Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

27 Φεβρουαρίου...Σαν Σήμερα


27 Φεβρουαρίου 2002 - Ο Μιχάλης Ρακιντζής με το τραγούδι του S.A.G.A.P.O. επιλέγεται να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο 47ο Φεστιβάλ της Eurovision, μετά από την ομόφωνη ψήφο επιτροπής και κοινού. Η απόφαση προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των συνυποψήφιών του. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στο Ταλίν της Εσθονίας στις 25 Μαΐου.

27 Φεβρουαρίου
Γεγονότα
380 - Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μέγας Θεοδόσιος, με έδικτό του (διάταγμα) αναγνωρίζει τον χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία του ρωμαϊκού κράτους.
1700 - Ανακαλύπτεται το νησί της Νέας Βρετανίας, το μεγαλύτερο νησί στο αρχιπέλαγος του Bismarck στη Νέα Γουινέα.
1861 - Με αίμα βάφονται στη Βαρσοβία της Πολωνίας, διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας από τη Ρωσία. Ο ρωσικός στρατός ανοίγει πυρ εναντίον των συγκεντρωμένων και σκοτώνει πέντε διαδηλωτές.
1869 - Εγκαινιάζεται ο ατμοκίνητος αστικός σιδηρόδρομος Αθήνας - Πειραιά, υπό την επωνυμία ΣΑΠ Α.Ε., μετέπειτα ΗΣΑΠ. Επιβάτες στο πρώτο δρομολόγιο είναι η βασίλισσα Όλγα, ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Ζαΐμης, υπουργοί, στρατιωτικοί, διπλωμάτες και άλλοι επίσημοι
1900 - Ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα Μπάγερν Μονάχου από τον Φραντς Τζον και άλλους 17 νεαρούς στο εστιατόριο "Gisela" του Μονάχου.
1900 - Ιδρύεται το Εργατικό Κόμμα, από τα εργατικά συνδικάτα και αριστερούς πολιτικούς φορείς της Μεγάλης Βρετανίας
1920 - Μετά την υπογραφή συμφωνίας ανακωχής μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας, επιβεβαιώνεται το ουσιαστικό ναυάγιο της Διάσκεψης του Λονδίνου, εφόσον δεν έγιναν δεκτές οι ελληνικές προτάσεις.
1929 - Καταρρέει στην Αθήνα το εστιατόριο "Πανελλήνιον", με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλοί νεκροί και τραυματίες.
1931 - Με αφορμή των υπαλληλικό κώδικα, σημειώνονται διαξιφισμοί μεταξύ Κυβέρνησης και δημοσίων υπαλλήλων.
1933 - Πυρκαγιά, που εκδηλώνεται στο κτίριο Ράιχσταγκ, στη γερμανική Βουλή, λίγες μέρες πριν από τις γερμανικές εκλογές και η οποία "φορτώθηκε" από τους Ναζί στους κομμουνιστές, αποτέλεσε την ιδανική ευκαιρία για τον Χίτλερ να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να αναστείλει τα πολιτικά δικαιώματα, να κλείσει τον αντιπολιτευτικό Τύπο και να θέσει εκτός νόμου τα πολιτικά κόμματα. Η προβοκάτσια των πρακτόρων των Ναζί αποκαλύφθηκε στη δίκη, ενώ ένας διανοητικά καθυστερημένος Ολλανδός εκτελέστηκε ως αυτουργός. Ήταν όμως πλέον αργά αφού ο Χίτλερ είχε ήδη εκλεγεί καγκελάριος.
1936 - Συνεχίζεται η δίκη των κατηγορουμένων για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ελευθερίου Βενιζέλου.
1941 - Το Καστελόριζο καταλαμβάνεται από αγγλικά αγήματα, γεγονός, που θεωρείται ως προοίμιο απαλλαγής της Δωδεκανήσου από τον ιταλικό ζυγό.
1949 - Στις Βρυξέλλες, οι κομμουνιστές δημιουργούν οχλαγωγία και διακόπτουν την αγόρευση του Ουίνστον Τσόρτσιλ, όταν μιλά υπέρ της ενωμένης Ευρώπης.
1952 - Ο ΟΗΕ πραγματοποιεί την πρώτη συνεδρίαση στο νέο του κτίριο στη Νέα Υόρκη.
1959 - Θεμελιώνεται στην Αθήνα από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή το ξενοδοχείο "Χίλτον".
1964 - Η ιταλική Κυβέρνηση ανακοινώνει ότι, θα δεχτεί προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα σωθεί ο Πύργος της Πίζας από την κατάρρευση.
1990 - Οριστικοποιείται, παρά την οξύτατη επίθεση της Εκκλησίας, ο πολιτικός γάμος και οι νέες διαδικασίες διαζυγίου στην Κύπρο.
1991 - Δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου δείχνει ότι, το 80% των Ελλήνων εκφράζονται θετικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τα οφέλη, που απεκόμισε η χώρα μας από την ένταξή της στην Κοινότητα.
1992 - Ολοκληρώνεται στην Ακρόπολη η μετακίνηση του πέμπτου κίονα της νότιας πλευράς του Παρθενώνα, που είχε καταστραφεί εν μέρει από το βομβαρδισμό του Μοροζίνι, το 1687.
1994 - Στην Αυστραλία, πραγματοποιείται μεγάλο συλλαλητήριο της ομογένειας για το Σκοπιανό.
1995 - Στη Βρετανία, ο τραπεζικός οίκος Μπάρινγκς, η αρχαιότερη επενδυτική τράπεζα της χώρας καταρρέει, εξαιτίας των ασύμφορων οικονομικών συμφωνιών, που συνήψε στη Σιγκαπούρη, ο 28χρονος υπάλληλος Νικ Λίσον. Έπαιξε και έχασε 500 εκατομμύρια στερλίνες στο Χρηματιστήριο του Τόκιο μέσα σε τρεις βδομάδες.
1997 - Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραμανλής ανακοινώνει και επισήμως την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ.
2000 - Ολοκληρώνεται στην Γάνδη το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου. Η Κατερίνα Θάνου κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 60μ με 7.05 ενώ οι Θεοδωρίδης και Παυλακάκης κατατάσσονται δεύτερος (6.51) και τρίτος (6.54) αντίστοιχα στα 60μ.
2002 - Ο Μιχάλης Ρακιντζής με το τραγούδι του S.A.G.A.P.O. επιλέγεται να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο 47ο Φεστιβάλ της Eurovision, μετά από την ομόφωνη ψήφο επιτροπής και κοινού. Η απόφαση προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των συνυποψήφιών του. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στο Ταλίν της Εσθονίας στις 25 Μαΐου.

Γεννήσεις
272 - Μέγας Κωνσταντίνος, Ρωμαίος Αυτοκράτορας
1711 - Κωνσταντίνος Μαυροκορδάτος , ηγεμόνα της Βλαχίας και Πρίγκιπας της Μολδαβίας
1862 - Αναστάσιος Μεταξάς , Έλληνας αρχιτέκτονας
1875 - Γεώργιος Ροδοκανάκης, Ελληνοβρετανός παθολόγος
1902 - Τζον Στάινμπεκ, Αμερικανός συγγραφέας
1928 - Αριέλ Σαρόν , πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ
1932 - Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1950 - Φράνκο Μοσκίνο, ιταλός μόδιστρος.
1952 - Στάθης Ψάλτης , Έλληνας ηθοποιός
1975 - Πρόδρομος Κορκίζογλου, Έλληνας Δεκαθλητής

Θάνατοι
1887 - Αλεξάντερ Μποροντίν , Ρώσος συνθέτης και φαρμακοποιός
1892 - Λουί Βιτόν, ιδρυτής της ομώνυμης γαλλικής εταιρείας ειδών ταξιδίου και αξεσουάρ πολυτελείας.
1914 - Κωνσταντίνος Ε΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
1936 - Ιβάν Παβλόφ, Ρώσος φυσιολόγος, βραβείο Νόμπελ 1904
1940 - Πέτερ Μπέρενς, Γερμανός σχεδιαστής και αρχιτέκτονας
1943 - Κωστής Παλαμάς, Έλληνας ποιητής
1952 - Θεόδωρος Πάγκαλος, στρατηγός και πολιτικός, που κυβέρνησε την Ελλάδα ως δικτάτορας την περίοδο 1925 - 1926
1957 - Γιάννης Κεφαλληνός, Έλληνας σχεδιαστής βιβλίων και καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας
1989 - Κόνραντ Λόρεντζ, Αυστριακός ζωολόγος, βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής 1973
1998 – Τζόρτζ Χίτσινγκς, Αμερικανός επιστήμονας, βραβευμένος με βραβείο Νόμπελ Ιατρικής

Συναξαριστής
Μαρτύρων Γελασίου του μίμου, Νησίου και Τιμοθέου του οσίου.
Ηλία του Τραπεζουντίου του νεομάρτυρος (†1749).

Οσίου Προκοπίου ομολογητού του Δεκαπολίτου (†η΄αι.). Ο όσιος Προκόπιος ο Δεκαπολίτης έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Λέοντα του Ισαύρου (717-741) και διακρίθηκε για την μαχητικότητά του και την προάσπιση των δικαίων της Ορθοδοξίας. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στην ασκητική ζωή και στην καταπολέμηση των σαρκικών παθών.

Αν και απομονώθηκε στη ηρεμία του κελιού του, όταν οι περιστάσεις το απαιτούσαν, υπερασπίσθηκε με ζήλο και παρρησία την ορθοδοξία, διαπρέποντας στον αγώνα κατά των αιρετικών Μονοφυσιτών. Επίσης διακρίθηκε στον αγώνα της Εκκλησίας για την προσκύνηση και τιμή των ιερών εικόνων. Επί των ημερών του σκληρού εικονομάχου Λέοντα του Ισαύρου, υπέστη διάφορες διώξεις και πολλά βασανιστήρια ως θερμός υπερασπιστής των Ιερών εικόνων και έτσι δίκαια κέρδισε το ντίτλο του ομολογητή της ορθόδοξης πίστης.

Οσίων Ασκληπιού και Ιακώβου. Οι όσιοι Ασκληπιός και Ιάκωβος έζησαν στο χρόνια τού επισκόπου Κύρου Θεοδώρητου και ασκήτευσαν στις έρημους της Συρίας. Ο Ασκληπιός αρχικά, έζησε σε κάποιο κοινόβιο, αργότερα όμως με την ευλογία του ηγουμένου της Μονής, αποχώρησε και συνέχισε τον ασκητικό του αγώνα μόνος του σε κάποιο κοντινό ερημητήριο. Ο Ιάκωβος ήταν κλεισμένος σε κάποιο ερημικό κελί κοντά στο χωριό Νιμουζά, όπου δεν άναβε ποτέ φως και δεν τον είδε ποτέ άνθρωπος, στους δε επισκέπτες του απαντούσε μέσω ενός φυσικού παραπετάσματος. Ακόμη και όταν έφθασε 90 ετών δεν βγήκε ούτε στιγμή από εκείνο το κελί. Εκοιμήθησαν και οι δύο οσιακά.
Θαλλελαίου, Στεφάνου του γηροκόμου και Τιμοθέου του εν Καισαρεία.
Εορτολόγιο
Ασκληπιός, Ασκληπιάς, Ασκληπιάδα, Νήσιος, Νήσης, Νήσα
 iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...