Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Δημόσια προσευχή μουσουλμάνων

http://news.ert.gr/images/resized/images/stories/greece/2010/proseyxi_moysoylmanoi5_300_250.jpgΧιλιάδες Μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τρίτης, στα Προπύλαια, για την δημόσια προσευχή, με την ευκαιρία του εορτασμού... της πρώτης μέρας της μουσουλμανικής γιορτής του Mπαϊράμι. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν όταν κάτοικοι στην πλατεία Αττικής αντιδρούσαν στην προσευχή των μουσουλμάνων στην πλατεία, ενώ η αστυνομία προσπάθησε να τους εμποδίσει από το σημείο. Στη συνέχεια, πετάχτηκαν αυγά σε μουσουλμάνους που προσεύχονταν. Η συγκέντρωση έγινε με πρωτοβουλία της Μουσουλμανικής Ενωσης Ελλάδας.

Είναι η τρίτη φορά που πραγματοποιείται η προσευχή σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

Είχε προηγηθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο και την πλατεία Κοτζιά, καθώς όπως είναι γνωστό οι μουσουλμάνοι στην Αθήνα δεν διαθέτουν δικό τους επίσημο χώρο λατρείας.

Το Μπαϊράμ ή Μπαϊράμι χαρακτηρίζεται γενικά από τους μουσουλμάνους σπουδαία και μεγάλη εορτή που μπορεί να είναι εθνική, πολιτική ή θρησκευτική. Γιατί προσφέρονται ζώα για θυσία, σε ανάμνηση της θυσίας του Αβραάμ, και συμπίπτει με την Ιερή Αποδημία του Μωάμεθ.

Πρόκειται για σπουδαίες φεστιβαλικές γιορτές των Μουσουλμάνων. Σημαντικότερες θρησκευτικές εξ αυτών εορτές είναι δύο. Η μία ονομάζεται «Σεκέρ Μπαϊράμι» (γιορτή των γλυκισμάτων), και η άλλη «Κουρμπάν Μπαϊράμι» (γιορτή των θυσιών). Η πρώτη γιορτάζεται μετά το τέλος της νηστείας του θρησκευτικού μήνα Ραμαζάν (Ραμαζάνι) και μετά την επίσημη απόφαση του καδή που πιστοποιεί την εμφάνιση της νέας σελήνης. Στη δεύτερη θυσιάζονται ζώα και γιορτάζεται 70 μέρες μετά την πρώτη.

24ωρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...