Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Τα χιονοδρομικά λειτουργούν χωρίς άδεια του ΕΟΤ

Ο υφυπουργός Γ. Νικητιάδης δεσμεύτηκε ότι θα βρεθεί λύση

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, κατά τη διάρκεια ημερίδας σχετικά με την ανάπτυξη της τουριστικής χιονοδρομίας στη χώρα μας
δεσμεύτηκε για τη δρομολόγηση λύσεων στα χρόνια θεσμικά θέματα που προκύπτουν από τη λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων.

Ο κ. Νικητιάδης τόνισε, ότι τα χιονοδρομικά κέντρα και η λειτουργία τους είναι ένα θέμα το οποίο χρειάζεται λύσεις. «Πρέπει να απαντήσουμε σε ερωτήματα που σχετίζονται με τις άδειες τους και γενικά με επενδύσεις στο χώρο της χιονοδρομίας.

Είναι ένα πεδίο ανοιχτό που σχετίζεται και με τον αθλητισμό καθώς και με συνέργιες που μπορούν να αναπτυχθούν στις περιοχές γύρω από τα χιονοδρομικά κέντρα».

«Θα τα εξετάσουμε όλα από την αρχή τόνισε ο κ. Νικητιάδης και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να καταλήξουν σε συμπεράσματα, τα οποία θα συζητηθούν στην ευρεία συνάντηση, που θα γίνει σύντομα γύρω από το θέμα με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων των χιονοδρομικών κέντρων.

Η οικονομική κατάσταση των ελληνικών χιονοδρομικών κέντρων σήμερα είναι από κρίσιμη ως άθλια υπογράμμισε η πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Συλλόγου Τουριστικής Χιονοδρομίας, Όλγα Κοτσίνα τονίζοντας ότι υπό τις συνθήκες αυτές είναι πολύ δύσκολο να γίνουν νέες επενδύσεις από τα ταμεία των ίδιων των χιονοδρομικών, παρόλο που στη χώρα μας ο αριθμός των χιονοδρόμων αυξάνεται κάθε χρόνο θεαματικά (σήμερα υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα 350.000 άτομα κάνουν σκι περισσότερες από 6 φορές το χρόνο).

«Ο ανταγωνισμός από τα χιονοδρομικά κέντρα της Βουλγαρίας και των άλλων γειτονικών χώρων είναι πολύ μεγάλος και θα συνεχίσει να εντείνεται , πράγμα που θα αναγκάσει μέσα σε λίγα χρόνια πολλά χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας να κλείσουν», σημείωσε στην παρέμβαση του ο πρόεδρος της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας, Χρήστος Παππάς.

Στην παρέμβαση του ο κ. Παππάς ζήτησε από την πολιτική ηγεσία να επισπεύσει τις θεσμικές παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες ώστε οι επενδύσεις ιδιωτών στο μέτωπο των χιονοδρομικών κέντρων να καταστούν ελκυστικές.

«Εάν δε γίνουν ολοκληρωμένες θεσμικές παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά το χωροταξικό σχεδιασμό, τις αλλαγές στους όρους χρήσεων γης, κανείς επενδυτής δε θα επενδύσει σε αυτό το είδος του χειμερινού τουρισμού», υπογράμμισε ο κ. Παππάς.

Χαρακτηριστικό της δαιδαλώδους κατάστασης που επικρατεί στο ζήτημα των αδειοδοτήσεων, είναι το γεγονός ότι όλα τα χιονοδρομικά κέντρα λειτουργούν χωρίς σήμα λειτουργίας από τον ΕΟΤ, καθώς ενώ πληρούν όλες τις προϋποθέσεις (ασφάλειας κλπ), «αγκάθι» αποτελούν τα ζητήματα πολεοδομίας και χωροταξίας.

Στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι στα χιονοδρομικά κέντρα κάθε χρόνο, με απόφαση του εκάστοτε υπουργού δίνεται παράταση για τη λειτουργία τους και αυτό συμβαίνει από το 2002 έως σήμερα.

Παραμένοντας στον άξονα των επενδύσεων ο κ. Παππάς επεσήμανε ότι κρίσιμο ζήτημα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων είναι η δυνατότητα υπαγωγής των χιονοδρομικών κέντρων σε καθεστώς χρηματοδότησης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως επίσης και η δυνατότητα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στα χιονοδρομικά κέντρα.

Τα χιονοδρομικά κέντρα, τονίζει η κα Κοτσίνα είναι το «βαρύ πυροβολικό» του χειμερινού τουρισμού και όλοι γνωρίζουν πόσο έχουν ωφεληθεί οικονομικά οι γύρω από αυτά περιοχές και πόσο έχουν βοηθήσει ώστε επαρχίες ολόκληρες που, πριν από λίγα χρόνια μαράζωναν, σήμερα να βρίσκονται σε οικονομική ευμάρεια.

Για φέτος η κίνηση στα χιονοδρομικά κέντρα αναμένεται να κινηθεί στα περσινά επίπεδα, καθώς όπως τόνισαν τα μέλη της Ένωσης, οι λάτρεις του σκι είναι πιστοί στο ραντεβού τους με το χιόνι.

Σήμερα λειτουργούν στην Ελλάδα 18 χιονοδρομικά κέντρα, με 190χλμ χιονοδρομικές πίστες, 110 τουριστικούς αναβατήρες από τους οποίους 30 εναέριοι, με συνολική μεταφορική ικανότητα περίπου 70.000 άτομα/ώρα.

Το άθροισμα των μέσων όρων των εισιτηρίων (χιονοδρόμων και επισκεπτών) όλων των ελληνικών χιονοδρομικών κέντρων ανά χιονοδρομική περίοδο υπολογίζεται περίπου 500.000 στις προσελεύσεις, με τον κύκλο εργασιών να φτάνει τα 50 εκατ. ευρώ ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ :18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ του χωριού μας

                                    Π    Ρ    Ο   Σ   Κ   Λ   Η   Σ   Η