Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Ανοίγουν τα φαρμακεία των νοσοκομείων


Σκληρή απάντηση ετοιμάζει το υπουργείο αν επιμείνουν οι φαρμακοποιοί

Στη χορήγηση φαρμάκων σε ανήμπορους και ασθενείς με χρόνια νοσήματα από τα φαρμακεία των νοσοκομείων - αρχικά του Πειραιά - προχωρά το υπουργείο Υγείας, ως απάντηση στο κλείσιμο των φαρμακείων αλλά και στην άρνηση των φαρμακοποιών να δέχονται συνταγές ασφαλισμένων από Ταμεία που τους οφείλουν.  Οι φαρμακοποιοί της Αθήνας θα αποφασίσουν για τη στάση που θα κρατήσουν στη σημερινή γενική τους συνέλευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα φαρμακεία των νοσοκομείων θα προμηθευτούν 89 ακριβά φάρμακα και άλλα 300 από τη φαρμακαποθήκη του ΙΚΑ. Οι ώρες λειτουργίας τους θα είναι 10 πμ - 3 μμ.

Επίσης, το υπουργείο Υγείας διαπίστωσε ότι στον Πειραιά από τα περίπου 500 φαρμακεία διημερεύουν μόνο 16. Έτσι, ζήτησε από τον περιφερειάρχη να εκδώσει απόφαση σύμφωνα με την οποία θα μένουν ανοικτά έως το 20% των φαρμακείων.

Ως έσχατο μέσο στην περίπτωση που οι φαρμακοποιοί επιμείνουν στις κινητοποιήσεις τους εξετάζεται η διακοπή των συμβάσεων των φαρμακοποιών με τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου θα πληρώνουν τα φάρμακά τους και στη συνέχεια θα αποζημιώνονται από το Ταμείο.

Στο μεταξύ, με απόφαση των υπουργών Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, μεταφέρονται 100 εκατομμύρια ευρώ στον ΟΠΑΔ για την εξόφληση των οφειλών του Ταμείου προς τους φαρμακοποιούς για τον Ιανουάριο, ενώ ο ΟΠΑΔ μεταφέρεται από τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών στη γενική γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Με αντικείμενο το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων στην ελληνική αγορά και την αντιμετώπισή του έγινε σήμερα σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή των αρμοδίων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Ο υπουργός έδωσε εντολή στον πρόεδρο του ΕΟΦ Γιάννη Τούντα να επιδώσει άμεσα χρηματικά πρόστιμα σε όσες φαρμακευτικές εταιρείες δημιουργούν τεχνητές ελλείψεις, ενώ ο μηχανισμός του ΙΦΕΤ βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε να εισάγει φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη και είναι αναντικατάστατα.
newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...