Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Αποσύρονται τα τρακτέρ από τη Μαραθιά - 10 μέρες προθεσμία ζήτησε ο υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης


marathia1a

Προθεσμία 10 ημερών ζήτησε από τους Ηλείους αγρότες ο Β. Αποστόλου που επέστρεψαν με άδεια χέρια - Πιλοτικό πρόγραμμα στη Ν. Μανωλάδα για τους αλλοδαπούς εργάτες γης - Τέλος Νοεμβρίου η ενιαία ενίσχυση

Τίποτα καινούργιο δεν προέκυψε από την χθεσινή συνάντηση της εξαμελούς αντιπροσωπείας των Ηλείων αγροτών από τη συντονιστική του μπλόκου της Μαραθιάς,  με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, σε ο,τι αφορά τα αιτήματα που του έθεσαν, αιτήματα που έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με το νέο τρόπο φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος.
Οι μόνες «ειδήσεις» που βγήκαν από την συνάντηση τους αφορούν το «πιλοτικό πρόγραμμα» για τους ξένους εργάτες γης, που θα εφαρμοστεί στην Μανωλάδα, όπως έχει αποφασίσει η πολιτική ηγεσία του υπ. Αγροτικής Οικονομίας και πως η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης θα δοθεί το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου !
Χ. Βαλλιανάτος : Καμιά δέσμευση
Όπως μας δήλωσε ο κ. Χ. Βαλλιανάτος, ο κ. Αποστόλου δεν δεσμεύτηκε για τίποτα, από όσα του έθεσαν :  Τη  φορολόγηση από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος με συντελεστή 26% και με προκαταβολή 100% του φόρου για την επόμενη χρονιά.
-Την  αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
-Την  κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο και η μεγάλη αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος.
-Τον ΕΝΦΙΑ για σπίτια, αποθήκες, στάβλους και χωράφια.
-Τον  τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ.
Ο κ. Αποστόλου επανέλαβε ότι  σε ότι αφορά την φορολόγηση υπάρχουν δεσμεύσεις που έχουν ήδη αναληφθεί από πλευράς της κυβέρνησης και ό,τι μέσα σε ένα δεκαήμερο από σήμερα θα έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα σε ο,τι αφορά τα περίφημα «ισοδύναμα».
Προτάσεις για ισοδύναμα για τα θέματα των αγροτών στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αντιπαραθέτει εν ολίγοις ο κ Βαγγέλης Αποστόλου, στα αιτήματα που του έθεταν οι Ήλείοι αγρότες.
«Και κάτι ελάχιστο να μπορέσει η κυβέρνηση να αποκομίσει, θα είναι κάτι που θα βοηθήσει τον αγροτικό κόσμο» επανέλαβε, την ώρα που ούτε καν για τα μεροκάματα που πληρώνουν οι αγρότες δεν μπόρεσε να μας υποσχεθεί ότι θα υπολογίζονται, ώστε να εκπίπτουν, συνέχισε ο κ. Βαλιανάτος.
Και για τα «ισοδύναμα»,  απαιτείται η σύμφωνη γνώμη και άλλων συναρμόδιων υπουργείων, οπότε ούτε για αυτά ανέλαβε δέσμευση.
Α. Τσουκαλάς : Θα αποφασίσουν οι συνάδελφοι
Παρόλα αυτά, όπως μας δήλωσε ο  κ. Τσουκαλάς,  από τη στιγμή που ο υπουργός επικεντρώθηκε στην προσπάθεια που γίνεται να κερδιστεί οτιδήποτε για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες  και ζήτησε αυτή την προθεσμία, κρίναμε ότι δεν έχει νόημα να μείνουμε στους δρόμους για δέκα ημέρες. Τα έξι μέλη της επιτροπής  δεσμευτήκαμε να ενημερώσουμε τους αγρότες για όσα συζητήσαμε επί δυο ώρες με τον κ. Αποστόλου, είτε με συνέλευση, είτε απευθείας με επισκέψεις στα χωριά και μετά την πάροδο  των δέκα ημερών οι αγρότες θα αποφασίσουν αν θα επανέλθουν   στο μπλόκο της Μαραθιάς ή ποια άλλη μορφή πίεσης θα ασκήσουν διεκδικώντας την επιβίωσή μας.
Τα δύσκολα είναι μπροστά μας
Ωστόσο τα δύσκολα είναι μπροστά για την κυβέρνηση και τον αγροτικό κόσμο αφού το δεύτερο «πακέτο» που έρχεται στη Βουλή μέσα στις επόμενες μέρες συμπεριλαμβάνει τόσο τις αλλαγές στη φορολογία των αγροτών όσο και εκείνες στον ΟΓΑ.
Το οικονομικό επιτελείο πρέπει να έχει καταλήξει στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο θα ενσωματωθεί η μνημονιακή πρόβλεψη για αύξηση του συντελεστή στο αγροτικό εισόδημα στο 20% αρχικά και στο 26% για το 2017. Το πώς ωστόσο αυτή θα υλοποιηθεί δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αφού η κυβέρνηση προτείνει το 20% (και, αργότερα, το 26%) να είναι ο μεσοσταθμικός συντελεστής γύρω από τον οποίο θα «δομηθεί» μια προοδευτική κλίμακα λαμβάνοντας υπόψη τα στρέμματα και το ύψος του εισοδήματος. Επιπλέον επιδιώκεται ελαστικότερη αντιμετώπιση των κατ’ επάγγελμα αγροτών και των νέων γεωργών/κτηνοτρόφων.
Όσον αφορά τον ΟΓΑ, οι αλλαγές θα ξεκινήσουν με την τελική μορφή που θα πάρει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Οι επιλογές που πρότεινε το «πόρισμα των σοφών» προβλέπουν είτε κατάργηση του ΟΓΑ και ενσωμάτωσή του σε ένα νέο υπερ-ταμείο το οποίο θα απορροφήσει όλους τους υπόλοιπους ασφαλιστικούς φορείς είτε διατήρησή του αποκλειστικά ως Ταμείο των Αγροτών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και τα δύο σενάρια περιλαμβάνουν αύξηση των εισφορών –κι εδώ, ωστόσο, η επιδίωξη είναι αυτή να πραγματοποιηθεί σε βάθος πενταετίας. 
«Πιλότος»  η Μανωλάδα για τα εργόσημα
Σε ό, τι αφορά το θέμα των εργατών γης και το περίφημο «εργόσημό τους» θέμα που έθεσαν και πάλι στον υπουργό οι εκπρόσωποι των φραουλοπαραγωγών που συμμετείχαν στην χθεσινή αντιπροσωπεία, ο κ. Αποστόλου είπε ότι υπάρχει επεξεργασμένο σχέδιο που εφαρμοστεί πιλοτικά στην περιοχή τους, σε συνεργασία με τον δήμο Ανδραβίδας –Κυλλήνης και τις τράπεζες, ενώ από το βαθμό επιτυχίας του θα κριθεί αν θα λειτουργήσει και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου υπάρχει ανάγκη για πολλά εργατικά χέρια σε αγροτικές καλλιέργειες.
Κατά το σχέδιο ( για το οποίο ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί) θα κληθεί ο δήμος Ανδραβίδας –Κυλλήνης να απογράψει τους ξένους εργάτες γης που διαθέτουν τα αναγκαία πιστοποιητικά νόμιμης παραμονής και εργασίας, για να γίνει εφικτό στη συνέχεια να αποκτήσουν ΑΜΚΑ και να μπορούν να ασφαλίζονται. Εκ παραλλήλου θα μπορέσουν οι τράπεζες να ανοίξουν λογαριασμούς στους αλλοδαπούς, για να  καταβάλλονται από την πλευρά των εργοδοτών τους μεροκάματα και ασφαλιστικές εισφορές. 

Πηγή

ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...