Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Π.Α.Ο.Κ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ

Π.Α.Ο.Κ Π.Α.Ο.Κ

Ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών (Π.Α.Ο.Κ.) είναι από τους δημοφιλέστερους ελληνικούς αθλητικούς συλλόγους. Ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1926.

To καταστατικό της ίδρυσης του συλλόγου εγκρίθηκε με την υπ' αριθμόν 822 απόφαση του Πρωτοδικείου, στις 28 Απριλίου 1926. Είναι ο μοναδικός ελληνικός σύλλογος ο οποίος εκπροσωπείται τα τελευταία χρόνια στην Α' και Α1 εθνική κατηγορία και στα 5 ομαδικά ολυμπιακά αθλήματα ανδρών (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, πόλο).
Ιστορικό
Ο ΠΑΟΚ ιδρύθηκε το 1926 στη Θεσσαλονίκη από Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες που ακολούθησαν την ανταλλαγή των πληθυσμών μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και τη Συνθήκη της Λωζάνης που ακολούθησε. Νωρίτερα είχε ιδρυθεί στην πόλη η Ένωση Κωνσταντινουπολιτών, κυρίως από μέλη των ελληνικών συλλόγων της Πόλης Ερμής και Πέρα Κλουμπ. Από την Ένωση αυτή προέκυψε αρχικά η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης (1925) και ένα χρόνο αργότερα ο ΠΑΟΚ.
Αν και η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης κατάφερε να εντάξει στο δυναμικό της ποδοσφαιριστές προερχόμενους από τον Άρη (Βεντουρέλης, Μαλτέζος κλπ.) και από τον Ηρακλή (Γεωργιάδης κλπ.), εν τούτοις είχε σαν βασικό άξονα της ύπαρξής της την ένταξη σ' αυτήν μόνο Κωνσταντινουπολιτών και γενικά προσφύγων αθλητών. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση αρκετών στελεχών της κι έτσι το 1926, μέσα από τις τάξεις της ΑΕΚ προέρχεται ο ΠΑΟΚ, ο οποίος εφαρμόζοντας τον προσδιορισμό Πανθεσσαλονίκειος στην ονομασία του, ανοίγει τις πόρτες του σε όλους τους Θεσσαλονικείς. Τα δύο σωματεία συνυπήρχαν ως το 1929, ώσπου αποφασίστηκε η συνένωσή τους, αν και στην πραγματικότητα ο ΠΑΟΚ απορρόφησε την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης.
Με την πάροδο των χρόνων ο ΠΑΟΚ εξελίχθηκε σ' ένα λαοφιλές σωματείο, με πολύ ισχυρές επιρροές όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα, ειδικά στη Βόρεια.
Χρώματα και σύμβολα
Ο ΠΑΟΚ επέλεξε ως χρώματα του σωματείου το μαύρο και το λευκό, χρώματα που συμβολίζουν το μεν μαύρο το πένθος για την τραγική ιστορία των χαμένων πατρίδων, το δε λευκό την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Το αρχικό του έμβλημα ήταν ένα πέταλο κι ένα τετράφυλλο τριφύλλι, το οποίο όμως μετά την ένωση με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης άλλαξε, καθώς υιοθετήθηκε το έμβλημα της δεύτερης (Δικέφαλος αετός), έμβλημα που είχε ήδη και η ΑΕΚ της Αθήνας. Αρκετά χρόνια αργότερα όμως το έμβλημα τροποποιήθηκε, καθώς τα φτερά του Αετού δεν εμφανίζονται ανοιχτά αλλά πένθιμα κλειστά, ούτε φέρει στέμμα, σπαθί και σφαίρα.
Ο ΠΑΟΚ μέσα στο χρόνο έχει αλλάξει δύο ποδοσφαιρικές έδρες. Από το 1930 μέχρι το 1959 έδρα του ήταν το γήπεδο Συντριβανίου στο κέντρο της πόλης (απαλλοτριώθηκε με σκοπό να ανεγερθεί στη θέση του η Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου), ενώ από το 1959 ως σήμερα είναι το Γήπεδο της Τούμπας.
Τμήματα και τίτλοι
Τμήμα ανδρικού ποδοσφαίρου
Η ανδρική ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΟΚ αποτελεί το δημοφιλέστερο τμήμα του συλλόγου και μία από τις κορυφαίες ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου, έχοντας αναδείξει μία πλειάδα σημαντικών ποδοσφαιριστών που διέπρεψαν στα ελληνικά γήπεδα. Συμμετέχει ανελλιπώς σε όλα τα πρωταθλήματα Α' εθνικής από την ίδρυση της κατηγορίας την περίοδο 1959–60 και έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα το 1976 και το 1985.
Επίσης κατέκτησε 4 κύπελλα Ελλάδας (1972, 1974, 2001 και 2003), ενώ έχει συμμετάσχει και σε άλλους 12 τελικούς κυπέλλου. Ακόμα έχει στο ενεργητικό του και ορισμένες αξιομνημόνευτες επιτυχίες στα Κύπελλα Ευρώπης. Από το 1959 αγωνίζεται στο γήπεδο της Τούμπας.
Τμήμα ανδρικής καλαθοσφαίρισης
Η ανδρική ομάδα καλαθοσφαίρισης του ΠΑΟΚ αποτελεί το δεύτερο δημοφιλέστερο τμήμα του συλλόγου και μία από τις κορυφαίες ομάδες του ελληνικού μπάσκετ. Είναι το τμήμα που έχει φέρει τα περισσότερα τρόπαια στο σύλλογο και το μοναδικό που έχει κερδίσει 2 ευρωπαϊκούς τίτλους σε συνολικά 4 συμμετοχές σε ευρωπαϊκούς τελικούς. Έχει επίσης αναδείξει ορισμένους πολύ σημαντικούς καλαθοσφαιριστές με μακρόχρονη θητεία στα γήπεδα του μπάσκετ. Από το 2000 αγωνίζεται στο PAOK Sports Arena.
Τμήμα ανδρικής πετοσφαίρισης
Το τμήμα βόλεϊ του ΠΑΟΚ ιδρύθηκε το 1933 και επανιδρύθηκε μετά την Κατοχή, το 1948, όμως για μικρό διάστημα, για να επανιδρυθεί εκ νέου το 1961.
Ο ΠΑΟΚ μετείχε σε 32 πρωταθλήματα Α' και Α1 εθνικής κατηγορίας από την καθιέρωσή της, την περίοδο 1968–69. Η καλύτερη θέση που έχει καταλάβει στην τελική κατάταξη ήταν η 4η κι αυτό συνέβη 7 φορές: 1986, 1999, 2000, 2004, 2005, 2006 και 2007.
Στο κύπελλο Ελλάδας η μεγαλύτερη διάκρισή του ήταν το 1983, όταν έφτασε μέχρι τον τελικό, όπου όμως ηττήθηκε με 3–1 σετ από τον πρωταθλητή τη χρονιά εκείνη Ολυμπιακό. Από την καθιέρωση των final 4 και final 8 (περίοδος 1997–98), έφτασε 3 φορές ως τον ημιτελικό της διοργάνωσης (1999, 2003, 2004).
Τμήμα ανδρικής χειροσφαίρισης
Το τμήμα χάντμπολ του ΠΑΟΚ ιδρύθηκε το 1999 και προέκυψε μετά από συγχώνευση – απορρόφηση με άναν άλλο σύλλογο της Θεσσαλονίκης, τον Τρίτωνα. Με την πάροδο των χρόνων η ομάδα γινόταν ολοένα και πιο δυνατή, με αποτέλεσμα να φτάσει στην κατάκτηση 2 πρωταθλημάτων Ελλάδας, το 2009 (με αντίπαλο τον Πανελλήνιο στον τελευταίο αγώνα των play off) και το 2010 (με αντίπαλο τον Δούκα στον τελευταίο αγώνα των play off). Το πρόσωπο που συνέδεσε το όνομά του με την πορεία της ομάδας, είναι αυτό του προπονητή Στέλιου Σεϊκερίδη.
Τμήμα ανδρικής υδατοσφαίρισης
Το τμήμα πόλο του ΠΑΟΚ ιδρύθηκε το 1931. Προπολεμικά βρισκόταν σε υποτυπώδη κατάσταση, μεταπολεμικά όμως και κυρίως από τα μέσα της δεκαετίας του '50 ξεκίνησε μια διαρκή ανοδική πορεία. Παρ' ότι για αρκετά χρόνια η ομάδα υπήρξε «ασανσέρ» καθώς ανέβαινε και κατέβαινε στην κατηγορία, τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί στις σημαντικές δυνάμεις της ελληνικής υδατοσφαίρισης.
Το πρόσωπο που συνέδεσε το όνομά του με την πορεία της ομάδας πόλο, όπως και του τμήματος κολύμβησης, είναι αυτό του προπονητή Ανέστη Σουμελίδη, ο οποίος υπηρέτησε από το πόστο αυτό τον ΠΑΟΚ για 36 χρόνια.
Τμήμα γυναικείου ποδοσφαίρου
Η γυναικεία ομάδα του ομάδα του ΠΑΟΚ εξελίσσεται σε ένα από τα πλέον πετυχημένα τμήματα του συλλόγου, καθώς αν και έχει λιγότερα από 10 χρόνια ύπαρξης, κατάφερε στο διάστημα αυτό να κατακτήσει 8 τίτλους (7 πρωταθλήματα και 1 κύπελλο Ελλάδας), ανάμεσά τους ένα νταμπλ.
Τμήμα γυναικείας καλαθοσφαίρισης
Το τμήμα γυναικείου μπάσκετ του ΠΑΟΚ μετά από μια χρονική περίοδο αδράνειας επανασυστάθηκε κατά την περίοδο 2002–03 με τη συμβολή του Γιάννη Δημόπουλου, γενικού υπευθύνου του τμήματος μέχρι σήμερα. Η νέα αυτή πορεία του συλλόγου ξεκίνησε από τη Β' Κατηγορία Γυναικών της ΕΚΑΣΘ με στόχο τη σταδιακή του άνοδο στις πανελλαδικές κατηγορίες, με αποτέλεσμα σήμερα η ομάδα να καταφέρει να αγωνίζεται στην Α1 εθνική κατηγορία.
Τμήμα στίβου
Το τμήμα στίβου του ΠΑΟΚ ιδρύθηκε το 1928. Το γυναικείο τμήμα του κατάφερε να κατακτήσει 3 φορές το πρωτάθλημα Ελλάδας ανοιχτού στίβου (1976, 1977, 1982), ενώ οι αθλήτριες του ΠΑΟΚ κατέκτησαν και 2 Πανελλήνια πρωταθλήματα ανωμάλου δρόμου (1968, 1974). Από τους μεγάλους αθλητές που έχουν αγωνιστεί με τα χρώματα του ΠΑΟΚ, υπήρξαν στο παρελθόν μεταξύ άλλων οι Ολυμπιονίκες Βούλα Πατουλίδου και Κώστας Κουκοδήμος, καθώς και ο άλτης του ύψους (ο πρώτος Έλληνας που πέρασε τα 2 μέτρα τη δεκαετία του 1960), Κώστας Χειμωνίδης.
Κατά την αξιολόγηση των ελληνικών συλλόγων που εξέδωσε το Νοέμβριο του 2010 ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ., ο Π.Α.Ο.Κ. βρίσκεται στην 36η θέση (σε σύνολο 321 συλλόγων).
Άλλα τμήματα
Κολύμβηση: Το τμήμα κολύμβησης δημιούργησε το 1931 ο Νικόλαος Λούλης με την τριπλή ιδιότητα του γενικού αρχηγού, προπονητή και κολυμβητή. Σημαντικότερη στιγμή του τμήματος υπήρξε η κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδος το 1987, σπάζοντας την επί σειρά ετών παντοδυναμία του Ολυμπιακού.
Ποδηλασία: Το ποδηλατικό τμήμα του ΠΑΟΚ δημιουργήθηκε με την ίδρυση του συλλόγου, το 1926. Από τους σημαντικότερους αθλητές του τμήματος υπήρξε ο Θεόδωρος Ασβεστόπουλος (δεύτερος πανελληνιονίκης στα 1.000 και στα 4.000 μέτρα το 1955). Το 2002 ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας στην ορεινή ποδηλασία (Μountain bike).
Πάλη: Το τμήμα της πάλης δημιουργήθηκε με την ίδρυση του συλλόγου, το 1926. Μάλιστα ο ΠΑΟΚ μαζί με τον Πανελλήνιο και τον Εθνικό Γ.Σ. ήταν από τους ιδρυτικούς συλλόγους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης το 1935, όταν αποσπάστηκε από τον ΣΕΓΑΣ. Το τμήμα διαλύθηκε κατά την περίοδο της Κατοχής, για να επανιδρυθεί πολλά χρόνια αργότερα, το 2000, από τον Ολυμπιονίκη Παναγιώτη Ποικιλίδη.
Άρση βαρών: Το τμήμα της άρσης βαρών ίδρυσε το 1999 ο Ολυμπιονίκης Παύλος Σαλτσίδης. Οι αρσιβαρίστες του ΠΑΟΚ κατέκτησαν το πρωτάθλημα Ελλάδας το 2006.
Πυγμαχία: Το τμήμα πυγμαχίας δημιουργήθηκε το 1966. Οι πυγμάχοι του ΠΑΟΚ κατέκτησαν 2 πρωταθλήματα Ελλάδας, το 2003 και το 2007. Από τους σημαντικότερους πυγμάχους που ανέδειξε το τμήμα είναι ο Ηλίας Παυλίδης (5η θέση στην Ολυμπιάδα της Αθήνας).
Πετοσφαίριση γυναικών: Το γυναικείο τμήμα βόλεϊ του ΠΑΟΚ λειτούργησε μόνο για 3 χρόνια (1995 έως 1998), ενώ την αγωνιστική περίοδο 2003–04 συγχωνεύτηκε – απορροφήθηκε από τον Φιλαθλητικό, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί η σύντομη ιστορία του τμήματος. Το 2010 το τμήμα επανιδρύθηκε, και την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο αγωνίζεται στο πρωτάθλημα Β' κατηγορίας της ΕΠΕΣΘ.
Υδατοσφαίριση γυναικών: Το τμήμα του γυναικείου πόλο ιδρύθηκε το 1989.
Συγχρονισμένη κολύμβηση: Το τμήμα ιδρύθηκε το 1992.
Τεχνική κολύμβηση: Το τμήμα ιδρύθηκε το 1999.
Καταδύσεις: Το τμήμα ιδρύθηκε το 2000.
Τάε Κβον Ντο: Το τμήμα ιδρύθηκε το 2003.
iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...