Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η ιστορική μάχη στο Πούσι



«Στους 23 αιώνες μιας ιστορίας γεμάτης αίμα, οι Έλληνες δε φοβήθηκαν κανέναν εχθρό. Ε, όχι τώρα…Δε θα φοβηθούμε στον Σόιμπλε και την παρέα του σε καμία περίπτωση…»,
σχολίασε από τη Φολόη ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενκ Κουίκ, ο οποίος την Κυριακή το πρωί βρέθηκε στην περιοχή συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 194η επέτειο της Μάχης στο Πούσι. Εκεί που το 1821 εξουδετερώθηκε ο θύλακας των Τουρκαλβανών του Λάλα και διευκολύνθηκε έτσι η πολιορκία της Τρίπολης από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.


Νωρίς το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αναλήψεως Πουσίου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ Γερμανού, ενώ στο Μνημείο Ηρώων, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο της εκκλησίας διαβάστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, Υφυπουργό Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, από τον εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων, Διοικητή Διοίκησης Κέντρου Ταξίαρχο Νικόλαο Παναγόπουλο, από τον εκπρόσωπο του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Λάμπη Αριστειδόπουλο, από τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιο Κοτζιά, από τον εκπρόσωπο των απογόνων αγωνιστών της οικογένειας Πισιμίση, Ιωάννη Πισιμίση και από τον πρόεδρο της Τ.Κ Αχλαδινής Γεώργιο Ανδρικόπουλο.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ένδοξων νεκρών και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Το στεφάνι της Χρυσής Αυγής κατατέθηκε στο μνημείο με το πέρας της τελετής, παρουσία του Ευρωβουλευτή Ελευθέριου Συναδινού που συμμετείχε στις εκδηλώσεις.


Ποιήματα και χορευτικά
Το πολιτιστικό μέρος των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο δίπλα στο εκκλησάκι της Ανάληψης. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς και σύντομη αναφορά για τον άνισο αγώνα που όμως - όπως είπε - στο τέλος δικαίωσε τους Έλληνες.


Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Δ.Δ.Ε Ηλείας Νικόλαος Αγγελόπουλος, σημειώνοντας πως, η Μάχη στο Πούσι είναι ένα από τα συγκλονιστικά επεισόδια που χάραξαν και διαμόρφωσαν την πορεία της Ελληνικής Επανάστασης. Μια μάχη που αποτέλεσε - ως ένα βαθμό - την αφετηρία για την άλωση της Τριπολιτσάς και την εδραίωση του Αγώνα στο Μοριά, κάνοντας παράλληλα εκτενή αναφορά στα γεγονός της εποχής και περιγραφή της μάχης στο Πούσι.


Ποιήματα για τη Μάχη του Πουσίου απήγγειλαν οι μαθητές από την Αχλαδινή Κατερίνα Μπότσα, Κυριάκος Μπότσας, Στέλιος Μπότσας, Νίκος Γιαννακόπουλος, Κώστας Γιαννακόπουλος, Θανάσης Νικολόπουλος και Γιάννης Αγγελόπουλος που καταχειροκροτήθηκαν, ενώ ευμενή ήταν τα σχόλια και δυνατό το χειροκρότημα και για τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημ. Σχολείου και Νηπιαγωγείου Λάλα, του Πολιτιστικού Συλλόγου Κούμανη, του Πολιτιστικού Συλλόγου Πελοπίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Λάλα που παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς από κάθε γωνιά της Ελλάδας.


Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με δεξίωση που παρατέθηκε στον ίδιο χώρο, κάτω από τη σκιά των δέντρων.

«Ο Έλληνας δίνει την ψυχή του…»

Ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, μιλώντας για την ιστορική Μάχη στο Πούσι και τα επίκαιρα μηνύματα που έχει κάθε τέτοια επέτειος, ενώ αναφερόμενος στο Δημοψήφισμα της Κυριακής, σχολίασε «…Είναι πολύ σημαντικό ότι σε όλη την Ελλάδα τιμώνται οι επέτειοι τέτοιων γεγονότων, που είναι αφιερωμένες στους Έλληνες που έδωσαν και τη ζωή τους για μια Ελλάδα ελεύθερη. Πολλά χρόνια μετά, όπως τώρα, ο Έλληνας δίνει την ψυχή του για να κρατήσει την Ελλάδα στους Έλληνες και όχι στην Ελλάδα στο Σόιμπλε. Γι’ αυτό πρέπει να πούμε το μεγάλο «όχι» την άλλη Κυριακή. Το «όχι» για την περαιτέρω υποτίμηση - ισοπέδωση της ζωής των Ελλήνων και ένα μεγάλο «όχι» σε εκείνους, οι οποίοι ονειρεύονται μια Ευρώπη δυο ταχυτήτων, με το Νότο πεταμένο στα αζήτητα και την Ελλάδα «πειραματόζωο». Με το δημοψήφισμα που γίνεται μέσα στα διαπραγματευτικά πλαίσια της κυβέρνησης, μέσα στην Ευρωζώνη, ζητώντας λύσεις μέσα στο Ευρώ, μέσα στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια από την οποία κανένας δεν μπορεί να μας βγάλει, είμαι βέβαιος ότι οι Έλληνες θα υψώσουν το ανάστημά τους και θα συμφωνήσουν με την πρότασή μας, ότι δε μπορούν να «περάσουν» αυτά τα μέτρα που θα μας ισοπεδώσουν κι άλλο».


Νάνσυ Σπυροπούλου
patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...