Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Θρήνος στην ελληνική ναυτιλία για το "καπετάν Βασίλη"



Θρήνος στην ελληνική ναυτιλία για το "καπετάν Βασίλη"
Θρήνος στην ελληνική ναυτιλία! Ενας από τους ηγέτες του χώρου, ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, έφυγε για το μακρινό ταξίδι δίχως γυρισμό προχθες τα ξημερώματα. Ο ιδρυτής της ναυτιλιακής εταιρείας Costamare και...



 δημιουργός του διάσημου ελληνικού θερέτρου «Costa Navarino» στη Μεσσηνία, αφού πάλεψε γενναία για χρόνια ολόκληρα με προβλήματα υγείας, τελικά δεν άντεξε και έχασε τη μάχη για τη ζωή σε ηλικία 76 ετών, αφήνοντας πίσω την αγαπημένη του σύζυγο Κάρμεν, τα τρία αγόρια του και τα λατρεμένα του εγγόνια.

Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη στον επιχειρηματικό, ναυτιλιακό και πολιτικό χώρο τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, αλλά και στους κατοίκους της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Μεσσηνίας, όπου κατάφερε παλεύοντας με τον δαίμονα της γραφειοκρατίας και δεκάδες προβλήματα να πραγματοποιήσει το όνειρό του: να φτιάξει έναν επίγειο παράδεισο.

Ο καπετάν Βασίλης, όπως τον αποκαλούσαν όσοι τον γνώριζαν, ήταν ένας πολύ απλός άνθρωπος. Παρά την τεράστια περιουσία του, αλλά και τις σημαντικές γνωριμίες που είχε με εξέχουσες προσωπικότητες ανά τον κόσμο, απέφευγε τις κοσμικές εκδηλώσεις και τις υπερβολές και είχε επιλέξει να ζει με την «αδυναμία» του, την επί πενήντα ολόκληρα χρόνια σύζυγό του Κάρμεν, όχι σε κάποια πολυτελή βίλα, αλλά σε ένα διαμέρισμα στην οδό Αιόλου στο Παλαιό Φάληρο.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στην «Espresso» άνθρωποι που τον είχαν ζήσει από κοντά, «δεν έκανε ούτε μια φορά στη ζωή του επίδειξη πλούτου. Το μόνο που ήθελε ήταν να είναι καλά η οικογένειά του και να ζει ήρεμα. Και το είχε καταφέρει χάρη στη σύζυγό του. Ολες οι συζητήσεις του κατέληγαν πάντα στη γυναίκα του. Ζούσε και ανέπνεε γι’ αυτήν. Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα πλοία του ξεκινούν με το όνομα Κάρμεν, ενώ και τα δύο ιδιωτικά σκάφη του φέρουν το όνομά ττης. Ηθελε να περνά ατελείωτες ώρες μαζί της. Γι’ αυτό, άλλωστε, αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση λίγο πριν κλείσει τα 70 του χρόνια, το 2006, και να αφιερωθεί στη γυναίκα του, στα εγγόνια του και στο αγαπημένο του άθλημα, το γκολφ».

Η κηδεία του θα γίνει σε στενό οικογενειακό περιβάλλον σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης Σωτήρος (Αγιος Σώστης στη λεωφόρο Συγγρού). Η οικογένεια παρακαλεί, αντί στεφάνων, να γίνουν δωρεές στο Ιδρυμα «Θώραξ» - Κέντρο Ερευνών Εντατικής και Επείγουσας Ιατρικής Θώρακος.


Ο Ελληνας «βασιλιάς των containers»

Ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος γεννήθηκε το 1935 στο Διαβολίτσι της Μεσσηνίας. Το 1948, έχοντας λιγοστά χρήματα στην τσέπη, πήρε τη μεγάλη απόφαση και ήρθε στην Αθήνα για να κυνηγήσει την τύχη του, καθώς ήθελε μια καλύτερη ζωή...

Μέχρι και το 1953 έκανε διάφορες δουλειές για να μπορέσει να ζήσει και την ίδια χρονιά μπαρκάρισε για πρώτη φορά, προκειμένου να βγάζει καλύτερο μεροκάματο. Από τότε πέρασε απ’ όλες τις βαθμίδες της ναυτικής ιεραρχίας και κατάφερε να δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες στην Ελλάδα και τον κόσμο. Σε ηλικία 27 ετών πήρε το μεγάλο ρίσκο και αγόρασε με δάνειο ένα μικρό φορτηγό πλοίο. Το 1974 ίδρυσε την εταιρεία Costamare Shipping SΑ.

Κατά τη ναυτιλιακή κρίση, την περίοδο 1982 - 1984, ο δραστήριος επιχειρηματίας αγόρασε οκτώ πλοία σε πολύ χαμηλή τιμή. Μετά τη χρεοκοπία της εταιρείας τακτικών γραμμών Ελληνικής του Γρηγορίου Καλλιμανόπουλου, προσλαμβάνει το εξειδικευμένο προσωπικό της και εισέρχεται στην αγορά των τακτικών γραμμών ως ναυλωτής πλοίων σε εταιρείες που εξυπηρετούσαν ήδη τις γραμμές. Στα επόμενα είκοσι χρόνια η εταιρεία αναπτύσσεται σημαντικά, ανανεώνοντας τακτικά τον στόλο της. Το έτος 2000 η Costamare διαχειριζόταν τριάντα πέντε πλοία, των οποίων η μεταφορική ικανότητα έφθανε το 1.560.000 dwt.

Τα ηνία των επιχειρήσεων τα παρέδωσε στους τρεις γιους του, ενώ με τη ναυτιλία ασχολείται κυρίως ο πρωτότοκος, ο Κωνσταντίνος, από το 1996. Η Costamare, που μπήκε φέτος στο αμερικανικό χρηματιστήριο, ελέγχει έναν στόλο από πενήντα ένα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, συνολικής μεταφορικής ικανότητας 256.972 TEU και συνεργάζεται εκτός από την Cosco, με τη ZIM και τη Maersk.

Ο ξένος Τύπος τον αποκαλούσε «Greek King of Containers». Εκτός της ναυτιλίας, είχε ασχοληθεί και με άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες: ήταν ιδρυτής και πρόεδρος της TEMES, η οποία αναπτύσσει στη γενέτειρά του Μεσσηνία την Costa Navarino, χλιδάτο θέρετρο. Ηταν επίσης ιδρυτής και πρόεδρος της Geohellas, εταιρεία μεταλλευτικής δραστηριότητας με αντικείμενο την εξόρυξη, επεξεργασία και διάθεση βιομηχανικών ορυκτών από τα κοιτάσματα της εταιρείας στους νομούς Γρεβενών και Κοζάνης.

Ηταν από τα πρώτα μέλη και πρόεδρος της Helmepa, της Helmepa Junior και της Intermepa. Η Helmepa Junior, η έκθεση της οποίας στεγάζεται στο κτίριο της Costamare, έχει ως αντικείμενο την εκπαίδευση και ενημέρωση μαθητών Δημοτικού απ’ όλη την Ελλάδα για την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικά του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Στα δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας της 48.000 μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα έχουν πάρει μέρος στο πρόγραμμα. Το 1998 η Helmepa Junior έλαβε το βραβείο Global 500 του UNEP (Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Ηνωμένων Εθνών).

Το 2000 ίδρυσαν με τη σύζυγό του το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και έκτοτε χρηματοδοτούν τη λειτουργία του και τις δραστηριότητές του. Ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος έχει συμμετάσχει στα διοικητικά συμβούλια ελληνικών και διεθνών οργανισμών, όπως Vryonis Center (Sacramento California), Κέντρο Ελληνισμού «Αγγελος Κ. Τσακόπουλος» (Sacramento California), Μεσσηνιακή Αμφικτιονία, UHAC, Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, Advisory Board της γερμανικής ναυτιλιακής τράπεζας DVB NedshipBank, Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, Leadership 100, Hellenic Committee των νηογνωμόνων Lloyds και Bureau Veritas, Hellenic Committee του νηογνώμονα Germanischer Lloyd (πρόεδρος) και στον διεθνή ασφαλιστικό οργανισμό Swedish Club (αντιπρόεδρος).

Εχει επίσης βραβευτεί για τη δραστηριότητα και την προσφορά του από σημαντικούς φορείς, όπως από την Ακαδημία Αθηνών, τον δήμο Αθηναίων, τον δήμο Καλαμάτας, τα επτά επιμελητήρια Πελοποννήσου, το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας, την Ελληνική Ναυτιλιακή Λέσχη, τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας και την Ευρωπαϊκή Ενωση.


«Costa Navarino»: Το όνειρο μιας ζωής και οι celebrities!

Ο Ελληνας Κροίσος, αν και ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, ποτέ δεν ξέχασε την μεγάλη του αγάπη, τη γενέτειρά του Μεσσηνία. Η καρδιά του, όπου κι αν πήγαινε, βρισκόταν στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Οι ομορφιές του τόπου του έμειναν χαραγμένες στο μυαλό και την ψυχή του και έτσι το 2005 αποφάσισε να δημιουργήσει εκεί έναν επίγειο παράδεισο.

Ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επενδύσει περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την κατασκευή τεσσάρων ξενοδοχειακών μονάδων, δύο γηπέδων γκολφ και άλλων τουριστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων σε δύο παραθαλάσσιες εκτάσεις στην περιοχή της Πύλου. Σε μια πανέμορφη έκταση δέκα χιλιάδων στρεμμάτων έκανε το όνειρό του πραγματικότητα δημιουργώντας το «Costa Navarino», τον λατρεμένο προορισμό των απανταχού celebrities.

Διάσημοι ηθοποιοί του Χόλιγουντ, ποδοσφαιριστές, καλλιτέχνες διεθνούς φήμης και όλη η αφρόκρεμα της Ευρώπης έχουν περάσει αξέχαστες διακοπές στο μαγευτικό ξενοδοχειακό συγκρότημα, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Το «Costa Navarino», όπως είχε αποκαλύψει ο ιδρυτής του, υλοποιήθηκε ύστερα από είκοσι πέντε χρόνια επίμονων και επίπονων προσπαθειών, λόγω της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Τα λαμπερά εγκαίνια έγιναν τον Μάιο του 2010. Οι τουριστικές εγκαταστάσεις απλώνονται σε μια καταπράσινη περιοχή με λόφους και βουνά, που πλαισιώνεται από προστατευμένους κολπίσκους, παραλίες και κοιλάδες με ελαιόδενδρα και αμπελώνες. Το συγκρότημα «Romanos» περιλαμβάνει 321 πολυτελή δωμάτια και σουίτες με 142 ιδιωτικές, καθώς και πολλές κοινόχρηστες πισίνες.

Το «Westin» διαθέτει 445 δωμάτια πολυτελείας και σουίτες με 123 ιδιωτικές και κοινόχρηστες πισίνες. Και οι δύο μονάδες βρίσκονται σε παραθαλάσσια έκταση 1.300 στρεμμάτων με πάνω από 1 χλμ. αμμώδη παραλία. Τα δύο ξενοδοχεία είναι πολύ κοντά στις πόλεις της Πύλου, της Χώρας και των Γαργαλιάνων, ενώ απέχουν περίπου μισή ώρα από το διεθνές αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Στις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στις εκτάσεις του «Costa Νavarino» περιλαμβάνονται επίσης αυτόνομο συνεδριακό κέντρο 2.000 θέσεων, spa-θαλασσοθεραπεία, εσωτερικές και εξωτερικές αθλητικές εγκαταστάσεις, θαλάσσιο πάρκο, κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, κέντρο ψυχαγωγίας, κεντρική πλατεία με καταστήματα και εστιατόρια, καθώς και ειδικοί χώροι αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων για όλες τις ηλικίες.

24oro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ το έργο του Συλλόγου του χωριού μας ....Βασιλική Ιωάν Στριγά: Υπηρεσίες digital and business marketing Σχεδιασμός ιστοσελίδων Social media

 Συνεχίζουν να υπάρχουν κοντά μας με αγάπη και να σκορπίζουν χαμόγελα και αισιοδοξία ....οι οικονομικοί χορηγοί του πολιτιστικού συλλόγου Νε...