Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

16 Μαΐου...Σαν Σήμερα


16 Μαΐου 1993 - O Σουλεϊμάν Nτεμιρέλ ορκίζεται πρόεδρος της Tουρκίας έναν μήνα μετά τον θάνατο του Tουργκούτ Oζάλ. Eμεινε στη θέση αυτή έως τις 5 του Mάη του 2000, όταν τον διαδέχτηκε ο Aχμέτ Nετζντέντ Σεζέρ.

16 Μαΐου
Γεγονότα
1204 - Ο Βαλδουίνος Θ', Κόμης της Φλάνδρας, στέφεται αυτοκράτορας της Λατινικής Αυτοκρατορίας.
1527 - Οι Φλωρεντινοί διώχνουν για δεύτερη φορά από την εξουσία την οικογένεια των Μεδίκων και αποκαθιστούν τη Δημοκρατία στη Φλωρεντία.
1770 - Στο παλάτι των Bερσαλλιών ο ακόμα διάδοχος του θρόνου της Γαλλίας δεκαεξάχρονος Λουδοβίκος 16ος παντρεύεται τη δεκαπεντάχρονη Mαρία Aντουανέτα, κόρη της αυτοκράτειρας της Aυστρίας Mαρίας Θηρεσίας. Tο ζευγάρι έμελλε να εκτελεστεί στη λαιμητόμο 22 χρόνια αργότερα.
1821 - Oι Tούρκοι παίρνουν αμαχητί το Bουκουρέστι, που επίση δίχως μάχη είχαν κυριεύσει οι Bλάχοι του Bλαδιμηρέσκου κι οι επαναστάτες του Σάββα. O Aλέξανδρος Yψηλάντης και οι Eλληνες δεν μπορούσαν να βοηθήσουν.
1822 - Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν το Σούλι.
1862 - Ο Τσαρλς Ζοζέφ Ετιέν Λενουάρ παρουσιάζει το πρώτο πειραματικό αυτοκίνητο.
1866 - Ο Τσαρλς Ελμερ Χάιρς, φτιάχνει το μη αλκοολούχο αμερικανικό ποτό "ρούτ μπιρ". Περιέχει βανίλια, τσέρι, ρίζα γλυκόριζας, ρίζα από το φυτό αϊλάκι, ρίζα από σασαφράς, μοσχοκάρυδο, γλυκάνισο και μελάσα
1881 - Σε μια περιοχή κοντά στο Bερολίνο της Γερμανίας λειτουργεί το πρώτο ηλεκτρικό τραμ.
1888 - H πρώτη επίδειξη ηχογράφησης και αναπαραγωγής ήχου σε επίπεδο δίσκο γίνεται στο Iνστιτούτο «Φραγκλίνος» της Φιλαδέλφειας, από τον Eμίλ Mπέρλινερ
1920 - Η Ζαν Ντ' Αρκ γνωστή και ως Ιωάννα της Λορένης, ανακηρύσσεται σε Αγία από τον Πάπα Βενέδικτο τον 15ο..
1920 - Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Ορεστιάδα.
1929 - Διοργανώνεται για πρώτη φορά η τελετή απονομής των κινηματογραφικών βραβείων Όσκαρ, στο ξενοδοχείο Ρούσβελτ, στο Λος Άντζελες.
1948 – Στο θαλάσσιο χώρο της Θεσσαλονίκης ανασύρεται το πτώμα του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ.
1991 - Στην ελληνική Βουλή, επικυρώνεται η ευρωπαϊκή σύμβαση για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας.
1966 – Ξεκινά η πολιτιστική επανάσταση στην Κίνα με την έκδοση από το ΚΚΚ της «Αγγελίας της 16ης Μαΐου».
1993 - O Σουλεϊμάν Nτεμιρέλ ορκίζεται πρόεδρος της Tουρκίας έναν μήνα μετά τον θάνατο του Tουργκούτ Oζάλ. Eμεινε στη θέση αυτή έως τις 5 του Mάη του 2000, όταν τον διαδέχτηκε ο Aχμέτ Nετζντέντ Σεζέρ.
1998 - Ο Νίκος Νταμπίζας είναι ο πρώτος Έλληνας, που παίζει σε τελικό Κυπέλλου Αγγλίας στον αγώνα Άρσεναλ- Νιουκάστλ (2-0) στο Γουέμπλεϊ
1999 - Η οργάνωση «17 Νοέμβρη» στοχεύει με ρουκέτα την οικία του Γερμανού πρέσβυ στο Χαλάνδρι.
2004 - Ο ορειβάτης Γιώργος Βουτηρόπουλος γίνεται ο πρώτος Έλληνας που φτάνει στην κορυφή των Ιμαλαΐων, στο Έβερεστ, σε υψόμετρο 8.848 μ.
Γεννήσεις
1718 - Μαρία Αγκνέζι, Ιταλίδα μαθηματικός, γλωσσολόγος και φιλόσοφος
1801 - Γουίλιαμ Σιούαρντ, υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ που απεφάσισε την Αγορά της Αλάσκας
1905 - Χένρι Φόντα, Αμερικανός ηθοποιός
1913 - Γούντι Χέρμαν, Αμερικανός τζαζ μουσικός
1946 - Ρόμπερτ Φριπ, Άγγλος μουσικός, μέλος των King Crimson
1948 - Κάτια Δανδουλάκη, Ελληνίδα ηθοποιός
1950 - Γιόχαν Μπέντνορζ, Γερμανός φυσικός και νομπελίστας
1953 - Πιρς Μπρόσναν, Ιρλανδός ηθοποιός
1955 - Όλγα Κόρμπουτ, Ρωσίδα αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής
1970 - Γκαμπριέλα Σαμπατίνι, Αργεντινή τενίστρια
Θάνατοι
1651 - Στραγγαλίζεται ο Παρθένιος Β΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
1830 - Ζοζέφ Φουριέ, Γάλλος μαθηματικός και φυσικός
1861 - Τζον Στίβενς Χένσλοου, Άγγλος βοτανολόγος και γεωλόγος
1926 - Μωάμεθ Στ', ο τελευταίος Οθωμανός σουλτάνος
1953 - Τζιάνγκο Ράινχαρντ, Βέλγος τζαζ μουσικός
1961 - Θεμιστοκλής Αθανασιάδης-Νόβας, λογοτέχνης και κριτικός
1984 - Άντι Κάουφμαν, Αμερικανός κωμικός
1990 - Σάμι Ντέιβις Τζούνιορ, Αμερικανός κωμικός
1990 - Τζιμ Χένσον, Αμερικανός μαριονετίστας, δημιουργός του Μάπετ Σώου
Συναξαριστής
Ιερομαρτύρων Αύδα και Αυδιησού των επισκόπων και των συν αυτοίς.
Αλεξάνδρου πατριάρχου Ιεροσολύμων και μάρτυρος.
Μαρτύρων Βαχθισόη, Ισαακίου και Συμεώνος, Παπυλίνου και Πέτρου του εν Βλαχερναίς.
Οσίων Θεοδώρου του ηγιασμένου (†368),
Νικολάου Α` πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, Ο άγιος Νικόλαος, καταγόταν από εύπορη και αριστοκρατική οικογένεια της Κάτω Ιταλίας. Σε νεαρή σχετικά ηλικία έλαβε το αξίωμα του συγκλητικού και χρημάτισε μυστικοσύμβουλος του αυτοκράτορα Λέοντα ΣΤ` του Σοφού. Όμως ο Νικόλαος δεν συμπαθούσε τις ίντριγκες και τις δολοπλοκίες, αλλά και την κοσμικότητα της αυτοκρατορικής αυλής. Για το λόγο αυτό έγινε μοναχός και αργότερα για τις πολλές αρετές και τη μόρφωσή του, εξελέγη Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και χειροτονήθηκε την Κυριακή της Ορθοδοξίας του έτους 895, διαδεχόμενος τον αποθανόντα Πατριάρχη Αντώνιο το Β`. Πρώτο μέλημά του με την εγκατάσταση του στον Πατριαρχικό θρόνο, ήταν η ακριβής τήρηση των δογμάτων της Εκκλησίας, γεγονός το οποίο τον έφερε σε αντίθεση με τον αυτοκράτορα Λέοντα και του στοίχισε προσωρινά τον Πατριαρχικό Θρόνο. Ο λόγος ήταν ότι ο αυτοκράτορας παρά την απαγόρευση της Εκκλησίας, τέλεσε τέταρτο γάμο. Μόλις ο Νικόλαος πληροφορήθηκε το γεγονός, καθήρεσε τον Ιερέα Θωμά πού τέλεσε το μυστήριο και αφόρισε τον αυτοκράτορα. Ο Λέων για να τον εκδικηθεί, κατόρθωσε να τον εκθρονίσει και όρισε ως διάδοχό του τον Ευθύμιο τον Α` ο οποίος για «λόγους οικονομίας», αναγνώρισε τον γάμο του Λέοντα. Δημιουργήθηκε μείζον εκκλησιαστικό ζήτημα στην Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. Γι` αυτό το 911 ο αδελφός του Λέοντα, Αλέξανδρος, εκθρόνισε τον Ευθύμιο και επανέφερε στο θρόνο το Νικόλαο, επί της πατριαρχίας του οποίου εγένετο και η πρώτη διάταξη του Μηνολογίου των αγίων της Ανατολικής Εκκλησίας και απαγορεύθηκε ρητά ο τέταρτος γάμος. Εκοιμήθηκε ειρηνικά στις 16 Μαΐου 925, επονομασθείς Μυστικός.
Γεωργίου αρχιεπισκόπου Μυτιλήνης του ομολογητού και Νεαδίου επισκόπου.
 iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...