Μεγάλη υγειονομική
σύσκεψη χθες στον Πύργο σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΕΟΠΥΥ με ομιλητή
τον υποδιοικητή Π. Γεωργακόπουλο - Ισχυρά παραδείγματα κατασπατάλησης
του δημοσίου χρήματος ελέγχονται πλέον από τον Οργανισμό
Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου
Σε μια μεγάλη υγειονομική σύσκεψη όπου τέθηκε επί τάπητος το «αμαρτωλό» παρελθόν αλλά και το μέλλον του ΕΟΠΥΥ με στόχο την ανασυγκρότηση και αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Οργανισμού, εξελίχθηκε η χθεσινή άκρως ενδιαφέρουσα ανοιχτή σύσκεψη- συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο μικρό συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας από τον ΣΥΡΙΖΑ, με προσκεκλημένο τον νέο υποδιοικητή του ΕΟΠΥΥ Παναγιώτη Γεωργακόπουλο και παρόντες όλους τους εκπροσώπους των υγειονομικών, νοσοκομειακών φορέων και συλλόγων του νομού και ΠΕΔΥ στον νομό. Την συζήτηση παρακολούθησε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μπαξεβανάκης. Κατά την διάρκεια της συζήτησης, αναλύθηκαν οι κάθε λογής παθογένειες που αποτελούν βίωμα της νέας διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και συνάμα βασικό στόχο αλλαγών που απαιτούνται προκειμένου αυτός ο γίγαντας της δημόσιας ασφάλισης με τα πήλινα πόδια να σταθεί σε δικά του πιο στέρεα. Αυτή τουλάχιστον είναι η προσδοκία της νέας διοίκησης και η φιλοσοφία της, έτσι όπως την ανέλυσε ο κ. Γεωργακόπουλος, επισημαίνοντας ότι θέλουν να διορθώσουν όλες τις αδικίες, αλλά παράλληλα να διαθέτουν πλέον με ορθολογικό τρόπο το δημόσιο χρήμα με τεκμηριωμένες ανάγκες, κόντρα στην κατασπατάληση και ασυδοσία που υπήρχε.
Σε… σακιά χιλιάδες παραστατικά περιμένουν να εκκαθαριστούν!
Υπεραναλυτικός ο κ. Γεωργακόπουλος αναφέρθηκε αρχικά στο δύσκολο έργο που έχουν να κάνουν με τις χιλιάδες ανεξέλεγκτες υποθέσεις που βρήκαν, με τα παραστατικά δαπανών των δικαιούχων εγκλωβισμένα σε χαρτοκιβώτια ή στα σακιά, σε υπόγεια κτηρίων των ταμείων, που περιμένουν πλέον τους εκκαθαριστές τους. Αναφερόμενος στην διαδικασία των συμβάσεων τόνισε ότι « ανοίξαμε τη διαδικασία των συμβάσεων για πρώτη φορά, διότι από το 2012 που έγινε ο ΕΟΠΥΥ, δεν υπήρχαν πραγματικά συμβάσεις που να ξεκαθαρίζουν τη σχέση κάθε παρόχου (γιατρών, κλινικών, κ.ά.)με τον ΕΟΠΥΥ. Έχουμε ένα μεγάλο αγκάθι αυτήν την περίοδο, την υποτιμολόγηση των εργαστηριακών εξετάσεων και δημιουργήθηκε μεγάλη οικονομική επιβάρυνση και αναστάτωση στο σώμα των εργαστηριακών γιατρών. Πιστεύουμε ότι μέσα στο 2016 θα βρεθούν τρόπο και εργαλεία αλλά και χρήματα για να αλλάξει αυτό και να αυξήσουμε –όπου γίνεται- την αποζημίωση των εξετάσεων και ελπίζουμε ότι ως το τέλος του χρόνου να το έχουμε καταφέρει και το 2017 να κινηθεί σε καλύτερη τροχιά. Ο ΕΟΠΥΥ ελπίζουμε πως θα μπορέσει στο εξής να προγραμματίζει με σταθερή χρηματοδότηση τις πληρωμές στους παρόχους για να προγραμματίζουν κι αυτοί οι άνθρωποι τη ζωή τους και τη δουλειά τους.»
Ανέφερε ακόμα ότι υπάρχουν συσσωρευμένα χρέη προ του 2011 γιατί τα ταμεία τότε είχαν έντονη κακοδιαχείριση την οποία σήμερα πληρώνουμε. « Θα τα πληρώσουμε αυτά τα χρέη μόλις υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αλλά ακόμα δεν μπορώ να δεσμευτώ πότε θα γίνει αυτό. Είναι γύρω στα 450 εκατ. ευρώ. Τα χρέη από το 2012 ως το 2015 προσπαθούμε σιγά σιγά να τα αποπληρώνουμε και να βάλουμε σε προγραμματισμό τακτικής αποπληρωμής ό,τι χρέος δημιουργείται από εδώ και πέρα. Επίσης στόχος της νέας διοίκησης είναι το άνοιγμα του ΕΟΠΥΥ σε νέους γιατρούς και νέες ειδικότητες. Επίσης, τάξη θα μπει και στις ΜΕΘ για τις οποίες δημιουργείται μια πλατφόρμα που θα εποπτεύει το ΕΚΑΒ, ώστε ανά πάσα στιγμή να ξέρουν που υπάρχει άδεια κλίνη σε λίγα λεπτά »
Οι παλιές «αμαρτίες» του ΕΟΠΥΥ και το πάρτι σπατάλης
Παράλληλα ο υποδιοικητής του ΕΟΠΥΥ, αναφέρθηκε στις «παλιές αμαρτίες» του παρελθόντος που έρχονται από την περίοδο 2012 έως τα 2015 αλλά και παλιότερα όπου μίλησε για πραγματική ασυδοσία σε πολλά επίπεδα και ένα πάρτι σπατάλης αλλά και σε διάφορες κομπίνες που γινόταν στον ΕΟΠΥΥ και που τώρα ελέγχονται από ειδική επιτροπή ελεγκτών. Αναφέρθηκε μάλιστα σε χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπως μια περίπτωση γιατρού στη Λάρισα που έχει αποβιώσει αλλά ελέγχεται τώρα,, όπου για μια διάγνωση υπέρτασης, υπήρχαν… 24 σελίδες συνταγογραφούμενων εξετάσεων! Για όλα τα παραπάνω δήλωσε ότι αποφασίστηκε να αλλάξει το λογισμικό συνταγογράφησης για να γίνει εξορθολογισμός του συστήματος συνταγογράφησης και να το εποπτεύει ο ΕΟΠΥΥ, ενώ γίνεται μια προσπάθεια να φτιαχτεί ένα δίκτυο ελεγκτών γιατρών αποκλειστικής απασχόλησης. Πάρτι γινόταν και με τα επιθέματα, όπου όπως είπε υπήρχαν γιατροί που τα συνταγογραφούσαν ασύστολα με 400 ευρώ το πακέτο, ενώ βρέθηκαν και 7-8 συνταγές επιθεμάτων όπου ο ελεγκτής γιατρός έχει υπογράψει τρεις μήνες… πριν από το γιατρό που τα έδωσε στον ασθενή, προφανώς κατόπιν οδηγιών παρασκευάστριας εταιρίας!
.Ο Ηλείος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μπαξεβανάκης που παρευρέθηκε στην υγειονομική εκδήλωση, τόνισε ότι είναι φανερά τα μεγάλα προβλήματα και οι παθογένειες που υπάρχουν όπως και η μεγάλη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος εδώ και χρόνια στον τομέα της υγείας, η οποία καταλήγει σε βάρος των φορολογουμένων.
«Αυτό που πρέπει να συνδυάζει ο ΕΟΠΥΥ και συνολικά το υπουργείο Υγείας είναι η διασφάλιση του δικαιώματος όλων των ασθενών να έχουν πλήρεις παροχές είτε από το δημόσιο είτε από το ιδιωτικό σύστημα υγείας παράλληλα με τον δραστικό περιορισμό της σπατάλης που όπως όλοι ξέρουμε γινόταν επί χρόνια προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων. Αυτό το δύσκολο έργο έχει αναλάβει η νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και πάνω από όλα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας που έχει την πλήρη ευθύνη. Ελπίζω ότι σε 6 μηνες που θα είναι πάλι εδώ, πέρα από εξαγγελίες, να μπορεί να ανακοινώσει και αποτελέσματα.»
Ποια θέματα έθεσαν οι πρόεδροι των υγειονομικών συλλόγων του νομού
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου κ. Νίκος Κατσαρός ήταν ο πρώτος που έλαβε το λόγο τονίζοντας ότι είναι πολύ θετική η κουβέντα που γίνεται και έθεσε μια σειρά από ερωτήματα, όπως ποιος είναι τελικά ο στόχος του ΕΟΠΥΥ. Να βελτιώσει τις παροχές υγείας ή να μειώσει το μπάτζετ από τις παροχές και επίσης ζήτησε να μάθει που αποσκοπεί η υποκοστολόγηση εργαστηριακών εξετάσεων που κοντεύει να οδηγήσει σε κλείσιμο μικροβιολογικά εργαστήρια και ακτινολογικά. «Θέλω να πιστεύω ότι στόχος σας είναι να προσφέρετε υπηρεσίες στους ασφαλισμένους και αξιοπρεπείς αμοιβές στους παρόχους υγείας. Βάλτε τάξη με σωστούς και αξιοπρεπείς κανόνες στον ΕΟΠΥΥ».
Ο Υποδιοικητής του ΕΟΠΥΥ όσον αφορά το πρώτο σκέλος τόνισε ότι σε καμία περίπτωση ο στόχος τους δεν είναι να κλείσουν ιατρεία, απλά προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές με την υποκοστολόγηση που ανέφερε ο κ. Κατσαρός, αλλά κατά τα λοιπά, η πολιτική που σκοπεύουν να ακολουθήσουν δεν θα είναι η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Τσαούσης επισήμανε ότι αυτή η κουβέντα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια αλλά η πολιτική έχει συνέχεια και άρα απευθύνεται στην νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Επισήμανε πως έγινε αρκετός λόγος από τον υποδιοικητή για ανεξέλεγκτες συνταγογραφήσεις φαρμάκων από γιατρούς ενώ δεν ειπώθηκε πως όταν κανείς για ένα απλό πρόβλημα περνά από τα εξωτερικά ιατρεία ενός νοσοκομείου του κάνουν τα… πάντα, άσχετα από το ποια είναι η ειδικότητα του γιατρού που αναλαμβάνει το περιστατικό. Αυτό ποιος το ελέγχει; Ανέφερε ακόμα πως χωρίς αξιοπρεπή αμοιβή των γιατρών, υγεία δεν υπάρχει ας μην γελιόμαστε και έφερε ως παράδειγμα ότι μια… τσίχλα στο περίπτερο κοστίζει πλέον ακριβότερα από μια μικροβιολογική εξέταση! Καταλήγοντας έφερε και ένα παράδειγμα με τις συνταογραφήσεις για τις οποίες έγινε πολύς λόγος, ότι υπάρχει γιατρός στην Ηλεία που συνταγογραφεί και στην Αμαλιάδα και στην… Κορινθία!
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας κ. Δημήτρης Θεοδωροπουλος τόνισε ότι τόσα χρόνια βαρέθηκε να ακούει εξαγγελίες και ελπίζει σε 6 μήνες να μην βρίσκονται όλοι πάλι εδώ να συζητάνε τα ίδια πράγματα. Αναφέρθηκε σε θέματα φαρμάκων τονίζοντας ότι υπάρχει το όργιο των οργών με τις βιταμίνες και την γλουτένη που κάποιες από αυτές τις χρεώνουν 500 ευρώ ενώ κοστίζουν 35 ευρώ! «Είπατε ότι δεν θέλετε να κλείσουν ιατρεία, αλλά με την πολιτική που ακολουθείται στο φάρμακο, θα κλείσουν φαρμακεία» και αναφέρθηκε στα αιτήματα των φαρμακοποιών, στις ελλείψεις φαρμάκων για τις οποίες τρεις φορές ως τώρα κατέθεσε στον Εισαγγελέα και γενικά ότι με την πολιτική που υιοθετούν στο τέλος θα μονοπωλήσουν τα γεννόσημα των 3 ευρώ δύο πολυεθνικών και η ελληνική βιομηχανία φαρμάκου δεν θα υπάρχει.
Ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας κ. Αλέκος Γαλανόπουλος έθεσε στον υποδιοικητή του ΕΟΠΥΥ το θέμα των οδοντιατρικών υπηρεσιών που απουσιάζει πλέον από την δημόσια οδοντιατρική περίθαλψη που παρέχεται μόνο στα Νοσοκομεία και ζήτησε να μάθει εάν σκοπεύουν να την επαναφέρουν με συμβάσεις οδοντιάτρων ελεύθερων επαγγελματιών.
Ο κ. Γεωργακόπουλος απάντησε ότι όντως στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν εξωτερικοί συμβεβλημένοι οδοντίατροι με τον ΕΟΠΥΥ .αλλά επανεξετάζεται το όλο θέμα με την οδοντιατρική περίθαλψη και ότι είχε προχθές μια αναλογη συνάντηση στον ΕΟΠΥΥ και με το ΚΕΣΥ για να μπει μια σειρά, με στόχο να γίνει κοστολόγηση κυρίως των προληπτικών οδοντιατρικών υπηρεσιών – γιατί δεν μπορεί ούτε να γίνεται υπερτιμολόγηση, αλλά ούτε και χαμηλή και ασύμφορη τιμολόγηση για τους παρόχους οδοντιάτρους- με προτεραιότητα στα παιδιά. Τόνισε ωστόσο ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος των Οδοντιάτρων έχει αντιρρήσεις να μπει στον ΕΟΠΥΥ αλλά υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες οδοντίατροι όμως που θέλουν να κάνουν οι ίδιοι ιδιωτικές συμβάσεις και άρα όλο το πλαίσιο εξετάζεται. Έτσι δε δύο εβδομάδες ζήτησαν να κατατεθεί από την επιτροπή που συστάθηκε, τεκμηριωμένη πρόταση για την πρωτοβάθμια οδοντιατρική περίθαλψη στο κομμάτι της πρόληψης , ενώ θετικοί είναι οι οδοντοτεχνίτες που επιθυμούν να προχωρήσουν σε συμβάσεις.
Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου
Σε μια μεγάλη υγειονομική σύσκεψη όπου τέθηκε επί τάπητος το «αμαρτωλό» παρελθόν αλλά και το μέλλον του ΕΟΠΥΥ με στόχο την ανασυγκρότηση και αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Οργανισμού, εξελίχθηκε η χθεσινή άκρως ενδιαφέρουσα ανοιχτή σύσκεψη- συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο μικρό συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας από τον ΣΥΡΙΖΑ, με προσκεκλημένο τον νέο υποδιοικητή του ΕΟΠΥΥ Παναγιώτη Γεωργακόπουλο και παρόντες όλους τους εκπροσώπους των υγειονομικών, νοσοκομειακών φορέων και συλλόγων του νομού και ΠΕΔΥ στον νομό. Την συζήτηση παρακολούθησε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μπαξεβανάκης. Κατά την διάρκεια της συζήτησης, αναλύθηκαν οι κάθε λογής παθογένειες που αποτελούν βίωμα της νέας διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και συνάμα βασικό στόχο αλλαγών που απαιτούνται προκειμένου αυτός ο γίγαντας της δημόσιας ασφάλισης με τα πήλινα πόδια να σταθεί σε δικά του πιο στέρεα. Αυτή τουλάχιστον είναι η προσδοκία της νέας διοίκησης και η φιλοσοφία της, έτσι όπως την ανέλυσε ο κ. Γεωργακόπουλος, επισημαίνοντας ότι θέλουν να διορθώσουν όλες τις αδικίες, αλλά παράλληλα να διαθέτουν πλέον με ορθολογικό τρόπο το δημόσιο χρήμα με τεκμηριωμένες ανάγκες, κόντρα στην κατασπατάληση και ασυδοσία που υπήρχε.
Σε… σακιά χιλιάδες παραστατικά περιμένουν να εκκαθαριστούν!
Υπεραναλυτικός ο κ. Γεωργακόπουλος αναφέρθηκε αρχικά στο δύσκολο έργο που έχουν να κάνουν με τις χιλιάδες ανεξέλεγκτες υποθέσεις που βρήκαν, με τα παραστατικά δαπανών των δικαιούχων εγκλωβισμένα σε χαρτοκιβώτια ή στα σακιά, σε υπόγεια κτηρίων των ταμείων, που περιμένουν πλέον τους εκκαθαριστές τους. Αναφερόμενος στην διαδικασία των συμβάσεων τόνισε ότι « ανοίξαμε τη διαδικασία των συμβάσεων για πρώτη φορά, διότι από το 2012 που έγινε ο ΕΟΠΥΥ, δεν υπήρχαν πραγματικά συμβάσεις που να ξεκαθαρίζουν τη σχέση κάθε παρόχου (γιατρών, κλινικών, κ.ά.)με τον ΕΟΠΥΥ. Έχουμε ένα μεγάλο αγκάθι αυτήν την περίοδο, την υποτιμολόγηση των εργαστηριακών εξετάσεων και δημιουργήθηκε μεγάλη οικονομική επιβάρυνση και αναστάτωση στο σώμα των εργαστηριακών γιατρών. Πιστεύουμε ότι μέσα στο 2016 θα βρεθούν τρόπο και εργαλεία αλλά και χρήματα για να αλλάξει αυτό και να αυξήσουμε –όπου γίνεται- την αποζημίωση των εξετάσεων και ελπίζουμε ότι ως το τέλος του χρόνου να το έχουμε καταφέρει και το 2017 να κινηθεί σε καλύτερη τροχιά. Ο ΕΟΠΥΥ ελπίζουμε πως θα μπορέσει στο εξής να προγραμματίζει με σταθερή χρηματοδότηση τις πληρωμές στους παρόχους για να προγραμματίζουν κι αυτοί οι άνθρωποι τη ζωή τους και τη δουλειά τους.»
Ανέφερε ακόμα ότι υπάρχουν συσσωρευμένα χρέη προ του 2011 γιατί τα ταμεία τότε είχαν έντονη κακοδιαχείριση την οποία σήμερα πληρώνουμε. « Θα τα πληρώσουμε αυτά τα χρέη μόλις υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αλλά ακόμα δεν μπορώ να δεσμευτώ πότε θα γίνει αυτό. Είναι γύρω στα 450 εκατ. ευρώ. Τα χρέη από το 2012 ως το 2015 προσπαθούμε σιγά σιγά να τα αποπληρώνουμε και να βάλουμε σε προγραμματισμό τακτικής αποπληρωμής ό,τι χρέος δημιουργείται από εδώ και πέρα. Επίσης στόχος της νέας διοίκησης είναι το άνοιγμα του ΕΟΠΥΥ σε νέους γιατρούς και νέες ειδικότητες. Επίσης, τάξη θα μπει και στις ΜΕΘ για τις οποίες δημιουργείται μια πλατφόρμα που θα εποπτεύει το ΕΚΑΒ, ώστε ανά πάσα στιγμή να ξέρουν που υπάρχει άδεια κλίνη σε λίγα λεπτά »
Οι παλιές «αμαρτίες» του ΕΟΠΥΥ και το πάρτι σπατάλης
Παράλληλα ο υποδιοικητής του ΕΟΠΥΥ, αναφέρθηκε στις «παλιές αμαρτίες» του παρελθόντος που έρχονται από την περίοδο 2012 έως τα 2015 αλλά και παλιότερα όπου μίλησε για πραγματική ασυδοσία σε πολλά επίπεδα και ένα πάρτι σπατάλης αλλά και σε διάφορες κομπίνες που γινόταν στον ΕΟΠΥΥ και που τώρα ελέγχονται από ειδική επιτροπή ελεγκτών. Αναφέρθηκε μάλιστα σε χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπως μια περίπτωση γιατρού στη Λάρισα που έχει αποβιώσει αλλά ελέγχεται τώρα,, όπου για μια διάγνωση υπέρτασης, υπήρχαν… 24 σελίδες συνταγογραφούμενων εξετάσεων! Για όλα τα παραπάνω δήλωσε ότι αποφασίστηκε να αλλάξει το λογισμικό συνταγογράφησης για να γίνει εξορθολογισμός του συστήματος συνταγογράφησης και να το εποπτεύει ο ΕΟΠΥΥ, ενώ γίνεται μια προσπάθεια να φτιαχτεί ένα δίκτυο ελεγκτών γιατρών αποκλειστικής απασχόλησης. Πάρτι γινόταν και με τα επιθέματα, όπου όπως είπε υπήρχαν γιατροί που τα συνταγογραφούσαν ασύστολα με 400 ευρώ το πακέτο, ενώ βρέθηκαν και 7-8 συνταγές επιθεμάτων όπου ο ελεγκτής γιατρός έχει υπογράψει τρεις μήνες… πριν από το γιατρό που τα έδωσε στον ασθενή, προφανώς κατόπιν οδηγιών παρασκευάστριας εταιρίας!
.Ο Ηλείος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μπαξεβανάκης που παρευρέθηκε στην υγειονομική εκδήλωση, τόνισε ότι είναι φανερά τα μεγάλα προβλήματα και οι παθογένειες που υπάρχουν όπως και η μεγάλη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος εδώ και χρόνια στον τομέα της υγείας, η οποία καταλήγει σε βάρος των φορολογουμένων.
«Αυτό που πρέπει να συνδυάζει ο ΕΟΠΥΥ και συνολικά το υπουργείο Υγείας είναι η διασφάλιση του δικαιώματος όλων των ασθενών να έχουν πλήρεις παροχές είτε από το δημόσιο είτε από το ιδιωτικό σύστημα υγείας παράλληλα με τον δραστικό περιορισμό της σπατάλης που όπως όλοι ξέρουμε γινόταν επί χρόνια προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων. Αυτό το δύσκολο έργο έχει αναλάβει η νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και πάνω από όλα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας που έχει την πλήρη ευθύνη. Ελπίζω ότι σε 6 μηνες που θα είναι πάλι εδώ, πέρα από εξαγγελίες, να μπορεί να ανακοινώσει και αποτελέσματα.»
Ποια θέματα έθεσαν οι πρόεδροι των υγειονομικών συλλόγων του νομού
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου κ. Νίκος Κατσαρός ήταν ο πρώτος που έλαβε το λόγο τονίζοντας ότι είναι πολύ θετική η κουβέντα που γίνεται και έθεσε μια σειρά από ερωτήματα, όπως ποιος είναι τελικά ο στόχος του ΕΟΠΥΥ. Να βελτιώσει τις παροχές υγείας ή να μειώσει το μπάτζετ από τις παροχές και επίσης ζήτησε να μάθει που αποσκοπεί η υποκοστολόγηση εργαστηριακών εξετάσεων που κοντεύει να οδηγήσει σε κλείσιμο μικροβιολογικά εργαστήρια και ακτινολογικά. «Θέλω να πιστεύω ότι στόχος σας είναι να προσφέρετε υπηρεσίες στους ασφαλισμένους και αξιοπρεπείς αμοιβές στους παρόχους υγείας. Βάλτε τάξη με σωστούς και αξιοπρεπείς κανόνες στον ΕΟΠΥΥ».
Ο Υποδιοικητής του ΕΟΠΥΥ όσον αφορά το πρώτο σκέλος τόνισε ότι σε καμία περίπτωση ο στόχος τους δεν είναι να κλείσουν ιατρεία, απλά προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές με την υποκοστολόγηση που ανέφερε ο κ. Κατσαρός, αλλά κατά τα λοιπά, η πολιτική που σκοπεύουν να ακολουθήσουν δεν θα είναι η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Τσαούσης επισήμανε ότι αυτή η κουβέντα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια αλλά η πολιτική έχει συνέχεια και άρα απευθύνεται στην νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Επισήμανε πως έγινε αρκετός λόγος από τον υποδιοικητή για ανεξέλεγκτες συνταγογραφήσεις φαρμάκων από γιατρούς ενώ δεν ειπώθηκε πως όταν κανείς για ένα απλό πρόβλημα περνά από τα εξωτερικά ιατρεία ενός νοσοκομείου του κάνουν τα… πάντα, άσχετα από το ποια είναι η ειδικότητα του γιατρού που αναλαμβάνει το περιστατικό. Αυτό ποιος το ελέγχει; Ανέφερε ακόμα πως χωρίς αξιοπρεπή αμοιβή των γιατρών, υγεία δεν υπάρχει ας μην γελιόμαστε και έφερε ως παράδειγμα ότι μια… τσίχλα στο περίπτερο κοστίζει πλέον ακριβότερα από μια μικροβιολογική εξέταση! Καταλήγοντας έφερε και ένα παράδειγμα με τις συνταογραφήσεις για τις οποίες έγινε πολύς λόγος, ότι υπάρχει γιατρός στην Ηλεία που συνταγογραφεί και στην Αμαλιάδα και στην… Κορινθία!
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας κ. Δημήτρης Θεοδωροπουλος τόνισε ότι τόσα χρόνια βαρέθηκε να ακούει εξαγγελίες και ελπίζει σε 6 μήνες να μην βρίσκονται όλοι πάλι εδώ να συζητάνε τα ίδια πράγματα. Αναφέρθηκε σε θέματα φαρμάκων τονίζοντας ότι υπάρχει το όργιο των οργών με τις βιταμίνες και την γλουτένη που κάποιες από αυτές τις χρεώνουν 500 ευρώ ενώ κοστίζουν 35 ευρώ! «Είπατε ότι δεν θέλετε να κλείσουν ιατρεία, αλλά με την πολιτική που ακολουθείται στο φάρμακο, θα κλείσουν φαρμακεία» και αναφέρθηκε στα αιτήματα των φαρμακοποιών, στις ελλείψεις φαρμάκων για τις οποίες τρεις φορές ως τώρα κατέθεσε στον Εισαγγελέα και γενικά ότι με την πολιτική που υιοθετούν στο τέλος θα μονοπωλήσουν τα γεννόσημα των 3 ευρώ δύο πολυεθνικών και η ελληνική βιομηχανία φαρμάκου δεν θα υπάρχει.
Ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας κ. Αλέκος Γαλανόπουλος έθεσε στον υποδιοικητή του ΕΟΠΥΥ το θέμα των οδοντιατρικών υπηρεσιών που απουσιάζει πλέον από την δημόσια οδοντιατρική περίθαλψη που παρέχεται μόνο στα Νοσοκομεία και ζήτησε να μάθει εάν σκοπεύουν να την επαναφέρουν με συμβάσεις οδοντιάτρων ελεύθερων επαγγελματιών.
Ο κ. Γεωργακόπουλος απάντησε ότι όντως στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν εξωτερικοί συμβεβλημένοι οδοντίατροι με τον ΕΟΠΥΥ .αλλά επανεξετάζεται το όλο θέμα με την οδοντιατρική περίθαλψη και ότι είχε προχθές μια αναλογη συνάντηση στον ΕΟΠΥΥ και με το ΚΕΣΥ για να μπει μια σειρά, με στόχο να γίνει κοστολόγηση κυρίως των προληπτικών οδοντιατρικών υπηρεσιών – γιατί δεν μπορεί ούτε να γίνεται υπερτιμολόγηση, αλλά ούτε και χαμηλή και ασύμφορη τιμολόγηση για τους παρόχους οδοντιάτρους- με προτεραιότητα στα παιδιά. Τόνισε ωστόσο ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος των Οδοντιάτρων έχει αντιρρήσεις να μπει στον ΕΟΠΥΥ αλλά υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες οδοντίατροι όμως που θέλουν να κάνουν οι ίδιοι ιδιωτικές συμβάσεις και άρα όλο το πλαίσιο εξετάζεται. Έτσι δε δύο εβδομάδες ζήτησαν να κατατεθεί από την επιτροπή που συστάθηκε, τεκμηριωμένη πρόταση για την πρωτοβάθμια οδοντιατρική περίθαλψη στο κομμάτι της πρόληψης , ενώ θετικοί είναι οι οδοντοτεχνίτες που επιθυμούν να προχωρήσουν σε συμβάσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου