Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Η εποχή του τρύγου!

















Αφιερωμένη στην εποχή του τρύγου, της προετοιμασίας του κρασιού και της παρασκευής του πετιμεζιού, ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε χθες το απόγευμα ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Ωλένη» και στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.

 Στόχος μέσα από αυτή την προσπάθεια του νεοσύστατου συλλόγου, όπου τα παιδιά είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο, είναι η διατήρηση των ηθών και εθίμων του τόπου και η μεταλαμπάδευσή τους στις επόμενες γενιές
.

Η μικρή γιορτή, που αποτέλεσε αφορμή για να ζωντανέψει το χωριό και να προσελκύσει επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ωλένης αλλά και μεγάλες πόλεις της Ηλείας και όχι μόνο, ξεκίνησε από νωρίς. 

Τα παιδιά, με την βοήθεια και καθοδήγηση των μελών του συλλόγου αλλά και γυναικών του χωριού έπλασαν μουστοκούλουρα και τα έψησαν σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο του χωριού. Λίγη ώρα αργότερα στρώθηκε το τραπέζι με γλυκά, βασικά συστατικά των οποίων ήταν το σταφύλι, ο μούστος και το πετιμέζι.

Από γλυκό σταφύλι, μουσταλευριά, μουστοκούλουρα, χαλβά και λουκουμάδες με πετιμέζι, μέχρι και κρασί…

Ντόπιοι και επισκέπτες τίμησαν δεόντως τα γλυκά εδέσματα που είχαν ετοιμάσει οι γυναίκες του χωριού, δίνοντας τους μάλιστα και πολλά συγχαρητήρια…
Με γουρνοπούλα και χορευτικά


Φυσικά, όπως συνηθίζεται στον τόπο μας, το… μενού περιλάμβανε και γουρνοπούλα. Οι σούβλες στήθηκαν από νωρίς στην πλατεία του χωριού και μέχρι την έναρξη της εκδήλωσης είχαν ψηθεί και προσφέρθηκαν δωρεάν στον κόσμο που την τίμησε δεόντως. 
Κι επειδή όπως προαναφέρθηκε τα παιδιά είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο, παρουσίασαν και παραδοσιακούς χορούς, καταχειροκροτούμενα από τον κόσμο.

Με υψηλούς στόχους

Η παραπάνω πρώτη εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Ωλένη» στέφθηκε με επιτυχία, κάτι που έδωσε δύναμη και κουράγιο στην πρόεδρος του Δ.Σ Αγγελική Δημητρακάκη-Βασιλοπούλου και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ Αλεξία Αναστοπούλου (Αντιπρόεδρο), Σοφία Δημητροπούλου (Γραμματέα), Ευγενία Δημητροπούλου (Ταμία), Γεωργία Γεωργίου και Σοφία Διαμαντοπούλου (Μέλη) να συνεχίσουν την προσπάθεια που έχουν ξεκινήσει για την ανάπτυξη του τόπου και την διατήρηση των ηθών και εθίμων της περιοχής με σεβασμό στην παράδοση. 

Μάλιστα, όπως σημείωσε και η πρόεδρος κα Δημητρακάκη – στόχος του Συλλόγου είναι η δημιουργία ενός Λαογραφικού Μουσείου με αντικείμενα και γεωργικά μηχανήματα που ακόμα χρησιμοποιούνται από τους κατοίκους του χωριού και μπορούν να βρεθούν στην περιοχή.

 Αν και ακόμα δεν υπάρχει ο χώρος που θα στεγάσει το Μουσείο, δε σταματούν, αλλά συνεχίζουν την προσπάθειά τους, όπως και για την δημιουργία Τμημάτων Πολιτισμού για Εικαστικά, Ζωγραφική, Αγιογραφία και Ψηφιδωτό. 
Ήδη λειτουργεί τμήμα εκμάθησης χωρών και μάλιστα η διδασκαλία των παιδιών πέρσι έγινε δωρεάν από χοροδιδάσκαλο που ζει στην Ώλενα. 
 
Ένα μεγάλο ευχαριστώ
Η πρόεδρος και τα μέλη του Συλλόγου δεν παρέλειψαν τέλος να εκφράσουν τις θερμές τους ευχαριστίες τόσο στον Δήμο Ωλένης και κυρίως σε όλους τους κατοίκους του χωριού, αφού όλοι, ο καθένας ξεχωριστά με τον δικό του τρόπο, συνέβαλε σημαντικά στην διοργάνωση και πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης που στόχος του συλλόγου είναι να καθιερωθεί και να γίνει θεσμός για την περιοχή.

 Μάλιστα, συντελεστές και συμμετέχοντες ανανέωσαν το ραντεβού τους για του χρόνου τέτοια εποχή με την υπόσχεση αυτή η γιορτή να είναι ακόμα πιο πλούσια.
patris

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...