Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Η ιστορία του Ελληνισμού online


Η μακραίωνη ιστορία του ελληνικού στοιχείου βρίσκεται πλέον… online. Το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού δημιούργησετην Ηλεκτρονική Εγκυκλοπαίδεια... για την Ιστορία και τον Πολιτισμό, που αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες που προσφέρουν το Internet και η ψηφιακή τεχνολογία για να παρουσιάσει σε ειδικούς και μη την ιστορική διαδρομή των Ελλήνων στη Μεσόγειο θάλασσα.

Στον «αέρα» του Διαδικτύου βρίσκονται ήδη οι τρεις πρώτοι τόμοι της εγκυκλοπαίδειας του ΙΜΕ, που καλύπτουν τη Μικρά Ασία, τον Εύξεινο Πόντο και την Κωνσταντινούπολη. Οπως όμως δηλώνει στην «Espresso της Κυριακής» ο διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Δημήτρης Εφραίμογλου, τώρα ξεκινά η συγγραφή τριών ακόμη τόμων: «Εχουμε χωρίσει τα παράλια της Μεσογείου σε τρία μέρη, δηλαδή σε Ανατολική, Κεντρική και Δυτική Μεσόγειο. Η Ιταλία θα είναι ένας μεγάλος τόμος, όλα τα παράλια από τη Γαλλία μέχρι την Αφρική θα είναι ο δεύτερος, ενώ άλλος ένας τόμος θα είναι η Ανατολική Μεσόγειος, εκτός της Μικράς Ασίας, δηλαδή της σημερινής Τουρκίας, που είναι ήδη στον “αέρα”».

Αυτόν τον καιρό οι επιστήμονες του ΙΜΕ προχωρούν στην καταγραφή των όρων που θα περιλαμβάνουν οι τρεις νέοι τόμοι. Οι όροι αυτοί θα δοθούν σε ειδικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό που θα κάνουν τη συγγραφή των λημμάτων, τα οποία στη συνέχεια θα εμπλουτιστούν με οπτικοακουστικό υλικό και θα βγουν στον «αέρα», διαδικασία που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε περίπου δύο χρόνια.

Ωστόσο, οι άνθρωποι του Ιδρύματος δεν σκοπεύουν να σταματήσουν εκεί. «Μετά τους τρεις αυτούς τόμους, θα μένουν η Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Είναι ένα έργο που θα συνεχιστεί μέχρι να καλυφθεί όλη η παρουσία του Ελληνισμού ανά την υφήλιο, ένα έργο που θα ανανεώνεται και θα εμπλουτίζεται διαρκώς» τονίζει ο κ. Εφραίμογλου.

Εύληπτα και κατανοητά


Η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια του ΙΜΕ χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να παρουσιάσει τα ιστορικά δεδομένα με τρόπο εύληπτο και κατανοητό στον μη ειδικό, ενώ παράλληλα διαθέτει πλούσια βιβλιογραφία και links που απευθύνονται σε ειδήμονες αλλά και σε όποιον θέλει να εμβαθύνει περισσότερο. Το υποστηρικτικό υλικό περιλαμβάνει video, animation και φωτογραφίες, χωρίς να λείπουν οι πηγές, οι βοηθητικοί κατάλογοι και το απαραίτητο γλωσσάρι.

Στην πράξη, η περιήγηση στις σελίδες της εγκυκλοπαίδειας δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να εντρυφήσει με ευκολία και πληρότητα στις πληροφορίες για τον όρο που τον ενδιαφέρει. Για παράδειγμα, κάνοντας κλικ στο αρχαίο τοπωνύμιο «Μίλητος», μπορεί να διαβάσει για την ιστορία της πόλης από τη μινωική εποχή έως τους ρωμαϊκούς χρόνους. Παράλληλα, έχει τη δυνατότητα να ανοίξει τους υπερσύνδεσμους που υπάρχουν μέσα στο κείμενο και οδηγούν σε άλλα λήμματα που σχετίζονται με τη Μίλητο (όπως το αριστοκρατικό πολίτευμα). Στη δεξιά πλευρά της σελίδας βρίσκονται τα βοηθήματα, όπως το γλωσσάρι, καθώς και η «φωτοθήκη», δηλαδή όλα τα οπτικοακουστικά μέσα, όπως εικόνες, ήχοι, βίντεο και ψηφιακές αναπαραστάσεις.


Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα
Κάθε τόμος της εγκυκλοπαίδειας καλύπτει τα ιστορικά δεδομένα του ελληνικού στοιχείου από κάθε πλευρά. Καταγράφονται δηλαδή πρόσωπα και γεγονότα, η ιστορία μικρών και μεγάλων πόλεων, η θρησκεία, πολιτικοί και κοινωνικοί θεσμοί, οικονομικά θέματα, η αρχιτεκτονική κ.λπ. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το περιεχόμενο της εγκυκλοπαίδειας δεν περιορίζεται σε κάποια ιστορική περίοδο αλλά εκτείνεται σε όλη τη διαδρομή του ελληνικού στοιχείου, από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή.

Από τους τρεις πρώτους τόμους που έχουν ήδη βγει στον «αέρα», την πλουσιότερη ύλη διαθέτει εκείνος που αναφέρεται στη Μικρά Ασία με 1.400 λήμματα, ενώ ο τόμος για τον Εύξεινο Πόντο μετρά 152 λήμματα και εκείνος για την Κωνσταντινούπολη 142. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγκυκλοπαίδεια διατίθεται και στην αγγλική γλώσσα, με 960, 150 και 120 λήμματα αντιστοίχως. Πάντως, οι αριθμοί αυτοί δεν είναι παρά μόνον η αρχή, αφού οι τόμοι εμπλουτίζονται σε καθημερινή βάση με νέα λήμματα. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο για τον πρώτο τόμο το πλήθος των λημμάτων θα φτάσει τις 3.000.

Εκτός από την εγκυκλοπαίδεια, το ΙΜΕ έχει δημιουργήσει την Πολιτιστική Πύλη του Αιγαίου, που είναι αφιερωμένη στην ιστορική και την πολιτισμική φυσιογνωμία της καρδιάς του αιγιακού αρχιπελάγους από την προϊστορία μέχρι σήμερα, καθώς και τον Ατλαντα Μείζονος Ελληνισμού, που είναι ένας διαδραστικός χάρτης ο οποίος διευκολύνει την αναζήτηση όλων των ιστορικών δεδομένων που αφορούν κάθε περιοχή.


Εντυπωσιακή ανταπόκριση
Οι άνθρωποι του ΙΜΕ δηλώνουν ευχαριστημένοι από την έως τώρα αποδοχή της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας. Οπως λένε, αποτελεί ήδη σημείο αναφοράς σε πανεπιστημιακά συγγράμματα και σε υποσημειώσεις από ερευνητές εντός και εκτός Ελλάδος. Ωστόσο, ο κ. Εφραίμογλου στέκεται ιδιαίτερα στην «εντυπωσιακή ανταπόκριση» από τον απλό κόσμο. «Εμείς είχαμε υποψιαστεί ότι θα είναι ένα έργο που ενδιαφέρει πιο πολύ τους επιστήμονες και τους μελετητές. Βλέπουμε όμως ότι οι παραπομπές που γίνονται, οι συζητήσεις μέσω Διαδικτύου κ.λπ. έχουν κυκλοφορήσει και σε μη ειδικούς» λέει χαρακτηριστικά.

Η διαδικτυακή πύλη για όλους τους τόμους της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.ehw.gr, όπου υπάρχουν και links για τον Ατλαντα Μείζονος Ελληνισμού και την Πολιτιστική Πύλη του Αιγαίου.


eglimatikotita.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ :18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ του χωριού μας

                                    Π    Ρ    Ο   Σ   Κ   Λ   Η   Σ   Η