Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Σημάδια βελτίωσης στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών


ΚΙΝΗΣΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ 

Ένδεκα μήνες μετά την ακτιβιστική τους δράση στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών τα μέλη της Κίνησης Χειραφέτησης ΑμεΑ
«Μηδενική Ανοχή», χθες επισκέφθηκαν τους χώρους για να δουν τα αποτελέσματα της παρέμβασής τους. Ο επικεφαλής της κίνησης κ. Αντώνιος Ρέλλας, διαπίστωσε ότι υπάρχουν σημάδια βελτίωσης στο ίδρυμα. Τα κλουβιά έχουν απομακρυνθεί και οι συνθήκες για τους φιλοξενούμενους είναι σχετικά καλύτερες από ότι ήταν τον περασμένο χρόνο, που οι ακτιβιστές είχαν πραγματοποιήσει κατάληψη, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες για τα παιδιά του ιδρύματος. Ιατρικό και ιδιαίτερα το νοσηλευτικό προσωπικό του ιδρύματος δίνει τιτάνιο αγώνα παρά τις ελλείψεις.
Από την Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων: Μηδενική ανοχή εκδόθηκε δελτίο Τύπου στο οποίο αναφέρονται τα εξής:
«Περίπου ένα χρόνο μετά την κατάληψη της Κίνησης Χειραφέτησης Αναπήρων: Μηδενική Ανοχή επιστρέφουμε στο παράρτημα ΑμεΑ στα Λεχαινά. Η σημερινή παρουσία μας δε σχετίζεται με εθιμοτυπική επίσκεψη, αντίθετα βρισκόμαστε στο παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών για να συναντήσουμε τους/τις συνανάπηρούς/ές μας, να συνομιλήσουμε με το προσωπικό και να γνωρίσουμε την ομάδα που πραγματοποιεί το πρώτο στάδιο της αποϊδρυματοποίησης.
Η διαδικασία της αποϊδρυματοποίησης έχει ξεκινήσει με μεγάλη καθυστέρηση στη χώρα μας και φοβερά εμπόδια. Τα εμπόδια αυτά σχετίζονται κυρίως με τις νοοτροπίες που συνήθως συνοδεύουν τις πεποιθήσεις των μη αναπήρων για τις ζωές μας. Ζητούμενο δε θα πρέπει να είναι το να γίνουν τα ιδρύματα καλύτερα αλλά να κλείσουν διαπαντός.». 
Διεθνή πίεση
Επίσης στο δελτίο Τύπου αναφέρεται και η πίεση που ασκείται σε διεθνές επίπεδο για την αποΐδρυματοποίση: «Το κύμα συμπαράστασης από Ελλάδα και εξωτερικό για τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στα δεκάδες ιδρύματα σε όλη την επικράτεια μάς γεμίζει αισιοδοξία. Η διεθνής πίεση που ασκείται από ακτιβιστικές αναπηρικές ομάδες του εξωτερικού, όπως οι DPAC (Disabled People Against Cuts) στο Λονδίνο και οι OCAP Toronto στο Τορόντο, αλλά και από ανθρώπους στο εσωτερικό της χώρας, που ενδιαφέρονται για τους έγκλειστους συνανάπηρούς μας στα ιδρύματα της χώρας, δημιουργεί την πεποίθηση ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα κατορθώσουμε να αλλάξουμε την κατάσταση που επικρατεί εδώ και δεκαετίες.
Απτή απόδειξη της συμπαράστασης είναι η σημερινή παρουσία εδώ στα Λεχαινά του αλληλέγγυου και συνυπεύθυνου πανεπιστημιακού, Γιώργου Τσιάκαλου. 
Παρακολουθούμε στενά τα όσα συμβαίνουν από τη μεριά της πολιτείας για την πολυπόθητη αποϊδρυματοποίηση. Ταυτόχρονα, αλγεινή εντύπωση προκαλεί η στάση του εθνικού αναπηρικού κινήματος και των εμποδίων που θέτει για την υλοποίηση της αποϊδρυματοποίησης στο παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών. 
Δε μας περισσεύει Κανείς και Καμία. Ο αγώνας συνεχίζεται!»
 
Του Κώστα Ζαφειρίου
kozapress@gmail.com
patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...