Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Γιατί πηγαίνει ο Παπανδρέου στην Αίγυπτο;


Σύγχυση, κομφούζιο και αβεβαιότητα επικρατεί στις καγκελαρίες της Δύσης, αλλά και ολόκληρου του κόσμου, μετά την εξέγερση... στην Αίγυπτο, με την Ουάσινγκτον να «αδειάζει» δύο φορές τον Μουμπάρακ σε ένα 24ωρο, και την Ευρώπη να ζητάει αλλαγές εδώ και τώρα.

Και ενώ η Αίγυπτος παραδέρνει στο «μάτι του κυκλώνα», ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, εξέφρασε την πρόθεσή του να επισκεφθεί το Κάιρο, αύριο Κυριακή, και να συναντήσει τον πρόεδρο Μουμπάρακ

Ο Γ. Παπανδρέου συζήτησε το θέμα με την Κάθριν Αστον, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, όπως δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, συζήτησε και με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του Ισραήλ, κ.κ. Χίλαρυ Κλίντον, Σεργκέι Λαβρόφ και Αβίγκντορ Λίμπερμαν, αλλά και με τον ίδιο τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και τους ηγέτες της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης.

«Θα σταθούμε στο πλευρό του αιγυπτιακού λαού», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως θα μεταφέρει στον Χόσνι Μουμπάρακ μήνυμα της Ε.Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης.

Νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου είχε δηλώσει στο BBC ότι έχει ήδη διαμηνύσει στον πρόεδρο της Αιγύπτου την επιθυμία της διεθνούς κοινότητας, αλλά και των Αιγυπτίων, για δημοκρατικές αλλαγές.

Σημειώνεται ότι ουδείς, ηγέτης δυτικής χώρας έχει διανοηθεί να επισκεφθεί αυτές τις ημέρες το Κάιρο, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, παρά την ζωτική σημασία που έχει η Αίγυπτος για τον δυτικό κόσμο

Η σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου

Ωστόσο, η ακριβής ατζέντα της επίσκεψης Παπανδρέου εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη και ο ίδιος, παρά τις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων, απέφυγε να επεκταθεί σε λεπτομέρειες.
Διπλωματικοί κύκλοι, επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα ταξίδι κατά την διάρκεια μίας εκρηκτικής περιόδου, όπου πρέπει να δοθεί τεράστια προσοχή σε εύθραυστες ισορροπίες, καθώς ουδείς γνωρίζει τον πολιτικό χάρτη που θα διαμορφωθεί στην Αίγυπτο της «επόμενης ημέρας»

Σε ότι αφορά τα ελληνικά ενδιαφέροντα, επισημαίνουν την άμεση ανάγκη «ολικής επαναφοράς» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο, που είχε παραμεληθεί από την εποχή των κυβερνήσεων Σημίτη, καθώς το ενδιαφέρον τότε είχε στραφεί στον χώρο των Βαλκανίων.

«Στην Αίγυπτο οι Έλληνες δεν είναι ξένοι, είναι σχεδόν γηγενείς εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια», σχολιάζουν οι ίδιοι κύκλοι, και υπενθυμίζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις στην βορειοαφρικανική χώρα, ιδίως στον τομέα των τσιμέντων, την συμφωνία για την «Ζώνη Αποκλειστικού Οικονομικού Ενδιαφέροντος», που είναι έτοιμη προς υπογραφή, αλλά και τα μεγάλα κοιτάσματα υδρογοναθράκων που έχουν ανακαλυφθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διάσκεψη στο Μόναχο

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, βρίσκεται επίσης στο Μόναχο, όπου έχει συζητήσεις με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον και τον γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, με θέμα τις εξελίξεις στην Αίγυπτο. Όπως δήλωσε, ο κ. Κάμερον, στην Αίγυπτο υπάρχει μεγάλη αστάθεια και αυτό που χρειάζεται είναι μεταρρυθμίσεις και μετάβαση στην σταθερότητα.

«Στην Αίγυπτο δεν διακυβεύεται μόνο η παγκόσμια οικονομία, αλλά και η παγκόσμια τάξη και ασφάλεια», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Φ. Ράσμουσεν από το Μόναχο, κατά την έναρξη διάσκεψης του ΝΑΤΟ για την Ασφάλεια. Ο κ. Ράσμουσεν, αναφερόμενος στις ταραχές στην Αίγυπτο, την Τυνησία και γενικότερα την Μέση Ανατολή, έκανε λόγο για «μετατοπίσεις τεκτονικών πλακών».

24oro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νεοχωρίου {{Το Μυρτούντιο .}}: ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και είμαστε εδώ για τα παιδιά του χωριού μας ..και τους συγχωριανούς μας

  Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024 κατ εντολή του Προέδρου του συλλόγου ,τα μέλη του ΔΣ συνεδρίασαν  και έλαβαν αποφάσεις  που αφορούν τις εργ...