Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Σε μια κλωστή η ζωή των μεταναστών απεργών πείνας


Τον «κώδωνα» του κινδύνου κρούουν οι γιατροί για την υγεία των μεταναστών που διανύουν την 38η ημέρα απεργίας πείνας.
Περισσότεροι από 80 μετανάστες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη εισήχθησαν χθες σε νοσοκομεία, με σοβαρά προβλήματα υγείας. Στην καταγγελία ότι μέλη της επιτροπής αλληλεγγύης απαγόρευσαν σε μετανάστες να διακόψουν την απεργία τους, προχώρησε ο Γ. Πεταλωτής. Υποστήριξε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που τεκμηριώνουν όσα είπε, χωρίς όμως να τα παρουσιάσει.
Δεκάδες μετανάστες καταρρέουν, μετά και την απεργία δίψας στην οποία προχωρούν εδώ και αρκετές ημέρες. Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν είναι έντονη αφυδάτωση, αρχόμενη οξεία νεφρική ανεπάρκεια, κοιλιακοί πόνοι και καρδιακές αρρυθμίες.
Σύμφωνα με τον γιατρό Θανάση Καραμπέλη, είναι ισχυρό το ενδεχόμενο κάποιος να μείνει με χρόνιο πρόβλημα υγείας, ενώ ανά πάσα στιγμή υπάρχει και το ενδεχόμενο ενός αιφνίδιου θανάτου. "Παίζουμε με τη φωτιά. Είναι τεράστιες οι απειλές για την υγεία και τη ζωή αυτών των ανθρώπων και εγώ προσωπικά είχα ήδη προειδοποιήσει την Πολιτεία εδώ και μερικές μέρες ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια επαπειλούμενη ανθρωπιστική καταστροφή", τόνισε το μέλο της ιατρικής ομάδας που παρακολουθεί τους μετανάστες του μεγάρου Υπατία.
Ο ίδιος ανέφερε ότι οι μετανάστες που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία και επέστρεψαν στο μέγαρο συνεχίζουν την απεργία πείνας, αλλά όχι και την αποχή από το νερό, κατόπιν σχετικών υποδείξεων από τους γιατρούς.
Οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου
Σκληρή γλώσσα για τα μέλη της επιτροπής αλληλεγγύης χρησιμοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάνοντας λόγο για "υποκρισία" που "έχει ξεπεράσει κάθε όριο". Υποστήριξε ότι υπάρχουν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία απαγορεύτηκε σε  απεργούς πείνας να λάβουν τροφή και νερό.
"Έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία - έχουν αναφερθεί και θα αναφερθούν ακόμη πιο συγκεκριμένα επί του θέματος αυτού αρμόδιοι - όπου στους απεργούς πείνας απαγορεύτηκε απ` αυτούς τους γιατρούς και τους υποτίθεται αλληλέγγυους, να πάρουν τροφή και νερό, όταν μάλιστα το ζητούσαν", δήλωσε.
Ο Γ. Πεταλωτής κάλεσε "όλους αυτούς που υποτίθεται υποστηρίζουν τον αγώνα των μεταναστών, να αναλογιστούν ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να παίζουν ούτε με τις τύχες των ζωών αυτών των ανθρώπων αλλά ούτε και με την τύχη της χώρας σε διεθνές επίπεδο".
Aπό τη μεριά του ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, δήλωσε πως "Κανείς δεν μπορεί να είναι επαναστάτης, όταν παίζει με την ζωή αμάχων, αυτός είναι έμπορος της επανάστασης, δεν είναι επαναστάτης προφανώς. Κανείς δεν μπορεί να μεσολαβεί ανάμεσα σε έναν εξασθενημένο άνθρωπο με τον γιατρό. Οι μεσολαβήσεις μπορεί να οδηγήσουν στον θάνατο".
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, επανέλαβε σήμερα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει στη νομιμοποίηση των μεταναστών, υποστηρίζοντας πως αν το κάνει, "μετά θα έρθουν 15.000 μετανάστες που θα ζητούν το ίδιο".
"Όσο είναι υποχρέωσή μας να μη χαθεί μια ανθρώπινη ζωή, άλλο τόσο είναι να μην εκβιάζεται η χώρα", πρόσθεσε.
Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, σε δηλώσεις του χθες, επέρριψε τις ευθύνες για την επιδείνωση της υγείας των μεταναστών σε "πολιτικούς καθοδηγητές", που "βγαίνουν καθημερινά και μιλούν στα κανάλια". Υποστήριξε ότι έχουν απαγορεύσει το διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και των μεταναστών και την ενημέρωσή τους για το θεσμικό πλαίσιο της χώρας, ενώ τους κατηγόρησε ότι εμπόδισαν τους γιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ να παράσχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους απεργούς πείνας. Τέλος επέμεινε στην πρόταση της κυβέρνησης για την υπαγωγή των μεταναστών σε καθεστώς εξάμηνης ανοχής, αποκλείοντας για ακόμη μία φορά το ενδεχόμενο νομιμοποίησής τους.
Από τη Βουλή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε  πως "σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγηθούμε στο τραγικο σημείο της απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής". Απαντώντας σε ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη για το θέμα, μιλησε για "μείζον ανθρωπιστικό"  ζήτημα και δεσμεύτηκε ότι θα πιέσει τους συναδέλφους του υπουργούς για να αποτραπεί, "πάση θυσία και πάση δυνάμει" το ενδεχόμενο θανάτου απεργού πείνας.
Τόνισε ότι αυτό "θα μπορούσε να σηματοδοτήσει εξελίξεις, οι οποίες δεν βοηθούν σε τίποτε τη χώρα, την οικονομία και τη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος".
Ο Γ. Καρατζαφέρης, από τη μεριά του, είπε πως "αν έχουμε έστω και έναν θάνατο, φοβούμαι ότι θα έχουμε σπίθα μεγάλης αναστάτωσης στη χώρα, ή θα εκληφθεί ως χρυσή λαβίδα για να δημιουργηθούν θέματα".
"Η Κυβέρνηση απέδειξε, για μία ακόμη φορά, ότι αδυνατεί να ελέγξει και να επιλύσει ένα εκρηκτικό πρόβλημα", δήλωσε η γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή Πιπιλή. "38 τώρα μέρες διαπιστώνεται μια επικίνδυνη ανοχή, όπου από τη μία κινδυνεύουν κυριολεκτικά να πεθάνουν άνθρωποι, με απρόβλεπτες για τη χώρα μας συνέπειες", πρόσθεσε.
"Λύση θα έπρεπε να είχε δοθεί χθες. Ακόμα και φωνές μέσα από την ίδια την κυβέρνηση, όπως αυτή του υπουργού Άμυνας, πιέζουν για να υπάρξει άμεση λύση. Αυτός που παραμένει ασυγκίνητος επιδεικνύοντας μια ανατριχιαστική αναλγησία είναι ο κ.Ραγκούσης", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Πάνος Σκουρλέτης.
"Η κατάσταση με την απεργία πείνας των μεταναστών έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, λόγω της αδιάλλακτης στάσης τόσο του υπουργείου Εσωτερικών όσο και των απεργών μεταναστών", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά και προειδοποιεί ότι "υπάρχει ο κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα" [περισσότερα, εδώ].
"Πιστεύω ότι εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, είναι πια ώρα να βρούμε μία λύση, λύση με διάλογο, λύση στην οποία θα πρυτανεύσει η κοινή λογική", δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. Γνωστοποίησε ότι επικοινώνησε με τρία από τα ναοσκομεία στα οποία νοσηλεύονται απεργοί πείνας και τον διαβεβαίωσαν ότι η κατάσταση ελέγχεται πλήρως.
Θα διερευνηθούν οι καταγγελίες ότι εμποδίστηκε η είσοδος του ΚΕΕΛΠΝΟ στο χώρο

Εισαγγελική έρευνα για την «Υπατία»

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ελένη Ράικου, ύστερα από σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου σύμφωνα με τα οποία μέλη της επιτροπής αλληλεγγύης στους μετανάστες που πραγματοποιούν απεργία πείνας εμπόδισαν την είσοδο στο Μέγαρο «Υπατία» υγειονομικού κλιμακίου του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ο εισαγγελέας που θα διερευνήσει την υπόθεση θα κληθεί μεταξύ άλλων να εξακριβώσει αν οι πράξεις τους έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές των μεταναστών.

Την συμβολή των ΜΚΟ στο θέμα των μεταναστών ζήτησε ο Χ. Παπουτσής

Να πείσουν τους μετανάστες να αποδεχθούν την εξάμηνη αναβολή επιστροφής στη χώρα τους, που τους έχει προτείνει η κυβέρνηση, ζήτησε από τους εκπροσώπους των ΜΚΟ που υποστηρίζουν τον αγώνα των μεταναστών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χ. Παπουτσής με δήλωση του.
Όπως είπε, μετά την παρέλευση του εξαμήνου η βεβαίωση αυτή θα μπορεί να ανανεώνεται μετά από νέα κρίση αν είναι ανέφικτη η απομάκρυνση του μετανάστη. Η βεβαίωση αυτή βέβαια θα παρέχεται μόνο εάν "οι μετανάστες απεργοί πείνας καταγραφούν και τακτοποιηθούν μέσω των αστυνομικών αρχών".
Κάλεσε τους εκπροσώπους των ΜΚΟ να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση και επανέλαβε πως "με αμετακίνητες θέσεις και συνέχεια της απεργίας πείνας δεν υπάρχουν λύσεις. Υπάρχουν μόνο αδιέξοδα και κίνδυνοι για την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...