Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Τιμή στον θρυλικό Κυβερνήτη Μίλτωνα Ιατρίδη


Ο ΠΥΡΓΙΟΣ ΗΡΩΑΣ ΤΟΥ ΘΡΥΛΙΚΟΥ «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ» 

Αφιερωμένη στη μνήμη του Πύργιου ήρωα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, Κυβερνήτη του θρυλικού Υποβρυχίου «Παπανικολής», Πλοιάρχου ε.α Μίλτωνα Ιατρίδη που έφυγε από ζωή στις 18 Φεβρουαρίου 1960, ήταν η λιτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, μπροστά στον ανδριάντα του, στην ομώνυμη πλατεία του Πύργου.




Στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στο σημείο, Χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ Γερμανός, ενώ τον σύντονο χαιρετισμό τους, ο Τοπικός Εκπρόσωπος της ΕΑΑΝ Ηλείας, Αντιπλοίαρχος ε.α Ζώης Υφαντής και ο Δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής - που από κοινού διοργάνωσαν την εκδήλωση - καλωσόρισαν τους παριστάμενους και αναφέρθηκαν στην ηρωική δράση του Μίλτωνα Ιατρίδη. «Ο Μίλτωνας Ιατρίδης, δυστυχώς ξεχάστηκε από τους Άρχοντες της πόλης μας, μετά από το 2006, που έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα επί δημαρχίας σας κε Λιατσή. Εμείς, οι ε.α Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, δεν τον ξεχάσαμε και από τον Φεβρουάριο του 2013 τιμούμε τη μνήμη του, στην προτομή του στο Κατάκολο - με τη βοήθεια και του Λιμετικού Ταμείου - και φέτος με τον Δήμο Πύργου, εδώ στην Πλατεία Μίλτωνος Ιατρίδη», ανέφερε ο κ.Υφαντής, ενώ ο κ.Λιατσής, μιλώντας για τον Πύργιο ήρωα, ανέφερε «…Αιωνία η μνήμη του Μίλτωνα Ιατρίδη, η οποία μνήμη, μας κάνει να μην ξεχνάμε ποτέ ότι έχουμε καθήκον να υπερασπιζόμαστε την πατρίδα και τις αξίες της.Ήταν αυτός που δεν υποτάχθηκε σε κανένα ζυγό. Γύρισε πρώτος πίσω με το πλήρωμα και το υποβρύχιο του, για να γιορτάσει τη λευτεριά της πατρίδας μας.  Αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη για όσα μας προσέφερε…»
Για τους άθλους του Μίλτωνος Ιατρίδη, μίλησαν ο εκπρόσωπος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ο Ηλείος (από το Λέπρεο) Διοικητής Υποβρυχίων, Πλοίαρχος Βασίλης Κάτσικας, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Ν και πρώην Διοικητής Υποβρυχίων Αντιναύαρχος ε.α Σπυρίδων Πρεβενάς καθώς και ο Ηλείος (από το Ανεμοχώρι) πρώην Κυβερνήτης του Υποβρυχίου «Παπανικολής» Αντιπλοίαρχος ε.α Αναστάσιος Κάρμης, που παρουσίασε το βιογραφικό του. «Για την ελευθερία μας, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τη θυσία, στο βωμό της πατρίδας μας. Ο ήρωάς, μας και η δράση του, κοσμούν τις χρυσές σελίδες της Διοικήσεως Υποβρυχίων, του Στόλου μας του Πολεμικού Ναυτικού, του Πύργου και της Ελλάδας», ανέφερε ο κ.Κάτσικας, ενώ ο κ.Πρεβενάς είπε «…Ο Μίλτωνας Ιατρίδης δεν έπεσε στο πεδίο της μάχης. Ο θεός, του έδωσε όσα χρόνια χρειαζόταν για να πολεμήσει μέχρι το τέλος του πολέμου». Αναφέρθηκε τέλος στον Δημήτρη Τασιάκο, τον τελευταίο επιζώντα του Υποβρυχίου «Παπανικολής» που έφυγε πριν λίγους μήνες από τη ζωή, σε ηλικία 100 ετών. Και μέχρι την τελευταία στιγμή - είπε ο κ.Πρεβενάς - «…όταν μιλούσε για τα κατορθώματα του Μίλτωνα Ιατρίδη, έκλαιγε, ενθυμούμενος όσα είχαν περάσει μαζί».
Στεφάνια στη Μνήμη του Μίλτωνα Ιατρίδη
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, στον ανδριάντα του Μίλτωνα Ιατρίδη, από τους Δήμαρχο Πύργου Γαβρίλη Λιατσή, τον Διοικητή Υποβρυχίων Πλοίαρχο Βασίλη Κάτσικα, τον Κυβερνήτη του Υποβρυχίου «Παπανικολής» Πλωτάρχη Δημήτρη Βογιατζή, τον Πρόεδρο της ΕΑΑΝ Αντιναύαρχο ε.α Σπύρο Πρεβενά, τον Τ.Ε της ΕΑΑΝ Ηλείας Αντιπλοίαρχος ε.α Ζώης Υφαντής και από τον Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Υποβρυχίων Χαράλαμπο Γιακουβάκη.
Τηρήθηκε ενός λεπτού στιγμή, στη μνήμη και των τριών αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που έχασαν τη ζωή τους στην πτώση του μοιραίου ελικοπτέρου στη νήσο Κίναρο,  και η τελετή - τον συντονισμό της οποίας είχε το μέλος της ΕΑΑΝ Ηλείας Αντιπλοίαρχος ε.α Τάσος Αράπογλου - ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Στο Δημαρχείο Πύργου, όπου παρατέθηκε λιτή δεξίωση από τον Δήμαρχο Πύργου Γαβρίλη Λιατσή, έγινε και ανταλλαγή αναμνηστικών συμβολικών δώρων.
Έδωσαν το παρών
Στην σεμνή εκδήλωση, εκτός των προαναφερθέντων, έδωσαν επίσης το παρών - μεταξύ άλλων - ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Λάμπης Αριστειδόπουλος και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Πύργου Δημήτρης Μεσσαλάς και οι Αντιδήμαρχος Ανδρέας Σκαρτσιάρης και Βασίλης Σεϊντής, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Χάρης Μιχαλακόπουλος, ο Διοικητής της Ναυτικής Διοίκησης Ιονίου, Αντιπλοίαρχος Νίκος Μοσχόπουλος, ο Διοικητής της 117 ΠΜ Σμήναρχος Κωνσταντίνος Δελήμπασης, ο Διοικητής ΣΕΤΤΗΛ Ιωάννης Ζαφείρης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας Ταξίαρχος Κώστας Στεφανόπουλος, ο Υποδιοικητής της Π.Υ Πύργου Αντιπύραρχος Ηλίας Μανιάτης, ο Διευθυντής του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Αθανάσιος Μπέλτσος, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Νίκος Παναγιωτακόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Ε.Α.Α.Ν Αντιναύαρχος ε.α Θεόδωρος Γερούκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πολεμιστών Κύπρου Αθανάσιος Δασκόπουλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Ηλείας Χρήστος Χαλασσοχώρης.

Νάνσυ Σπυροπούλου
patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...