Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Τα ξεχασμένα επαγγέλματα της Ηλείας



Τα… επαγγέλματα αυτά ήταν  συνδεδεμένα με αντίστοιχα καταστήματα. Αξίζει να μνημονεύσουμε ορισμένα από αυτά: Υπήρχαν, λοιπόν, τα καταστήματα: Μπακάλικα, καφενεία, ταβέρνες, χασάπικα, φούρνοι, καπνοπωλεία, κουρεία,
στιλβωτήρια, τσαγκαράδικα, ποδηλατάδικα κλπ. Αρκετά από αυτά ήταν υπαίθρια τα οποία ασκούσαν αγρότες, εργάτες της γης και κάποιοι τεχνίτες οικοδομικών εργασιών. Υπήρχαν επίσης και οι πλανόδιοι έμποροι:

Οι κρισαράδες που πούλαγαν κρισάρες και σαρωματιές, οι ψιλικαντζήδες, που πούλαγαν από σεντόνια μέχρι κουμπιά και κουβαρίστρες, οι παγωτατζήδες με τα ξύλινα κουβούκλια τους και διάφοροι άλλοι πραματευτάδες για όλα τα είδη του νοικοκυριού.

Οι τεχνίτες που γύριζαν ήταν: Οι  γανωματήδες (καλαντζήδες) που γάνωναν τα  χαλκώματα (τεντζερέδια, καζάνια,  κατσαρολικά), οι τροχιστάδες, που τρόχιζαν πατώντας το πετάλι με το πόδι  τους,  ψαλίδια, μαχαίρια κλπ. Κυρίως δούλευαν πολύ με τις μοδίστρες που ήταν πολλές τότε που δούλευαν στα σπίτια τους. Οι βαγενάδες, που έφτιαχναν τα βαρέλια  για τα κρασιά. Ερχονταν κυρίως το Φθινόπωρο πριν τον τρύγο. Οι καρεκλάδες, που έφτιαχναν τις ψάθινες καρέκλες, οι τεχνίτες που επισκεύαζαν τα χτένια στους αργαλειούς.Έμποροι, αγοραστές γύριζαν και αγόραζαν αυγά (οι αυγουλάδες). Γύριζαν κάποιοι και με κάρα που αγόραζαν τα παλιά σίδερα. Τότε υπήρχαν και πολλοί ζητιάνοι που λόγω της ανέχειας και της έλλειψης χρημάτων έπαιρναν ότι τους έδιναν  από ψωμί, λάδια, σταφίδα, κρασί. Κουβαλούσαν  μαζί τους τράστα και δοχεία για τα υγρά. Οι γανωματήδες φώναζαν «γανώματα ναγανών». Οι αυγουλάδες «αγκά για πουλημό». Ισως για συντομία έκοβαν τις λέξεις, γιατί ψευδοί δεν ήταν.

Μια άλλη φορά θα αναφερθούμε στα μέσα (εργαλεία) των παλιών επαγγελματιών. 
patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...