ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Βαθειά θλίψη σκορπίζει στην Πάτρα η απώλεια του Κωστή Στεφανόπουλου. Ο αγαπημένος σε όλους τους Πατρινούς πολιτικός και μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της πολιτικής ζωής του τόπου, τις τελευταίες δεκαετίες, έφυγε
από τη ζωή στα 90 του χρόνια, έπειτα από ολιγοήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο "Ερρίκος Ντυνάν". Εξέπνευσε αργά το βράδυ της Κυριακής, συνεπεία σοβαρής λοίμωξης η οποία οδήγησε σε κατάσταση μη αναστρέψιμη.
Η κηδεία του θα γίνει από τον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Ψυχικού στην Αθήνα και η ταφή του, σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24.gr, στον Α' Δημοτικό Κοιμητήριο της Πάτρας.
Έντιμος, ευγενής και διακριτικός διέγραψε πορεία εξέχουσα, αφήνοντας πίσω του σπουδαία παρακαταθήκη.
Η ζωή του
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1926 , γιος του Δημήτριου Στεφανόπουλου, δικηγόρου και πολιτικού, και της Βρισηίδας Φιλοπούλου, κόρης του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Φιλόπουλου. Ήταν παντρεμένος από το 1959 έως το θάνατό της το 1988, με την Τζένη Στουνοπούλου και είχαν αποκτήσει τρία παιδιά, το Δημήτρη, φυσικό-ηλεκτρονικό, την Ειρήνη, δικηγόρο και τον Ηλία, δικηγόρο.
Στο πλευρό του Κωστή Στεφανόπουλου, η κόρη του Ειρήνη
Από την πλευρά της μητέρας του καταγόταν από την παλαιά πατρινή οικογένεια Πράτσικα και ήταν ανιψιός των Ανδρέα, Χρήστου και Κούλας Πράτσικα καθώς και του Διονυσίου Τσερώνη, δημάρχου Πατρέων. Στα νεανικά του χρόνια υπήρξε αθλητής της κολύμβησης και της υδατοσφαίρισης, αρχικά στον ανεξάρτητο σύλλογο Κολυμβητικός Όμιλος Γλυφάδας και από το 1949 στον Αχιλλέα Πατρών.
Φοίτησε στο Γυμνάσιο Πατρών, στη συνέχεια σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 1954 μέχρι το 1975 άσκησε ενεργό δικηγορία ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών.
Ο πολιτικός του βίος
Πολιτεύτηκε για πρώτη φορά στις εκλογές του 1958 με την Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση (ΕΡΕ) και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας στις εκλογές του 1964. Μετά την πτώση της δικτατορίας εντάχθηκε στο νεοσύστατο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, με την οποία εξελέγη βουλευτής Αχαΐας στις εκλογές του 1974 και συμμετείχε στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως Υφυπουργός Εμπορίου. Σε επακόλουθους κυβερνητικούς μετασχηματισμούς ανέλαβε Υπουργός Εσωτερικών (Νοέμβριος 1974 – Σεπτέμβριος 1976) και Υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (Σεπτέμβριος 1976 – Νοέμβριος 1977).
Στις εκλογές του 1977 επανεξελέγη βουλευτής Αχαΐας και ανέλαβε Υπουργός Προεδρίας της κυβέρνησης από το 1977 έως το 1981, αρχικά υπό τον Καραμανλή και στη συνέχεια υπό τον Γεώργιο Ράλλη.
Στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση του 1981, ο Στεφανόπουλος επανεξελέγη βουλευτής Αχαΐας αλλά το κόμμα του έχασε τις εκλογές από το ανερχόμενο ΠΑΣΟΚ. Η ήττα οδήγησε στην παραίτηση του Ράλλη από την αρχηγία του κόμματος. Στη Βουλή που σχηματίστηκε από τις εκλογές διετέλεσε Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Ήταν υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία της ΝΔ αλλά ηττήθηκε από τον Ευάγγελο Αβέρωφ.
Ο Αβέρωφ παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 1984, ως συνέπεια της ήττας της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 1984, και στις εσωκομματικές εκλογές που ακολούθησαν ο Στεφανόπουλος διεκδίκησε για άλλη μια φορά χωρίς επιτυχία την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ηττημένος αυτή τη φορά από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Ύστερα από τις βουλευτικές εκλογές του 1985 και την επανεκλογή του ως βουλευτής Αχαΐας αποχώρησε από το κόμμα μαζί με 9 άλλους βουλευτές και στις 6 Σεπτεμβρίου 1985 ίδρυσε τη Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ).
Ο Στεφανόπουλος εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών στις εκλογές του Ιουνίου 1989,[9] ενώ παρέμεινε πρόεδρος του κόμματος αυτού μέχρι τον Ιούνιο του 1994, όταν η ΔΗΑΝΑ ανέστειλε τη δράση της καθώς δεν κατόρθωσε να εκπροσωπηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα
Υπηρέτησε με σύνεση και αξιοπρέπεια το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας. Ενόψει των προεδρικών εκλογών του 1995, ο Στεφανόπουλος προτάθηκε ως υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το κόμμα της Πολιτικής Άνοιξης. Με τη στήριξη και του ΠΑΣΟΚ εξελέγη στις 8 Μαρτίου 1995, κατά την τρίτη ψηφοφορία, με 181 ψήφους, ως ο πέμπτος Πρόεδρος Δημοκρατίας μετά τη μεταπολίτευση του 1974 και την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Ο Κωστής Στεφανόπουλος διαδέχθηε τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή
Ο Κωστής Στεφανόπουλος διαδέχθηκε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στις 10 Μαρτίου 1995. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας για δύο συνεχόμενες θητείες από το 1995 έως το 2005, οπότε και τον διαδέχθηκε ο Κάρολος Παπούλιας. Ιδιαίτερα κατά την επανεκλογή του υπήρξε μια ανευ προηγουμένου συναίνεση στο πρόσωπο του.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του κατάφερε να προσδώσει νέα αίγλη στο θεσμό του Προέδρου και να συγκεντρώσει πολύ μεγάλη δημοτικότητα από τον ελληνικό λαό.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστική ήταν η πατριωτική στάση του και οι επικριτικές δηλώσεις στις οποίες προέβη έναντι του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Ελλάδα το 1999.
Έτυχε διαφόρων τιμητικών διακρίσεων και των ανωτάτων παρασήμων ξένων κρατών και είναι επίτιμος δημότης πολλών Δήμων και Κοινοτήτων της Ελλάδας.
Στο διάστημα της Προεδρίας του ταξίδευε τακτικά στο εσωτερικό της χώρας. Κάθε χρόνο πραγματοποιούσε 3 με 4 επισήμους επισκέψεις σε άλλες χώρες και δεχόταν ίσον αριθμό επισκέψεων ξένων Αρχηγών Κρατών.
Δεχόταν αναρίθμητους επισκέπτες στο Προεδρικό Μέγαρο, απαντούσε προσωπικά σε όλες τις επιστολές που του απευθύνονταν και υποδεχόταν στο Προεδρικό Μέγαρο μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης από σχολεία όλης της χώρας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέμεινε διακριτικός σε όλη τη διάρκεια της θητείας του. Συνέχισε να κατοικεί στην ιδιωτική κατοικία του μαζί με το μεγαλύτερο γιό του, τη νύφη του και τα δυο εγγόνια του.
Μόλις προ διετίας γιόρτασε τα 88α γενέθλειά του στο Ρίο, όπου τον επισκέφθηκαν άνθρωποι της Γέφυρας, προσφεροντάς του τα αναμνηστικά της δεκαετηρίδας της Γέφυρας. Η αιτία αφορούσε την ιδιότητα του Κωστή Στεφανόπουλου ως Προέδρου της Ένωσης Κοινωνικών Φορέων «ΠΥΛΩΝΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ».
http://www.tempo24.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου