Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Το πρωί δάσκαλος, το απόγευμα βοσκός


Οι δημόσιοι υπάλληλοι-αγρότες των Γρεβενών

Ο Λάμπρος Παλαντζας δεν είναι ένας συνηθισμένος δάσκαλος δημοτικού σχολείου. Διδάσκει το πρωί αριθμητική, γραμματική, θρησκευτικά και μελέτη περιβάλλοντος στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δεσκάτης και το μεσημέρι, όταν το σχολείο κλείνει, αντί να πάει σπίτι του, πάει στη... στάνη για να αρμέξει τα 100 πρόβατά του. Ή ανεβαίνει στο τρακτέρ του για να καλλιεργήσει χωράφια με τριφύλλι. Ο κ. Παλάντζας είναι ένας από τους δασκάλους της Δεσκάτης, δημόσιος υπάλληλος, ο οποίος στράφηκε, λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, προς την κτηνοτροφία για να συμπληρώσει τον συνεχώς μειούμενο μισθό του. «Δεν τα βγάζω πέρα, είμαι αναγκασμένος να εκτρέφω και κουνέλια και κότες» λέει. Η οικονομική κρίση, οι περικοπές που έγιναν στους μισθούς τους, το επερχόμενο ενιαίο μισθολόγιο και οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις έκαναν ορισμένους δημοσίους υπαλλήλους να αναζητήσουν και δεύτερη δουλειά. Στις αγροτικές περιοχές άλλοι στράφηκαν προς την κτηνοτροφία, άλλοι στην καλλιέργεια της γης και άλλοι στη μελισσοκομία. Τα προϊόντα που παράγουν είτε τα καταναλώνουν οι ίδιοι είτε τα πωλούν ενισχύοντας έτσι το χαμένο εισόδημά τους.

«Ως τώρα οι δημόσιοι υπάλληλοι περνούσαν ζωή και κότα, καιρός τώρα να δουλέψουν» λέει στο «Βήμα της Κυριακής» ο δήμαρχος Δεσκάτης Νίκος Μίγκος αναφερόμενος στους δημοσίους υπαλλήλους «που επί 30 χρόνια ήταν ευνοούμενοι του συστήματος, του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ και σήμερα διαμαρτύρονται» . Ο Ν. Μίγκος έχει διαφορετική γνώμη. Είναι ένας δήμαρχος που μάχεται, όπως λέει, εναντίον της φοροδιαφυγής και απευθύνεται και στους συμπατριώτες του δημοσίους υπαλλήλους, στους εφοριακούς, στους δασκάλους κ.ά. οι οποίοι με τις μειώσεις μισθών έπιασαν και δεύτερη δουλειά για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Παρά ταύτα, λέει γι΄ αυτούς ότι είναι τιμητικό να κάνουν μια έντιμη δεύτερη δουλειά για να τα βγάλουν πέρα.

Ετσι δυο-τρεις εφοριακοί της ΔΟΥ Δεσκάτης, τρεις δάσκαλοι του Β΄ και του Γ΄Δημοτικού Σχολείου και οι δύο αντιδήμαρχοι της πόλης έχουν ένα κοινό σημείο: άπαντες είναι δημόσιοι υπάλληλοι, κτηνοτρόφοι αγρότες και μία είναι ιδιοκτήτρια... σχολής οδηγών. Ενας από τους δασκάλους, μάλιστα, πέραν των 100 και πλέον αιγοπροβάτων που διαθέτει, τελειώνει τα μαθήματα το μεσημέρι στο σχολείο και εν συνεχεία ασχολείται ως αργά το βράδυ με το να εκτρέφει τις 40 κότες του και τα 40 κουνέλια του και να περιποιείται τα 100 μελίσσια του, για τα οποία δηλώνει υπερήφανος. Και η παραγωγή πάει κατευθείαν στην αγορά.
newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ :18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ του χωριού μας

                                    Π    Ρ    Ο   Σ   Κ   Λ   Η   Σ   Η