Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Όργιο κακοδιαχείρισης σε δήμους

Όργιο κακοδιαχείρισης σε δήμους
«Καταπέλτης» είναι η ενδιάμεση έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλου για την προβληματική εικόνα των δήμων, που αποτελούν μια μαύρη τρύπα για την ελληνική οικονομία.
Οι διαπιστώσεις του κ. Προβόπουλου αντανακλούν και σε ορισμένους δήμους της Ηλείας, όπου η κακοδιαχείριση και ο υπερδανεισμός έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Τα τελευταία 15 περίπου χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση, η τοπική αυτοδιοίκηση απορροφά όλο και περισσότερους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, παρά το γεγονός ότι οι 6.000 περίπου δήμοι και κοινότητες περιορίστηκαν σε 1.034.

Την ίδια περίοδο, οι δήμοι ίδρυσαν 6.000 περίπου δημοτικές επιχειρήσεις, τα οικονομικά των οποίων δεν υπόκεινται σε έλεγχο. Με το σημερινό καθεστώς υπάρχει μία σημαντική “δημοσιονομική ασυμμετρία”.

Οι δήμοι ουσιαστικά καθορίζουν το ύψος των δαπανών τους και στη συνέχεια απαιτούν (και συνήθως λαμβάνουν) αυξημένα κονδύλια από τον προϋπολογισμό. Είναι γνωστό ότι η ασυμμετρία αυτή οδηγεί σε συνεχή και ανεξέλεγκτη διόγκωση των δαπανών.


Για να αποκτήσουν οι δήμοι πραγματική δημοσιονομική αυτοτέλεια, θα πρέπει να αναλάβουν όλη την ευθύνη για την είσπραξη των εσόδων τους. Στην Ηλεία υπάρχουν δήμοι που δεν εισπράττουν καθόλου τέλη ύδρευσης, καθότι… δεν έχουν ούτε ρολόγια μέτρησης!

Η διαχείριση και τα έσοδα από το φόρο ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να δοθούν στους δήμους, με ταυτόχρονη άμεση κατάργηση όλων των μεταβιβαστικών πληρωμών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στο φόρο αυτό θα πρέπει να ενσωματωθεί και το τέλος ακίνητης περιουσίας που σήμερα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Κόβουν και τις εκδρομές στα ΚΑΠΗ

Εκτός από έκτακτες περιπτώσεις, οι δήμοι δεν πρέπει να έχουν το δικαίωμα να εμφανίζουν ελλείμματα, ενώ όλες οι ζημιογόνες δημοτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να κλείσουν.

Επιπλέον, πολλοί φορείς που χρηματοδοτούνται από τους δήμους, όπως π.χ. τα ΚΑΠΗ, θα πρέπει να αναστείλουν ορισμένες δραστηριότητες, όπως π.χ. εκδρομές στο εξωτερικό ή δωρεάν διακοπές, για μία πενταετία, έως ότου αποκατασταθεί η δημοσιονομική σταθερότητα στη χώρα.

Είναι προτιμότερο τα χρήματα αυτά να διατεθούν για αύξηση των συντάξεων. Είναι γνωστό από τη θεωρία του καταναλωτή ότι η χρησιμότητα για τους καταναλωτές αυξάνεται περισσότερο με τη λήψη ενός χρηματικού ποσού, παρά με τη λήψη συγκεκριμένων αγαθών ίσης χρηματικής αξίας.

Δεν θα πρέπει επομένως να συνεχιστούν τα προγράμματα εκδρομών των ΚΑΠΗ στο εξωτερικό με επιχορήγηση των δήμων ούτε οι επταήμερες καλοκαιρινές διακοπές με κάλυψη ολόκληρου του κόστους από τους δήμους. Εξάλλου, με τον τρόπο αυτό θα εξαλειφθεί και η διαφθορά που συνδέεται με τη λειτουργία των ΚΑΠΗ.

Είναι επίσης αδιανόητο υπερχρεωμένοι δήμοι να διατηρούν ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς με εκατοντάδες δημοσιογράφους. Από τη στιγμή που η πολιτεία βρέθηκε στην έσχατη ανάγκη να μειώσει τις συντάξεις, η λειτουργία των ΚΑΠΗ (με χρήματα των δήμων, τα οποία παίρνουν από το κράτος) δεν έχει κανένα νόημα.
ΗΛΕΙΑ ΤΩΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...