Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 7ης Απριλίου


1790: Πραγματοποιείται η ναυμαχία της Άνδρου. Ο Λάμπρος Κατσώνης χάνει 5 πλοία, ναυμαχώντας με τουρκική μοίρα 15 πλοίων στην οποία προσέτρεξε προς βοήθειά της και μια αλγερινή αποτελούμενη επίσης από 15 πλοία. Οι απώλειες του Λάμπρου Κατσώνη ανήλθαν σε 650 άνδρες αξιωματικούς και ναύτες, εκτός των τραυματιών. Από τους Τούρκους και Αλγερινούς βεβαιώνονταν ότι φονεύθηκαν περί τους 3.000.
1925: Ο Ιμπραήμ νικάει τους Έλληνες στο Κρεμμύδι Μεσσηνίας.
1833: Παράδοση της Χαλκίδας στο νεοϊδρυθέν Ελληνικό κράτος από τους Τούρκους.
1906: Η έκρηξη του ηφαιστείου Βεζούβιος καταστρέφει τη Νάπολη.
1923: Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα των Ηνωμένων Πολιτειών, ως μετεξέλιξη του Κόμματος Εργατών της Αμερικής.
1929: Η ΕΠΟ αναγνωρίζει ως πρώτο επίσημο αγώνα της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου της Ελλάδας, το ματς που διεξάγεται στο γήπεδο του Παναθηναϊκού απέναντι στη δεύτερη ομάδα της Ιταλίας (αποτέλεσμα 1-4).
1933: Κηρύσσεται το τέλος της περιόδου της Ποτοαπαγόρευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία διήρκεσε 13 χρόνια.
1948: Ιδρύεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι συνθήκες υγιεινής σε όλο τον κόσμο.
1963: Ο Τίτο ανακηρύσσεται ισόβιος Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, σύμφωνα με ειδικό «Σύνταγμα».
1990: Τραγωδία σημειώνεται στη Βόρεια Θάλασσα, όταν το δανέζικο φέρι-μποτ «Σκαντινάβιαν Σταρ» τυλίγεται στις φλόγες, ενώ ταξίδευε από το Όσλο στην Κοπεγχάγη. Από τους 500 επιβαίνοντες, οι 158 χάνουν τη ζωή τους.
1991: Στα Τίρανα, 3.000 Αλβανοί προσέρχονται στην ορθόδοξη εκκλησία για να γιορτάσουν την Ανάσταση, κάτι που είχε να συμβεί από το 1967, όταν απαγορεύθηκε η άσκηση κάθε θρησκευτικής πρακτικής.
1994: Οι Πρόεδροι της Ρουάντας και του Μπουρούντι, Χαμπιαριμάνα και Νταριαμίρα, σκοτώνονται, όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν, προερχόμενοι από ειρηνευτικές συνομιλίες, καταρρίπτεται από πύραυλο. Την επόμενη μέρα ξεσπά εμφύλιος πόλεμος στη Ρουάντα.
1999: Η ΑΕΚ σπάει το διεθνές εμπάργκο κατά της βομβαρδιζόμενης από το ΝΑΤΟ Σερβίας και ταξιδεύει στο Βελιγράδι, όπου δίνει φιλικό αγώνα ειρήνης με την Παρτιζάν. Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ φορούν φανέλες με ζωγραφισμένους στόχους, σε ένδειξη συμπαράστασης στο σερβικό λαό.
2004: Τον εκτροχιασμό της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας, τον οποίο αποδίδει στην έλλειψη ελέγχου στις πρωτογενείς δαπάνες και στα μειωμένα έσοδα του προϋπολογισμού του 2003, περιγράφει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων ετών στην ευρωζώνη.
2004: Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσος Παπαδόπουλος, σε διάγγελμά του καλεί τον κυπριακό λαό να ψηφίσει «Όχι» στο δημοψήφισμα για το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού του γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν («Σχέδιο Ανάν»). Υπέρ του «Ναι» τάσσεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

Γεννήσεις

1915 - η αμερικανίδα τραγουδίστρια των μπλουζ, Μπίλι Χόλιντεϊ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ελεονόρα Φάγκαν
1922 - Απόστολος Καλδάρας, λαϊκός συνθέτης
1939 - ο αμερικανός σκηνοθέτης, Φράνσις Φορντ Κόπολα. («Ο Νονός», «Αποκάλυψη Τώρα»).

Θάνατοι

1614 - ο ζωγράφος, Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, γνωστότερος ως Ελ Γκρέκο
1824 - ο φιλέλληνας άγγλος ποιητής, Λόρδος Βύρων
1992 - ο πολιτικός και τότε δήμαρχος Αθηναίων, Αντώνης Τρίτσης
2005 - ο λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης, Γρηγόρης Μπιθικώτσης.
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...