ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΑΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ BLOG ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΟΧΗ ιστότοπός μας έχει ενημερωτικό χαρακτήρα.Σε αυτόν δημοσιεύουμε ειδήσεις από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο ειδήσεις χαρούμενες και λυπηρές που αφορούν το χωριό μας, ρεπορτάζ και δελτία τύπου που δεχόμαστε, χωρίς όμως να φέρουμε την ευθύνη για αυτά καθώς δεν προέρχονται από δική μας έρευνα που δεν είναι δημοσιογραφική αλλά από τον κόπο και την δημοσιογραφία σωστών και εμπείρων δημοσιογράφων κυρίως της Ηλείας .Σε όλα τα παραπάνω υπάρχει πάντα ενεργός σύνδεσμος (αν πρόκειται για αναδημοσίευση) που παραπέμπει στην πρωτότυπη δημοσίευση.Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται ή προσβάλεται ή {{ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΕΤΑΙ }}από το περιεχόμενο κάποιων άρθρων μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail neohorikillinis@gmail.com για να μας εκθέσει τις αντιρρήσεις του.Την κύρια και αποκλειστική ευθύνη για τις αναδημοσιεύσεις την έχουν οι πηγές αυτών και σε αυτούς μπορείτε να απευθυνθείτε. ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα σχόλια που δημοσιεύονται από κάτω εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "neohorikillinis.blogspot.com" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016

Στο Νιοχώρι Κυλλήνης εν έτει 1886...


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ 
Το Νιοχώρι Κυλλήνης του 1886 περιγράφει με γλαφυρότητα ο Ηλείος πεζογράφος – γιατρός, Ανδρέας Καρκαβίτσας, από τα Λεχαινά.

Σε μια επίσκεψή του τον Ιανουάριο του 1886, δίνει την εικόνα του ηλειακού αυτού χωριού, που ήταν και παραμένει κεφαλοχώρι.
Γράφει ο Καρκαβίτσας:
«Μόλις ½ ώραν απέχει το Νιοχώρι από το Βαρθολομιό. Το χωρίον αριθμεί 200 σχεδόν οικογενείας. Έχει μακράν λιοθόστρωτον αγοράν, οδούς σκολιάς, αλλά καθαρά εν συγκρίσει προς άλλα χωρία του κάμπου, και οικοδομάς έχει πολύ καλάς. Οι κάτοικοι ευπορούσι διότι το χωρίον παράγει 2-3 εκατ. (κιλά προφανώς) σταφίδα κατ’έτος επιδίδενται εις την γεωργίαν και εις την περυναγωγήν των ελαιών. Εν δι’ατμού ελαιοτριβείον εντός του χωρίου υπάρχον, αποφέρει, ως με επληροφόρησαν, αρκετά κατ’έτος κέρδη.
...Το εσπέρας επισκέφθην το μόνο εις το χωριόν καφενείον. Ενεστεύον, το έδαφός του ανωμάλον και υγρόν, οι τοίχοι του γυμνοί, έφερον ανηρτημένας εικόνας ρώσων στρατηγών και της αυτοκρατορικής οικογένειας. Εις το καφενείον δεν συνήντησα την νεκρική εκείνη σιγήν, την οποίαν θα συνήντα εις όλα τα καφενεία της πρωτευούσης, δεν παρετήρησα επί των χωρικών την στυγνήν εκείνη κατήφειαν των παικτών. Τουναντίον ήσαν όλοι ζωηροί, εύθυμοι, λάλοι...
-Έλα, Παναγιώτη! Τι διάβολο, ούλο το βιός σου εβάλθηκες να το παίξης απόψε...
-Μωρ’το πήρ’απόφασι, δέκα λιρίτσες καζάντισα, και τις δέκα θα τις παίξω.
-Κάτσ’ Αντώνη!
Έλεγον προς αλλήλους οι χωρικοί, σκωπτόμενοι, απωθούμενοι, ενώ αίφνης ηκούετο από τραπέζης του χαρτοπαιγνιδίου πάταγος βαρύς και ανεπήδων άνωθεν της κεφαλής των παικτών τεμάχια παιγνιόχαρτος ως λίθος εξ υλονόμου εκρηγνούμενης. Εάν δε τις έχανε, δια να γυρίση η τύχη άφινε προς στιγμήν την θέσιν, ελάμβανε δυό-τρεις φίλους του και έσπευδεν ουχί να φιλοσοφίση περί της αστασίας τύχης, αλλά να δροσίση τον λάρυγγά του εις το απέναντι οινοπωλείον...».
patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: