Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Μ.Κατρίνης:«Νέα παράταση στην προθεσμία για τους ημιυπαίθριους»


Με νέα του ερώτηση ο βουλευτής του Νομού μας Μιχάλης Κατρίνης άσκησε παρέμβαση για το θέμα των ημιυπαιθρίων, ζητώντας από την Κυβέρνηση να δώσει νέα παράταση στην προθεσμία, η οποία λήγει στα τέλη του μήνα Φεβρουαρίου. Με αυτόν τον τρόπο- σχολιάζει ο κ. Κατρίνης και θα αποφευχθεί η μεγάλη ταλαιπωρία, που υφίστανται οι πολίτες, και θα καλυφθεί η άμεση ανάγκη εξεύρεσης πόρων από την Κυβέρνηση αλλά θα πραγματοποιείται ουσιαστικός έλεγχος των αιτήσεων, που θα κατατίθενται από τους ενδιαφερόμενους.  Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Με νέα μου ερώτηση επανέρχομαι στο ζήτημα των ημιυπαίθριων χώρων καθώς η μεταφορά των αρμοδιοτήτων των πολεοδομιών από τις νομαρχίες στους δήμους και ο αυξημένος αριθμός προσέλευσης του κόσμου, προκαλούν συμφόρηση στα πολεοδομικά γραφεία και μεγάλη ταλαιπωρία για τους πολίτες.  

Σύμφωνα με την  νέα δομή της τοπικής αυτοδιοίκησης  ο κάθε δήμος θα πρέπει πλέον να διαθέτει δικό του πολεοδομικό γραφείο  με αποτέλεσμα οι 162 πολεοδομίες που υπήρχαν έως σήμερα να γίνουν 325. Το γεγονός αυτό επιτείνει τα λειτουργικά και οργανωτικά προβλήματα των πολεοδομικών γραφείων κυρίως λόγω της έλλειψης  προσωπικού αλλά και του αυξημένου όγκου αιτήσεων για την ρύθμιση των ημιυπαιθρίων. 

Πρόσφατα το Υπουργείο Περιβάλλοντος έστειλε  και νέα διευκρινιστική εγκύκλιο, με την οποία υπάγονται στη ρύθμιση  και τα ακίνητα που βρίσκονται σε αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους σε εκτός σχεδίου περιοχές, προκειμένου να ενταχθούν όλο και περισσότεροι στη ρύθμιση. Το γεγονός αυτό αυξάνει ακόμη περισσότερο το φόρτο εργασίας στα πολεοδομικά γραφεία.

Με τις διατάξεις του άρθρου 22 παρ. 2 του Ν. 3897/2010 ορίζεται επίσης το ειδικό πρόστιμο, που καταβάλλεται εντός 30 μηνών για τα ακίνητα κατοικίας και εντός 32 μηνών για τα ακίνητα άλλης χρήσης σε δέκα και οκτώ ισόποσες δόσεις αντίστοιχα, εκ των οποίων η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός προθεσμίας 12 μηνών από την έναρξη ισχύος του ίδιου ως άνω νόμου, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως τις 28 Απριλίου 2011. 

Από νέες διευκρινίσεις του Υπουργείου διαπιστώνεται ότι οι εφορίες αδυνατούν να διαγράψουν πρόστιμα αυθαιρέτων σε ακίνητα που έχουν ενταχθεί στην ρύθμιση με αποτέλεσμα το πρόβλημα να παραμένει άλυτο, καθώς σύμφωνα με το νόμο τα εισπραχθέντα πρόστιμα δεν αναζητούνται ενώ τα ανείσπρακτα –εφόσον έχει μπει στην ρύθμιση ένας χώρος –διαγράφονται.

Όπως είναι φυσικό όλες αυτές οι αλληλεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, οι ασάφειες και η γραφειοκρατία των δημόσιων υπηρεσιών και η έλλειψη ενημέρωσης επιτείνουν την ανασφάλεια και κατ’ επέκταση την ταλαιπωρία των πολιτών.
Ενόψει των ανωτέρω, της μεγάλης ταλαιπωρίας, που υφίστανται οι πολίτες, της άμεσης ανάγκης εξεύρεσης πόρων από την Κυβέρνηση αλλά και του ουσιαστικού ελέγχου των αιτήσεων θεωρείται σκόπιμη και αναγκαία η παράταση της προθεσμίας για την διαδικασία τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων.
ilianet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ: Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (των Βαϊων ) 28-4-2024

 Κατόπιν εντολής της πρόεδρου του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου Κα Χρυσούλα Ψυχογιού  γίνεται η εξής ανάρτηση στο site του χωριού μ...