίδιο ρυθμό θα έχει και ο καινούριος Ναός.
Μάλιστα, ο π. Ελευθεριάδης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον νομικό σύμβουλο του εκκλησιαστικού συμβουλίου κ. Δημήτρη Πιτσούνη και τους μηχανικούς κ.κ. Κώστα Κόντο και Δημήτρη Παναγιωτόπουλο, για την αμέριστη συμβολή τους ώστε να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.


Αγιάστηκε ο θεμέλιος λίθος
Κατά την τέλεση του Αγιασμού των θεμελίων, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης αγίασε το θεμέλιο λίθο, που φέρει επάνω του χαραγμένο έναν σταυρό και εν συνεχεία αγίασε και τα θεμέλια του νέου ναού και τοποθετήθηκε ο λίθος.
Ο Σεβασμιότατος στη σύντομη ομιλία του τόνισε ότι οι κάτοικοι της Ηλείας και όλοι οι Έλληνες είναι λαός θρησκευόμενος και πάντοτε όπου εγκαθίστανται δημιουργούν ναούς γύρω από τα σπίτια τους, γι’ αυτό και στην Ηλεία εδώ και χιλιάδες χρόνια έχουν διασωθεί ιερά θρησκευτικά μνημεία, όπως ο Επικούρειος Απόλλωνας, η Βασιλική στην Αρχαία Ολυμπία, η Παλαιοπαναγιά στην Παλιά Μανωλάδα, η Καθολική στη Γαστούνη, η Παναγία της Βλαχέρνας και η Παναγία η Φραγκαβίλλα.
Συνεχάρη ιδιαίτερα το εκκλησιαστικό συμβούλιο για τη συμβολή του στην ανέγερση του νέου ναού, ιδιαίτερα τον π. Χρήστο Ελευθεριάδη, αλλά και τον προϊστάμενο τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Ήλιδας κ. Στέφανο Ρουμελιώτη και ευχήθηκε να ολοκληρωθεί σύντομα ο νέος ναός και να λειτουργήσει κανονικά. 

Μαρία Καραμπάτση
(karabatsimaro@yahoo.gr)
patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...