Ο Βασιλιάς
του Νίκου Γραμματικού
«Δεν είναι καθόλου εύκολο να πηγαίνεις - από φύση, όχι για να προκαλέσεις - κόντρα στο ρεύμα, αναζητώντας να βρεις την αλήθεια σου. Αυτό κάνει και "Ο βασιλιάς" της ταινίας μου, με αποτέλεσμα να μπει στο μάτι των αδιάφορων και κυνικών ανθρώπων του περιβάλλοντός του.του Νίκου Γραμματικού
Ο ήρωάς μου δεν είναι περιθωριακός. Από τη στιγμή που βγαίνει από τη φυλακή, προσπαθεί να δει αλλιώς τα πράγματα γύρω του και να ξεκινήσει τη ζωή του από την αρχή. Κάθε άνθρωπος που είναι διαφορετικός από τους άλλους, δεν πάει να πει ότι είναι και περιθωριακός. Μπορεί να ενταχθείς σε ένα σύνολο και να παραμένεις διαφορετικός, να έχεις τη συνείδησή σου ήσυχη.
Φτάνω στα άκρα, για να σχολιάσω την ισοπέδωση των συναισθημάτων που πάνε να γίνουν κατάσταση πραγμάτων γύρω μας. Ήθελα να ξανασκεφτούμε και να οριστούν οι έννοιες καλού - κακού, δίκαιου - άδικου, αληθινού - ψευδούς, ηθικού - ανήθικου».
(αποσπάσματα από συνέντευξη του Νίκου Γραμματικού στην εφ. ΤΑ ΝΕΑ/ 27-02-2003)
Στην ταινία του ο Νίκος Γραμματικός επιχειρεί να αναμετρηθεί με τα φαντάσματα της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού που συνθλίβουν ένα νεαρό στην Ελλάδα του σήμερα.
Η ταινία βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία. Ο Βαγγέλης είναι ένας 35χρονος άντρας, αποφασισμένος να ξεκόψει από το σκοτεινό παρελθόν και να αλλάξει τη ζωή του. Έτσι δοκιμάζει να κάνει μια καινούρια αρχή στο κτήμα του πατέρα του στην Πελοπόννησο. Οι κάτοικοι της περιοχής του υποδέχονται αρχικά με καχυποψία που μετατρέπεται γρήγορα σε απροκάλυπτη εχθρότητα. Μόνος υποστηρικτής του είναι ο Αστυνόμος της γειτονικής κωμόπολης. Η απόφαση του Βαγγέλη να ξαναχτίσει τη ζωή του και η προσπάθεια του να αντιμετωπίσει το εχθρικό περιβάλλον, εξομαλύνουν την κατάσταση και ο Βαγγέλης μοιάζει να εντάσσεται στην τοπική κοινωνία. Μέχρι τη στιγμή που φτάνει η Μαρία, γυναίκα της ζωής του και σύνδεσμος με το παρελθόν, το οποίο κάνει μοιραία την εμφάνιση του και η ρήξη του ήρωα με το περιβάλλον είναι πλέον αναπόφευκτη. Οι εντάσεις κορυφώνονται, ο Βαγγέλης συνθλίβεται.
Χρησιμοποιώντας τις δομές ενός γουέστερν, ο σκηνοθέτης κάνει ένα πικρό σχόλιο για τις αθέατες και εν πολλοίς απωθητικές όψεις της ελληνικής επαρχίας. Η προκατάλυψη και η δυσπιστία με την οποία υποδέχονται τον ήρωα οι ντόπιοι δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον που τον οδηγεί στην απομόνωση και τον αφανισμό. Ο σκηνοθέτης εστιάζει τόσο στον αγώνα του κεντρικού χαρακτήρα για μια αλλαγή στην ζωή του όσο και στην απροκάλυπτη και αδικαιολόγητη εχθρότητα με την οποία τον αντιμετωπίζει ο περίγυρος του. Ο Νίκος Γραμματικός γεννήθηκε στη Σαλαμίνα το 1963. Σπούδασε Κινηματογράφο και Μαθηματικά.
Από το 1984 έως και το 1994 έκανε την παραγωγή στη ραδιοφωνική εκπομπή "Ο Κινηματογράφος στο Τρίτο" (ΕΡΤ. Τρίτο Πρόγραμμα) σε συνεργασία με τον Αντώνη Κόκκινο και τον Γιάννη Καρυπίδη. Η φιλμογραφία του περιλαμβάνει της εξής μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας:
Κλειστή στροφή (1991) [Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη Βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου (Μηνάς Χατζησάββας) στο 31ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Επίσης τα αντίστοιχα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού]
Η Εποχή των Δολοφόνων (1992) [Βραβείο Α' Ανδρικού ρόλου (’κης Σακελαρίου) Βραβείο Β' Γυναικείου ρόλου (Μπέτυ Λιβανού) Κρατικό Βραβείο Ποιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού]
Απόντες (1996) [Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Βραβείο Σκηνοθεσίας Βραβείο Σεναρίου Βραβείο Α' Ανδρικού ρόλου Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Βραβείο Κοινού Βραβείο του Περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ στο 37ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης}
Ο Βασιλιάς (2002)
ΟΡΕΙΝΗ ΗΛΕΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου