Η Κυλλήνη είναι χωριό και λιμάνι της Ηλείας, πρώην ανεξάρτητη κοινότητα και σήμερα δημοτικό διαμέρισμα και έδρα του Δήμου Κάστρου-Κυλλήνης. Η Κυλλήνη είναι γνωστή και για τα ιαματικά λουτρά της.
Κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας, σε πολύ κοντινή θέση βρισκόταν η Γλαρέντζα, το επίνειο της Ανδραβίδας, της πρωτεύουσας του Πριγκιπάτου της Αχαΐας.
Κάστρο Κυλλήνης
Το Χλεμούτσι βρίσκεται στο Κάστρο Κυλλήνης ψηλά στην κορυφή του λόφου Χελωνάτα, σε ύψος 220 μέτρα και σε απόσταση 2,5 χιλιόμετρα απο τη θάλασσα.Χτισμένο σε θέση στρατηγική, με εκτεταμένη θέα στον κάμπο της Ηλείας και στο Ιόνιο πέλαγος, προστάτευε την πρωτεύουσα του πριγκηπάτου της Ανδραβίδας και το σημαντικό λιμάνι της Γλαρέντζας που ήταν και η αρχαία ονομασία της Κυλλήνης.
Η Κάτω Παναγία είναι χωριό της Ηλείας, πρώην ανεξάρτητη κοινότητα και σήμερα δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Κάστρου-Κυλλήνης. Αρχικά δημιουργήθηκε για να στεγάσει τους πρόσφυγες που ήλθαν στην Ελλάδα, μετά την μικρασιατική καταστροφή του 1922, από το ομώνυμο χωριό στο δυτικότερο άκρο της Μικράς Ασίας. Η Κάτω Παναγιά, όπως και τα περισσότερα χωριά που δημιουργήθηκαν για τη στέγαση προσφύγων, χαρακτηρίζεται από αυστηρό πολεοδομικό σχεδιασμό, τουλάχιστον όσον αφορά την έκταση που αρχικώς χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό αυτό. Επίσης χαρακτηριστική είναι και η ομοιομορφία όλων των κατοικιών που αρχικώς κατασκευάστηκαν, ενώ σήμερα σώζονται ελάχιστες από αυτές.
Κύρια πηγή εσόδων των κατοίκων του Δ.Δ. είναι η γεωργία και η αλιεία με ονομαστό το ελαιόλαδο που παράγει η περιοχή. Η Κάτω Παναγιά στην ουσία έχει πλέον -πολεοδομικά- συνενωθεί με το γειτονικό Δ.Δ. Κυλλήνης που αποτελεί και την έδρα του Δήμου, όπου βρίσκεται και ο λιμένας Κυλλήνης, η κύρια πύλη διακίνησης αγαθών και επιβατών από και προς τα νησιά της Ζακύνθου και της Κεφαλλονιάς. H σελίδα του χωριού είναι : katwpanagia.blogspot.com
Η Μυρσίνη (γνωστή μέχρι το 1915 ως Σουλεϊμάναγα), κατέχει τμήμα της ΒΔ Ηλείας. Η θέση της, όπως αυτή περικλείεται γύρωθεν, από ξηράς και θαλάσσης, ομοιάζει με εικόνα φέτας καρπουζιού ή φωλιάς παραδοσιακό χελιδονιού. ΒΑ συνορεύει με το Δήμο Λεχαινών, Α-ΝΑ με τον Δήμο Ανδραβίδας, ΝΑ - ΝΔ με την Κοινότητα Στρουσίου, Δ - ΝΔ με την κοινότητα Νεοχωρίου ενώ όλο το ΒΔ τμήμα της βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος.
ΣΕ ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 4 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ, ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΣΥΝΟΡΕΥΕΙ ΜΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΡΟΥΣΙ
1 σχόλιο:
ΕΥΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΩΡΑΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ... ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΦΑΝΕΙΑ
Δημοσίευση σχολίου