Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Έβγαλε ειδήσεις για αγρότες & Ηλεία η συνέντευξη Κουτσούκου

Έβγαλε ειδήσεις για αγρότες & Ηλεία η συνέντευξη Κουτσούκου
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γιάννης Κουτσούκος καλεσμένος του Γιώργου Φάκου, χθες το βράδυ στο Δελτίο Ειδήσεων της Ο.Ρ.Τ.
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Ολυμπιακής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (Ο.Ρ.Τ.) βρέθηκε χθες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Κουτσούκος, τονίζοντας ότι το 2011 θα είναι μια δύσκολη χρονιά που πρέπει να...
... την υπερβούμε για να μπούμε με πιο καλές προϋποθέσεις στο 2012.

"Ο λαός ξέρει ότι είναι μια δύσκολη χρονιά, είναι προετοιμασμένος, είμαστε προετοιμασμένοι κι έχουμε την πολιτική βούληση να κάνουμε τις αλλαγές που πρέπει για να μην ξαναπέσουμε πάλι στο τέλμα και στη στασιμότητα και στην κατάσταση που μας οδήγησε εδώ και προφανώς είναι βέβαιο πως σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πως την πληρώνουν και κάποιοι που δεν φταίνε", ανέφερε χαρακτηριστικά....

Σε ότι αφορά τις εκτεταμένες ζημιές σε πατάτες και σε εσπεριδοειδή, ο κ. Κουτσούκος ανέφερε πως θέλουμε ο ΕΛΓΑ να κάνει σωστά την δουλειά του με ταχύτητα και δικαιοσύνη.

"Γι' αυτό έχουμε διευκρινίσει σε όλους τους τόνους ότι αυτό που γινόταν στο παρελθόν, ν' αδικούνται οι παραγωγοί μιας περιοχής και να ευνοούνται κάποιοι άλλοι, επί των ημερών μας δεν πρόκειται να συμβεί.

Για τις ζημιές στο Νομό μας υπάρχει άμεση συνεργασία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ με τον οποίο έχουμε επισκεφθεί τις περιοχές που έχουν πληγεί, έχουμε ανοικτή επικοινωνία με τους παραγωγούς κι εκτιμώ ότι για το μεν κομμάτι της πατατοπαραγωγής θα είναι σε θέση ο ΕΛΓΑ σύντομα να στείλει τις ατομικές εκτιμήσεις, σε ότι αφορά δε το κομμάτι του πάγου θα ξεκινήσουν άμεσα".

Για το λάδι, ο υφυπουργός είπε ότι, "είναι κρίμα αυτό το προϊόν, της υψηλής διατροφικής αξίας, να μην επιστρέφει αυτή την αξία στον παραγωγό. Έχουμε καθηλωμένες τιμές τα τελευταία χρόνια και για να το αντιμετωπίσουμε θα πρέπει να δουλέψουμε συστηματικά.

Είναι γεγονός ότι μεγάλες ποσότητες του ελαιολάδου μας εμπορεύονται πολλοί και μας εκμεταλλεύονται οι μεγαλέμποροι, μας εκμεταλλεύονται οι αλυσίδες τροφίμων που έχουν ισχυροποιήσει την θέση τους στην αγορά και άρα χρειάζεται μια συντονισμένη προσπάθεια.

Προσωπικά σε συνεργασία με την εθνική διεπαγγελματική οργάνωση ελαιολάδου και όλους τους ελαιοπαραγωγικούς φορείς, ετοιμάζουμε ένα σχέδιο που θα μας οδηγήσει, αν δουλέψουμε συστηματικά, σε μια εθνική στρατηγική για το ελαιόλαδο".

Για τις ελληνοποιήσεις της πατάτας ανέφερε πως, "ενέταξα τις υπηρεσίες του υπουργείου σε μια συντεταγμένη προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε το βάψιμο και τις ελληνοποιήσεις.

Ο Έλληνας καταναλωτής είναι διατεθειμένος να πληρώσει λίγο παραπάνω για να πάρει ένα προϊόν που ξέρει ότι είναι γνήσιο, εγγυημένο κι ελληνικό κι αυτό εκμεταλλεύονται αυτοί που βαφτίζουν τα ξένα προϊόντα.

Τις προηγούμενες ημέρες που συναντήθηκα και συνομίλησα με τον σύλλογο των πατατοπαραγωγών, συνεργάστηκα με όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου για να γίνουν έλεγχοι με πολύ αυστηρές διαδικασίες στα συσκευαστήρια, να ελεγχθεί εάν στα προϊόντα που διακινούνται υπάρχει ταμπέλα, διότι σε κάθε συσκευασία πρέπει να υπάρχει ταμπέλα ότι είναι ελληνικό, από που προέρχεται και ταυτόχρονα έχω συνεργαστεί με τις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή για να γίνονται έλεγχοι στα καταστήματα.

Αυτό θέλουμε να το κάνουμε σε όλα τα προϊόντα, μ' ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας, δηλαδή, που θα το παρακολουθούμε ηλεκτρονικά ένα προϊόν που βρίσκεται στο ράφι να μπορούμε να βρίσκουμε ποιος το πούλησε, που τυποποιήθηκε και ποιος είναι ο παραγωγός".

Σε ότι αφορά τον ΓΟΕΒ και τους ΤΟΕΒ, ο κ. Κουτσούκος χαρακτήρισε ότι είναι μια ωρολογιακή βόμβα που καθόμαστε επάνω.

"Από τα χρήματα που δεν έχουμε θα κάνουμε εξοικονόμηση πόρων για να πάμε σε επισκευές, αλλά ταυτόχρονα πρέπει,  και το έχω συζητήσει με τον υπουργό, σε μια ενδεχόμενη νομοθετική ρύθμιση η αρμοδιότητα των ΓΟΕΒ να περάσει στην Περιφέρεια και των ΤΟΕΒ στους Δήμους.

Να ενοποιηθεί δηλαδή η πολιτική της ύδρευσης με την άρδευση και να πάμε σε έναν θεσμικό εκσυγχρονισμό".

"Θέλουμε τον προγραμματισμό για την αγροτική πολιτική να τον περάσουμε στην Περιφέρεια και υλοποιούμε αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα για το λεγόμενο "καλάθι" της κάθε Περιφέρειας, που θα είναι μια ολόκληρη πολιτική για τα προϊόντα που έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα σε κάθε Περιφέρεια και ταυτόχρονα την υλοποίηση διαφόρων μέτρων που αφορούν τον αγρότη και την ενημέρωση να την περάσουμε στους δήμους".


Σε ότι αφορά το βαμβάκι και το σκουλήκι, είπε ότι, "από τα συστατικά της συγκομιδής δεν φαίνεται ότι η ζημιά ήταν τόσο μεγάλη όσο φάνηκε στην αρχή.

Έχουμε ανακοινώσει ότι με το τέλος της περιόδου συγκομιδής και από την ώρα που έχουμε όλα τα στοιχεία στα χέρια μας, θα ανακοινώσουμε τον ακριβή τρόπο με τον οποίο θα αποζημιωθούν οι αγρότες μας.

Υπάρχουν περιοχές με πολύ μεγάλες ζημιές, περιοχές που δεν έχουν τόσο μεγάλες ζημιές και η δικιά μας περιοχή, η Αγουλινίτσα που είχε σημαντικές ζημιές. Αρα, σε 10-15 ημέρες θα είναι οριστικές οι αποφάσεις μας και θα ξέρουν οι παραγωγοί πως θα αποζημιωθούν".

Τέλος, για το σχέδιο Ανασυγκρότησης της Ηλείας ανέφερε πως, "υπάρχει σημαντική καθυστέρηση που όμως δικαιολογείται γιατί άλλα είχε προγραμματίσει και άλλα κλήθηκε να κάνει η κυβέρνηση και μάλιστα πράγματα που ούτε καν τα φανταζόταν.

Το σχέδιο είναι έτοιμο, πέρασε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο και στη συνομιλία που είχα χθες με τον κ. Ραγκούση με ενημέρωσε ότι θα κατατεθεί και συζητηθεί με τα νομοσχέδια που έχουν πάρει σειρά, άρα το χρονοδιάγραμμα μέσα στον Γενάρη θα τηρηθεί.

Το νομοσχέδιο είναι ένα πλαίσιο που μπορεί να γίνει ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, γιατί  το επιχειρησιακό σχέδιο θα το εκπονήσει η αυτοδιοίκηση.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για την συνολική χρηματοδότηση αυτού του επιχειρησιακού σχεδίου".
(To κείμενο της συνέντευξης προέρχεται από το προσωπικό ιστολόγιο του δημοσιογράφου της Ο.Ρ.Τ. Γιώργου Φάκου http://fakosgeorge.blogspot.com/ )
iliatora

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ: Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (των Βαϊων ) 28-4-2024

 Κατόπιν εντολής της πρόεδρου του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου Κα Χρυσούλα Ψυχογιού  γίνεται η εξής ανάρτηση στο site του χωριού μ...