Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Εικαστική παρέμβαση στο Λαμπέτι

EIKASTIKA_2EIKASTIKA_1Ο σύνδεσμος των εν «ΑΘΗΝΑΙΣ και ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΛΑΜΠΕΤΑΙΩΝ – ΤΟ ΛΑΜΠΕΤΙ» με την ευγενική συμπαράσταση του Δήμου Πύργου, κάλυψε με δύο αρχιτεκτονικά σχέδια τις δύο προσόψεις παλαιωμένης οικίας που βρίσκεται στην αγορά του Δημοτικού Διαμερίσματος ΛΑΜΠΕΤΙΟΥ.


Τα σχέδια εκπονήθηκαν από την αρχιτέκτονα μηχανικό ΕΜΠ Ηλιοπούλου Λουκία. Από την πλευρά του δρόμου απεικονίζεται μια αναπαράσταση της όψης του παλαιού κτηρίου που ήταν καφενείο. Έγινε ιδιαίτερη προσπάθεια να γίνει ένας συνδυασμός της παλαιάς μορφής με την ένταξη καλλιτεχνικών στοιχείων. Έτσι οι ομάδες ατόμων ή άτομα που απεικονίζονται στο καφενείο, είναι αντίγραφα μεγάλων ζωγράφων όπως του Μέτα-Ιμπρεσιονιστή Γάλλου ζωγράφου Paul Cezanne (1839 – 1906), του οποίου η δουλειά έθεσε τα θεμέλια της μετάβασης από την ζωγραφική του 19ου αιώνα στον ριζικά διαφορετικό κόσμο της ζωγραφικής του 20ου αιώνα. Τα περισσότερα έργα του ευρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη της Γαλλίας Musée d'Orsay. Απεικονίζονται έργα του μεγάλου Ιταλού ζωγράφου Amedeo Clemente Modigliani (1884 – 1920) και άλλων μεγάλων ζωγράφων όπως του Άγγλου John George Brown, της Ολλανδού ζωγράφου Willem Van Aelst και άλλων. Από την πλευρά της πλατείας του Λαμπετίου απεικονίζεται ένα συνειρμικό σύνολο από σημερινά στοιχεία που δένουν με την πλατεία, αλλά και με διάφορα γεγονότα που συνέβησαν όσο υπήρχε αυτό το καφενείο που ήταν ιδιοκτησία του αείμνηστου Θ. Πλαστουργού.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου που υπογράφει η πρόεδρος του συνδέσμου, κα Βασιλική Παπαδημητρίου:
«Από την στήλη αυτή θέλουμε να εκφράσουμε τις άπειρες ευχαριστίες μας στο ζεύγος Ηλία και Σωτηρία Κολόκα που είναι ιδιοκτήτες του κτηρίου και μας επέτρεψαν την παρέμβαση, στον Δήμαρχο κ. Μ. Παρασκευόπουλο και στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου που έθεσαν υπό την αιγίδα τους την όλη κατασκευή, την Αρχιτεκτονική Επιτροπή που ενέκρινε τα σχέδια καθώς και την τεχνική υπηρεσία του Δήμου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες και στους Αντιδημάρχους κ.κ. Βασίλη Παναγόπουλο και Γιάννη Αργυρόπουλο που επιτάχυναν τις διαδικασίες των εγκρίσεων των αδειών και θα δραστηριοποιηθούν και για τον φωτισμό της όλης κατασκευής. Ευχαριστίες και στον μηχανικό του Δήμου κ. Χαρ. Δημητρακόπουλο, γιό του αείμνηστου συμπατριώτη μας Γιώργου Δημητρακόπουλου και που είχε διατελέσει και Δήμαρχος Πύργου, που είχε την τεχνική επίβλεψη της κατασκευής.

Ακόμη θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμότατα την αρχιτέκτονα Ηλιοπούλου Λουκία που προσφέρθηκε αφιλοκερδώς να εκπονήσει τα σχέδια και για την αξιοθαύμαστη υπομονή της για τις συνεχείς αλλαγές που γίνονταν μέχρι να οριστικοποιηθεί το σχέδιο.

Όποιος θέλει λοιπόν να απολαύσει τον καφέ του ή το ούζο του με φόντο τους πίνακες μεγάλων ζωγράφων, ας έρθει στο Λαμπέτι και υποσχόμαστε ότι θα περάσει ευχάριστα».
iliapress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...