Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Τέσσερις οι νεκροί στην Αλβανία - Γέμισαν τραυματίες τα νοσοκομεία







- Άλλοι 4 τραυματίες παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή μετά τα επεισόδια στις διαδηλώσεις κατά Μπερίσα
- Καταγγελίες ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε ελεύθερους σκοπευτές / Διεθνής κατακραυγή

 

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην πρωτεύουσα της Αλβανίας. Σύμφωνα με τους γιατρούς του στρατιωτικού νοσοκομείου των Τιράνων, 4 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αλλά εκφράζονται φόβοι και για άλλα θύματα μεταξύ των διαδηλωτών. Πάνω από 60 μέχρι στιγμής οι τραυματίες, μεταξύ των οποίων 10 αστυνομικοί.

Οι διαδηλωτές καταγγέλουν πως η αστυνομία χρησιμοποίησε ελεύθερους σκοπευτές.Τα θύματα φέρουν θανάσιμα τραύματα από ίδιες σφαίρες.

Συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, καθώς και πυρπολημένα αυτοκίνητα δίνουν την εικόνα των όσων διαδραματίστηκαν μπροστά από το κυβερνητικό μέγαρο, στα Τίρανα, στη διαδήλωση της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης. Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού, Σαλί Μπερίσα και της κυβέρνησής του, κατηγορώντας την για διαφθορά.

Αψηφώντας τη βροχή, χιλιάδες άτομα, σύμφωνα με την εικόνα που μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, έδωσαν "ραντεβού" στη διαδήλωση που οργάνωσε η αντιπολίτευση. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν μικρή ομάδα διαδηλωτών άρχισε να πετά πέτρες κι άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών, που έχουν δημιουργήσει κλοιό γύρω από το κυβερνητικό μέγαρο. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και χρήση αντλιών νερού για να διασπάσει το μέτωπο των διαδηλωτών.

Τις τελευταίες ημέρες, η αντιπολίτευση έχει εντείνει τις εκκλήσεις για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μπερίσα για εκτεταμένη διαφθορά. Αφορμή γι' αυτή την εξέλιξη υπήρξε η δημοσιοποίηση βίντεο, το οποίο προκάλεσε πολιτικό σκάνδαλο, καθώς σ' αυτό "πρωταγωνιστούσε" ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιλίρ Μέτα, ο οποίος ζητούσε από τον τότε υπουργό Οικονομίας, Ντρίταν Πρίφτι, να ακυρώσει δύο διαγωνισμούς για συμβόλαια εκμετάλλευσης ενός υδροηλεκτρικού σταθμού, ώστε να ευνοηθεί μια άλλη εταιρία. Ο κ. Μέτα παραιτήθηκε έπειτα από τη δημοσιοποίηση του βίντεο.




Σημειώνεται ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα Αλβανίας είχε ζητήσει επανάληψη των βουλευτικών εκλογών, μετά τις κάλπες του Ιουνίου του 2009, στις οποίες το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα επικράτησε με πολύ μικρή διαφορά, και απείχε από τις συνεδριάσεις της βουλής. Ωστόσο, οι όποιες προσπάθειες για να σπάσει το αδιέξοδο στο συγκεκριμένο ζήτημα "έπεσαν στο κενό".
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...