Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Αυτό είναι το Σχέδιο Αναδιοργάνωσης των Υγειονομικών Υπηρεσιών της Ηλείας


nosok_amal.JPGΑν υλοποιηθεί . . . σωθήκαμε! - Πυλώνας δευτεροβάθμιας περίθαλψης το Νοσοκομείο Πύργου - Βασικές και ειδικές λειτουργίες στη Ν.Μ Αμαλιάδας - Κ.Υ. Αστικού Τύπου τα Πολυιατρεία ΠΕΔΥ του Πύργου - 24ωρη λειτουργία στα Κ.Υ. πλην της Ζαχάρως - Συστήνεται Κέντρο Υγείας στο Κατάκολο - Μαγνητικός τομογράφος στον Πύργο, Αξονικός σε Πύργο και Αμαλιάδα

«Τέλειο» αλλά συνάμα… ουτοπικό θα χαρακτήριζε κανείς το μακρόπνοο σχέδιο αναδιάρθρωσης του υγειονομικού χάρτη της Ηλείας που συνέταξε η 6η ΥΠΕ και το οποίο θα παρουσιαστεί και θα τεθεί σε διαβούλευση με τους φορείς του Νομού την Δευτέρα στις 6.30 το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας στον Πύργο.
Αν και πολλές από τις λεπτομέρειες του σχεδίου, έχει κατ’ αποκλειστικότητα παρουσιάσει η «ΠΡΩΙΝΗ», αξίζει να δούμε αναλυτικότερα όλα όσα προτείνονται να υλοποιηθούν μέχρι το 2020 για το δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στο Νομό, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία αλλά κυρίως για τον τρόπο λειτουργίας των Νοσηλευτικών  Μονάδων.
Ένα άρτιο σχέδιο από το οποίο προκύπτει η ανάγκη πρόσληψης επιπλέον 120 γιατρών και 160 μη ιατρικού προσωπικού αλλά και προσθήκες σε εξοπλισμό και υποδομές με το επιπλέον συνολικό κόστος για το Νομό να υπολογίζεται στα 15 εκ. ευρώ σε βάθος πενταετίας και μισθολογικό κόστος στην πλήρη ολοκληρωμένη λειτουργία του 5 εκ. ευρώ ανά έτος.
Δεδομένου, ότι το σχέδιο αυτό, είναι το πρώτο που συντάσσεται πανελλαδικά, για την υλοποίηση του από την κυβέρνηση θα απαιτηθεί η διαμόρφωση ανάλογων σχεδίων σε όλους τους νομούς της χώρας ώστε να προϋπολογιστεί η συνολική δαπάνη και να προχωρήσουν στη σταδιακή- ανά έτος- χρηματοδότηση των βημάτων  μέσα από την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων. Πηγές χρηματοδότησης του σχεδίου, ο κρατικός ΠΟΥ και το ΕΣΠΑ (για την ΠΦΥ).
Τι όμως προβλέπει για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Περίθαλψη στο Νομό;
Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας
Στο νομό υπάρχουν μια (1) μονάδα ΠΕΔΥ στον Πύργο και  έξι  (6) Κέντρα Υγείας σε  Βάρδα, Γαστούνη,  Σιμόπουλο,  Αρχαία Ολυμπία, Ανδρίτσαινα και Ζαχάρω ,   με 40 διασυνδεόμενα Περιφερειακά  Ιατρεία. Στις μεταβλητές  που προσδιορίζουν  την ανάλυση περιλαμβάνονται ο χρόνος πρόσβασης, το μέγεθος του πληθυσμού ευθύνης, η πυκνότητα του πληθυσμού ευθύνης, οι δείκτες προσφοράς, ζήτησης και ανάγκης, η απόσταση από το αστικό κέντρο, η απόσταση από νοσοκομείο, η τάση μετακίνησης του πληθυσμού,  η εποχική διακύμανση του πληθυσμού (τουρισμός, εργάτες γης).
Μέσω των όσων προτείνονται, διασφαλίζεται  η 24ωρη λειτουργία των  5 από τα 6  ΚΥ. Το μόνο ΚΥ που θα λειτουργεί από τις  7 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι (8ωρη λειτουργία) είναι το KY Ζαχάρως   το  οποίο  και απέχει μόλις 17 χιλιόμετρα από τα Κρέστενα.  Παράλληλα σε ΚΥ Αστικού Τύπου 14ωρης λειτουργίας μετατρέπεται η μονάδα ΠΕΔΥ  του Πύργου.
Τα Κέντρα Υγείας
Τα ΚΥ στελεχώνονται με ιατρικές ειδικότητες που έχουν αναφορά στην ΠΦΥ ( γ.γ./ παθολόγοι, παιδίατροι, εργαστηριακοί, οδοντίατροι), ενώ οι γιατροί άλλων ειδικοτήτων επισκέπτονται τα ΚΥ από το νοσοκομείο σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης τα περισσότερα από αυτά διαθέτουν εργαστήρια (Βιοχημικό/ Μικροβιολογικό, Ακτινολογικό, υπέρηχοι, φυσικοθεραπευτήριο, Καρδιολογικό (ΗΚΓ, Test κοπώσεως, Υπέρηχοι) και μονάδα βραχείας νοσηλείας.  Στο δίκτυο ΠΦΥ εντάσσονται και όσοι γιατροί και εργαστήρια έχουν σήμερα σύμβαση με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.  και για όσο διάστημα αυτό χρειαστεί.
Το Κ. Υ. Γαστούνης είναι  24ωρης λειτουργίας και διασυνδέεται με το ΠΠΙ Λεχαινών και τα ΠΙ Βαρθολομιού, Ανδραβίδας, Κυλλήνης, και Τραγανού (Πληθυσμός ευθύνης:33953). Σήμερα υπηρετούν 9 γιατροί (8 γ.γ.- 3 με οργανική και 5 υπόχρεοι-  και 1 παιδίατρος ) οι ανάγκες σε κάλυψη ιατρικών θέσεων είναι  11  ( 3 γ.γ. /παθολ. , 3 παιδίατροι, 3 οδοντίατροι, 1 ακτινοδιαγνωστής, , 1 βιοπαθολόγος, 1 καρδιολόγος) . Σε μη ιατρικό προσωπικό οι ανάγκες σε κάλυψη είναι 15 ( με προτεραιότητα  σε παραϊατρικό για τα εργαστήρια) . Θα διαθέτει πέντε κλίνες Βραχείας Νοσηλείας.
Το  Κ. Υ. Βάρδας  είναι 24ωρης λειτουργίας και διασυνδέεται με τα ΠΙ Μπορσίου και Μανωλάδας. Η 24ωρη λειτουργία του επιβάλλεται  από τη γειτνίαση  του με την Εθνική Οδό Πύργου – Πατρών  και την εποχική ( Ιανουάριος- Ιούνιος) αύξηση του πληθυσμού (εργάτες γης που απασχολούνται στις καλλιέργειες φράουλας) (Πληθυσμός ευθύνης: 8388). Προβλέπονται 5 Γενικοί Γιατροί/ Παθολόγοι, 2 Παιδίατροι, 1 Οδοντίατρος, 6 Νοσηλευτές, 2 Επισκέπτριες Υγείας, 2 Τραυματιοφορείς. Το Κ.Υ. το επισκέπτονται Μαίες από το ΚΥ Γαστούνης. Επίσης, 4 Χειριστές Ακτινολογικών Μηχανημάτων, 4 Παρασκευαστές Εργαστηρίων, 3 Διοικητικό Προσωπικό. Θα έχει 2 κλίνες Βραχείας Νοσηλείας.
Το Κ.Υ. Σιμόπουλου  είναι 24ωρης  λειτουργίας ,το οποίο διασυνδέεται με τα ΠΙ Εφύρας, Λαμπείας (Δίβρης), Κρυόβρυσης, Πανόπουλου, Αγραπιδοχωρίου, Χαβαρίου και Καλυβίων.
 Η 24ωρη λειτουργία του επιβάλλεται από την απόσταση (28 χιλιόμετρα) που το χωρίζει από τη Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας (Πληθυσμός ευθύνης: 6011). Θα στελεχώνεται με 4 Γενικούς Ιατρούς/Παθολόγους, 2 Παιδιάτρους, 1 Οδοντίατρο, 7 Νοσηλεύτριες, 1 Επισκέπτρια Υγείας, 1 Μαία, 2 Τραυματιοφορείς, 2 Παρασκευαστές Βιοχημικών Εργαστηρίων, 3 Διοικητικό Προσωπικό. Θα έχει 2 κλίνες Βραχείας Νοσηλείας.
Το Κ. Υ.  Αρχαίας Ολυμπίας είναι 24ωρης λειτουργίας  με δεδομένο το υψηλό επίπεδο επισκεψιμότητας  (Μουσείο, Αρχαιολογικός  Χώρος)  και την έκταση  του δήμου. Διασυνδέεται με τα ΠΙ  Κούμανη, Λάλα, Πελοπίου, Στρέφι, Βασιλακίου, Χελιδονίου.  Στελέχωση: 6 Γενικοί Ιατροί/Παθολόγοι, 2 Παιδίατροι, 1 Καρδιολόγος, 2 Οδοντίατροι, 1 Ακτινολόγος, 1 Βιοπαθολόγος, 7 Νοσηλεύτριες, 2 Επισκέπτριες Υγείας, 2 Μαίες, 2 Τραυματιοφορείς, 3 Χειριστές Ακτινολογικών μηχανημάτων, 2 παρασκευαστές Βιοχημικών Εργαστηρίων, 3 Διοικητικό Προσωπικό. Θα έχει 4 κλίνες βραχείας νοσηλείας.
Το Κ. Υ.  Ανδρίτσαινας λειτουργεί   σε 24ωρη βάση και διασυνδέεται με τα ΠΙ Περιβολίων, Αμπελιώνας, Σέκουλα, Καλλιθέας, Αμυγδαλιών. Η 24ωρη λειτουργία του υπαγορεύεται από την απόσταση (44 χιλιόμετρα) που χωρίζει την Ανδρίτσαινα από τα Κρέστενα  συνυπολογίζοντας και το προβληματικό οδικό δίκτυο ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο. Διασυνδέεται με τα ΠΙ  Καλλιθέας. Διαθέτει κλασσικό ακτινολογικό και αναλυτή για τις ανάγκες της εφημερίας. Στελέχωση: 4 Γεν. Γιατροί/Παθολόγοι, 1 Παιδίατρος, 1 Οδοντίατρος, 4 Νοσηλεύτριες, 2 Επισκέπτριες Υγείας, 2 Τεχνολόγοι ακτινολογικού και 2 μικροβιολογικού, 3 Διοικητικό προσωπικό. Το Κ.Υ. επισκέπτονται μαίες από το ΓΝ.-ΚΥ Κρεστένων.
Το ΚΥ Ζαχάρως λειτουργεί από τις  7 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι  και διασυνδέεται με τα ΠΙ Κακόβατου, Ν.Φιγαλείας, Μηλέας. Στελέχωση: 3 Γενικοί Γιατροί/Παθολόγοι, 1 Παιδίατρος, 1 Οδοντίατρος, 4 Νοσηλευτές, 2 Διοικητικό προσωπικό.  Το ΚΥ επισκέπτονται Μαίες από το ΓΝ-ΚΥ Κρεστένων.
Πολυιατρεία ΠΕΔΥ και Κ.Υ. Κατακόλου
Η μονάδα ΠΕΔΥ (πρώην ΕΟΠΥΥ) μετατρέπεται σε  Κ.Υ. Αστικού τύπου το οποίο θα λειτουργεί από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Το ιατρικό προσωπικό  εφημερεύει στη  Νοσηλευτική Μονάδα του Πύργου. Τα 8 ΠΙ αποδεσμεύονται από το ΚΥ Αρχαίας Ολυμπίας (ΠΙ Γουμέρου, Καράτουλα, Βουνάργου, Βροχίτσας, Μυρτιάς, Μουζακίου, Σκουροχωρίου) και το ΓΝ-ΚΥ Κρεστένων (ΠΙ Επιταλίου)  και διασυνδέονται με το ΚΥ του Πύργου. Παράλληλα συστήνεται ένα ακόμη, στο λιμάνι Κατακόλου, η στέγαση του οποίου ρυθμίζεται μετά από συνεννόηση με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.
Στελέχωση: 16 Γενικοί Ιατροί/Παθολόγοι, 6 Παιδίατροι, 2 Καρδιολόγοι, 2 Οδοντίατροι, 2 Ακτινολόγοι, 2 Βιοπαθολόγοι, 14 Νοσηλεύτριες, 6 Επισκέπτριες Υγείας, 2 Μαίες, 2 τραυματιοφορείς, 4 Χειριστές ακτινολογικών μηχανημάτων, 4 Παρασκευαστές εργαστηρίων, 2 Οδοντοτεχνίτες, 2 Φυσικοθεραπευτές, 5 Διοικητικό προσωπικό. Ουσιαστικά, με εξαίρεση τους 2 Οδοντιάτρους, την 1 επισκέπτρια και τους 5 διοικητικούς που υπηρετούν σήμερα, η ανάγκη σε στελέχωση περιλαμβάνει το σύνολο σχεδόν του προσωπικού (28 γιατροί, 35 μη ιατρικό προσωπικό). Θα διαθέτει Βιοχημικό/μικροβιολογικό, Ακτινολογικό, φυσικοθεραπευτηριο, Καρδιολογικό.
Στην Αμαλιάδα δεν υπάρχει μονάδα ΠΕΔΥ.  Η προσφορά Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υλοποιείται  στη Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας (πληθυσμός 26068). Παράλληλα λειτουργεί και Κέντρο Οικογενειακού Προγραμματισμού το οποίο και δικτυώνεται με τα ΚΥ που προσφέρουν αντίστοιχες  υπηρεσίες.
Το ΓΝ-ΚΥ Κρεστένων λειτουργεί ως αποκεντρωμένη δομή  της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου προσανατολισμένη στην παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και διασυνδέεται με τα ΠΙ  Σκιλλουντίας, Γκρέκα , Κάτω Σαμικού. Η στελέχωσή του αναλύεται στην πρόταση για τον Ενιαίο Οργανισμό ΝΜ Πύργου Αμαλιάδας.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ  ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Η νοσοκομειακή περίθαλψη στην περιφερειακή ενότητα της Ηλείας παρέχεται από το Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας, που αποτελείται από 3 δομές: την ΝΜ Πύργου (220 κλίνες), ΝΜ Αμαλιάδας (100 κλίνες)  και την αποκεντρωμένη μονάδα των Κρεστένων που  λειτουργεί κυρίως ως δομή ΠΦΥ 24ωρης λειτουργίας (με ιατρεία, βραχεία νοσηλεία, οδοντιατρείο, φυσικοθεραπευτήριο  και εργαστήρια). Οι 3 δομές αποτελούν ενιαίο νομικό πρόσωπο  με ενιαίο οργανισμό. Οι υπηρεσίες είναι ενιαίες  και οι οργανικές θέσεις του προσωπικού, καθώς και οι κλίνες,  περιγράφονται   συνολικά και ανά δομή.
Οι υπηρεσίες που παρέχονται από τις διασυνδεόμενες δομές είναι συμπληρωματικές, πλην των εργαστηρίων (που λειτουργούν και στις τρεις ) και των κλινικών Παθολογική, Χειρουργική και Καρδιολογική και Αναισθησιολογικού τμήματος, που λειτουργούν και στις 2 ΝΜ Πύργου και Αμαλιάδας.
Στόχος είναι με την πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό του ΓΝ  (χρονικός ορίζοντας η τετραετία), να επιτευχθεί η «υγειονομική επάρκεια» για τον πληθυσμό της ΠΕ Ηλείας, έτσι ώστε να  αποτρέπεται η εκροή προς νοσοκομεία της Πάτρας ή της Αθήνας (πλην των περιπτώσεων που απαιτείται ιδιαίτερα εξειδικευμένη προσπέλαση ή αντιμετώπιση ).
Ειδικότερα ως προς τον εξοπλισμό , η στόχευση είναι  για αξονικό τομογράφο και στις 2 ΝΜ καθώς και για μαγνητικό τομογράφο στον Πύργο.  Τακτικά εξωτερικά ιατρεία θα λειτουργούν και στις 3 δομές για όλες τις ειδικότητες, ανεξάρτητα με το πού είναι εγκατεστημένα τα αντίστοιχα τμήματα.  Στη ΝΜ Αμαλιάδας λειτουργεί το συντονιστικό κέντρο του δικτύου οικογενειακού προγραμματισμού και μαιευτικών υπηρεσιών που δικτυώνεται στις πρωτοβάθμιες δομές.  Με δεδομένη την πλήρη στελέχωση, η εφημερία είναι καθημερινή και για τις 3 δομές.
   Α1. Σύμφωνα με τα παραπάνω,  η  ιατρική υπηρεσία διαρθρώνεται  ως εξής :
           α. Παθολογικός Τομέας:  157 κλίνες (102 στον Πύργο και 55 στην Αμαλιάδα) , με τμήματα
•    Α’ Παθολογικό  και Β’ Παθολογικό,
•    Α’ Καρδιολογικό και Β’ Καρδιολογικό,
•    Παιδιατρικό – Νεογνολογικό  (Πύργος),
•    Νεφρολογικό (Πύργος),
•    Γαστρεντερολογικό  (Πύργος) ,
•    
•    Πνευμονολογικό (Αμαλιάδα) ,
•    Νευρολογικό (Αμαλιάδα)  και
μονάδες
•    Εμφραγμάτων ,
•    Μεσογειακής Αναιμίας ,
•    Ογκολογίας,
•    Ενδοσκοπήσεων και
•    Τεχνητού Νεφρού που λειτουργούν στην ΝΜ  Πύργου και
•    Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας που  λειτουργεί στην ΝΜ  Αμαλιάδας.
       β. Χειρουργικός Τομέας:  100 κλίνες ( 70 στον Πύργο και 30 στην Αμαλιάδα ) με τμήματα
•    Α’ Χειρουργικό  και Β’ Χειρουργικό,              
•    Ορθοπαιδικό,
•    Μαιευτικό / Γυναικολογικό ,
•    ΩΡΛ,
•    Οφθαλμολογικό και
•    Ουρολογικό  (που λειτουργούν στην ΝΜ Πύργου ),
•    Αναισθησιολογικό (και στις 2 ΝΜ)  και μονάδες ΜΕΘ (Πύργος) και ΜΜΑΦ    (και Πύργος και Αμαλιάδα) .
•    Οδοντιατρικό τμήμα και στις 3 δομές .
          γ. Ψυχιατρικός τομέας  που περιλαμβάνει 10 (;) νοσηλευτικές κλίνες  (Πύργος) και δομές του προγράμματος «Ψυχαργώς».
          δ. Εργαστηριακός Τομέας  με τμήματα
Ακτινολογικό,
Βιοπαθολογικό (και στις 3 δομές) ,
Βιοχημικό,
Παθολογοανατομικό και
Κυτταρολογικό (και σε Πύργο και  σε Αμαλιάδα) .
 Και στις 2 ΝΜ υπάρχει  νοσ. Υπηρεσία Αιμοδοσίας.  
           
Διατομεακά τμήματα: ΤΕΠ (Πύργος), Βραχεία νοσηλεία (και στις 3 δομές) .
         
Για το Κέντρο Φ.Ι.Α. η άποψη που κατατίθεται είναι η απευθείας υπαγωγή του στην ΥΠΕ , με δικό του οργανισμό και στελέχωση που να εξασφαλίζει την πλήρη λειτουργία του.
Σύνθεση ιατρικής υπηρεσίας ανά ειδικότητα
(ειδικευμένοι γιατροί):
•    Παθολογία  12 (6 για Πύργο , 6 για Αμαλιάδα) ,
•    Καρδιολογία 10 (6 για Πύργο, 4 για Αμαλιάδα),
•    Παιδιατρική 7,
•    Νεφρολογία 5,
•    Γαστρ/γία 3,
•    Δερματολογία 2,
•    Ρευματολογία 1,
•    Ενδοκρινολογία 2,
•    Πνευμονολογία 5,
•    Νευρολογία 4,
•    Παιδιατρική ή Παθολογία ή Αιματολογία (Μεσογειακή αναιμία) 2,
•    Παθολογική Ογκολογία 2,
•    Φυσική Ιατρική/ αποκατάσταση 1,
•    Χειρουργική 12 (6 για Πύργο, 6 για Αμαλιάδα) ,
•    Ορθοπαιδική 6,
•    Μ/Γ 6,
•    Οφθαλμολογία 5,
•    ΩΡΛ 5,
•    Ουρολογία 5,
•    Αναισθησιολογία 7 (4 Πύργο, 3 Αμαλιάδα),
•    για ΜΕΘ 5,
•    Ψυχιατρική 4,
•    Βιοπαθολογία 8 (4 Πύργος, 3 Αμαλιάδα , 1 Κρέστενα),
•    Ακτινοδιαγνωστική  10 (5 Πύργος, 4 Αμαλιάδα, 1 Κρέστενα)  ,
•    Παθολογική Ανατομία 5 (3 Πύργος, 2 Αμαλιάδα),
•    Κυτταρολογία 4 (2 Πύργος, 2 Αμαλιάδα),
•    Αιματολογία   ή Βιοπαθολογία (Αιμοδοσία) 4   (2 Πύργος, 2 Αμαλιάδα ),
•    ΤΕΠ 5 ,
•    Γενική Ιατρική ή Παθολογία 5 (για Κρέστενα),
•    Οδοντιατρική 6
Σύνολο 152. (Από τους υπάρχοντες οργανισμούς το σύνολο των οργανικών θέσεων ειδικευμένων  γιατρών είναι 141)   

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ, ΠΑΡΑΪΑΤΡΙΚΟ , ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ κλπ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Δεν προτείνονται κάποιες ουσιώδεις αλλαγές  στον αριθμό και την σύνθεση  των οργανικών θέσεων του προσωπικού .
Οι υπηρεσίες των 3 δομών είναι ενιαίες, με έναν  διευθυντή/ προϊστάμενο και έναν αναπληρωτή ή κάθε μια. 
Το σύνολο των θέσεων  που πρέπει να καλυφθούν για το νοσοκομείο είναι  :  80 γιατροί και 160 μη ιατρικό προσωπικό = 240
ΔΟΜΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Στόχος η πλήρης  στελέχωση  των δομών που υπάρχουν και υπολειτουργούν ή αδρανούν  με επιστημονικό προσωπικό – γιατροί, ψυχολόγοι, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί- και υποστηρικτικό προσωπικό (Ψυχιατρικό τμήμα, ξενώνες, κινητή μονάδα ).

 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κική Κολοβέρου (kkoloverou@yahoo.gr)

Πηγή

ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ :18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ του χωριού μας

                                    Π    Ρ    Ο   Σ   Κ   Λ   Η   Σ   Η