Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Η λαϊκή συνέλευση και το ψήφισμα των "Indignados" της Ήλιδας


Πολλοί ήταν οι κάτοικοι της Αμαλιάδας αλλά και χωριών του δήμου Ήλιδας οι οποίοι συμμετείχαν στη λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, στην πλατεία Αγίου Αθανασίου. Γι' ακόμη μια...
... βραδιά, άνθρωποι όλων των ηλικιών συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά αλλά και να συμμετάσχουν στην ανοιχτή δημόσια συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας ακούστηκαν απόψεις για τις επόμενες δράσεις, ενώ εκδόθηκε και ψήφισμα με βάση τις προτάσεις που διατυπώθηκαν δια μικροφώνου (οι σπουδαστές του ΤΕΙ είχαν φροντίσει για την ηχητική κάλυψη) και οι οποίες υπερψηφίστηκαν από τους παρευρισκόμενους.

Οι "Indignados" της Ήλιδας αποφάσισαν να συνεχίσουν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, με επόμενο ραντεβού την Πέμπτη στις 20:30 στην πλατεία Αγίου Αθανασίου, ενώ στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί την Κυριακή ένα ξεχωριστό υπαίθριο "τραπέζι", με σπιτικό φαϊ που θα φέρει όποιος έχει τη δυνατότητα (και την καλοσύνη!) και στο οποίο μπορεί να παρευρεθεί ο κάθε κάτοικος, "Αγανακτισμένος" ή μη.

Το ψήφισμα της λαϊκής συνέλευσης έχει ως εξής:

Διεκδικούμε Δημόσια δωρεάν Παιδεία, υψηλού επιπέδου, στην οποία να έχουν πρόσβαση όλοι.

Απαιτούμε το δικαίωμα όλων σε Δημόσια δωρεάν Υγεία.

Οι δρόμοι στους οποίους οδηγείται η χώρα καταστρέφουν τα όσα με μόχθο και αγώνες κατόρθωσε να οικοδομήσει ο ελληνικός λαός, καταδικάζοντας στη φτώχεια και στην εξαθλίωση τους ασθενέστερους.

Είμαστε ρεαλιστές, διεκδικούμε το αδύνατο.

Είμαστε ονειροπόλοι, διεκδικούμε το αυτονόητο.


Ο όρος "Αγανακτισμένοι" είναι πολύ λίγος για να εκφράσει τα συναισθήματα των κατοίκων της Ήλιδας και της ευρύτερης περιοχής. Ενός τόπου όπου ένα ιδιότυπο Μνημόνιο εφαρμόζεται δεκαετίες τώρα και τον έχει καθηλώσει στις τελευταίες θέσεις ανάπτυξης της Ελλάδας, παρά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει, τα οποία ακόμη και σήμερα παραμένουν αναξιοποίητα.

Παραθέτουμε, με γνώση λόγων και πράξεων αλλά και συναισθηματική φόρτιση, τους λόγους για τους οποίους οι πολίτες της Ήλιδας είμαστε Αγανακτισμένοι και Εξοργισμένοι, τους λόγους για τους οποίους νιώθουμε Αδικημένοι, Λησμονημένοι, Απογοητευμένοι και Πικραμένοι:

- Καταπονηθήκαμε από τον διαρκή αγώνα μας να διαφυλάξουμε τα αυτονόητα, αγώνας που πάντα καταλήγει σε αποτυχία, εξαιτίας των αποφάσεων των αρμοδίων και των ντόπιων αντιπροσώπων τους. Τέλος το ΤΕΙ, τέλος τα σχολεία στα χωριά μας (και με άλλα σχολεία να παραμένουν σε λυόμενα), τέλος ο σιδηρόδρομος, τέλος η ΔΟΥ (έπονται και άλλες υπηρεσίες), αν μπορούσαν με κάποιο νομιμοφανή τρόπο να θέσουν τέλος και στις ζωές μας, ίσως να το έκαναν κι αυτό.

- Κουραστήκαμε να χτίζουμε εικονοστάσια στην Εθνική οδό καρμανιόλα Πατρών- Πύργου, κουραστήκαμε να ανάβουμε τα καντήλια τους, που είναι παράλληλα και τα μοναδικά μέσα φωτισμού του εν λόγω δρόμου.

- Αρκετά ανεχτήκαμε να αναπνέουμε το καρκινογόνο νέφος από την καύση των σκουπιδιών στους παράνομους σκουπιδότοπους του νομού και να τρεφόμαστε με διοξίνες όταν το νέφος κατακάθεται στο έδαφος. Και αντί για μια δίκαιη λυση να προκρίνεται η εναπόθεση τους στον αρχαιολογικό χώρο της Τριανταφυλλιάς, μια κίνηση άδικη σε βάρος της Ήλιδας και των κατοίκων της.

- Εξαντλήθηκε η υπομονή μας να αναμένουμε για ένα σωστό σχέδιο προβολής και ανάπτυξης του αρχαιολογικού χώρου και του νεόκτιστου Μουσείου της μητέρας πόλης των Ολυμπιακών Αγώνων, της Αρχαίας Ήλιδας. 713 άνθρωποι συνολικά επισκέφθηκαν το Μουσείο το 2010, 1.314 ευρώ οι εισπράξεις για το ελληνικό Δημόσιο. Δεν έχει χαμηλότερα...

- Δεν αντέχουμε άλλο να αγοράζουμε ως και το νεράκι που πίνουμε. Δεν αντέχουμε να τρέχουμε τα παιδιά μας στους γιατρούς μετά από τις καλοκαιρινές βουτιές στο "γαλάζιο" νεράκι που κολυμπάμε. Η ρύπανση και η συγκάλυψη της έχουν και τα όρια τους, τα οποία έχουν ξεπεραστεί εδώ και χρόνια.

Για όσους νομίζουν πως οι Αγανακτισμένοι της Αμαλιάδας, της Ήλιδας και της ευρύτερης περιοχής είναι οι βολεμένοι που σηκώθηκαν από τον καναπέ γιατί έχασαν τα προνόμια τους, τους προσκαλούμε σε μια πεζοπορία στη Βάλμη, στο Αγραπιδοχώρι, στο Γεράκι, στο Περιστέρι και στις υπόλοιπες πυρόπληκτες και σεισμόπληκτες περιοχές του τόπου μας, τους προσκαλούμε σε μια βόλτα στα χωράφια και στους στάβλους μας, για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την πλούσια ζωή που χρόνια τώρα ζούμε. Αν φυσικά καταφέρουν πρώτα να έρθουν από την Αθήνα μέσω της Πατρών- Κορίνθου και της Πατρών- Πύργου χωρίς να σκοτωθούν...

Οι Αγανακτισμένοι πολίτες του δήμου Ήλιδας

iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...