Όπως γνωρίζετε η καλλιέργεια καρπουζιού έχει για την περιοχή μας μεγάλη παράδοση και αποτελεί ένα από τα πλέον προσοδοφόρα προϊόντα.
Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή έχει σταθεροποιηθεί στους 230.000 τόνους, δηλαδή 26.000 στρ. καλλιέργειας και το σύνολο των εξαγωγών κυμαίνεται στους 130.000 τόνους. Ο κύριος προορισμός των εξαγωγών μας είναι η Ιταλία, η οποία αγοράζει περίπου το 50% – 60%. Φέτος οι εξαγωγές μέχρι τις 12 Ιουλίου παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 17% και η Ιταλία σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο έχει εισάγει κάτω από 50% ποσότητες.
Αξίζει να αναφέρω ότι το κόστος καλλιέργειας είναι πολύ υψηλό και φθάνει μέχρι και 700 ευρώ / στρέμμα, ανάλογα με το είδος και τον τρόπο της καλλιέργειας, η φετινή παραγωγή πέραν της οψίμησης είναι ποιοτικά πολύ καλή.
Τη φετινή χρονιά όμως δημιουργήθηκε και ο πανικός από την απαγόρευση εξαγωγής προϊόντων στη Ρωσία, από την ανίχνευση στις καλλιέργειες κηπευτικών της Νοτίου Ευρώπης, κυρίως της Ισπανίας, του βακτηρίου e. coli , με αποτέλεσμα τη μεγάλη δυσκολία απορρόφησης ή την πώληση του καρπουζιού σε απαράδεκτα χαμηλές τιμές.
Σαν τη φετινή χρονιά δεν έχει υπάρξει , μόνο με την περίοδο 1980-81 μπορεί να συγκριθεί, όταν όλες σχεδόν οι ποσότητες έμειναν στα χωράφια.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι το κόστος τη φετινή χρονιά είναι μεγαλύτερο, τα χρέη των παραγωγών είναι δυσβάσταχτα και σε συνδυασμό με την τύχη και άλλων προϊόντων, όπως πατάτες, η πλήρης κατάρρευση του αγροτικού εισοδήματος θεωρείται δεδομένη.
Πιστεύω ότι η επίσημη πολιτεία μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να πάρει μέτρα στήριξης του εισοδήματος των καρπουζοπαραγωγών, γιατί έτσι θα υπάρξει και η συνέχιση της τόσο παραδοσιακής και προσοδοφόρου καλλιέργειας για την περιοχή μας.
Τα αιτήματα που βάζουν οι παραγωγοί, όπως αυτή τη στιγμή και τα οποία στηρίζουμε είναι:
1) Για τη φετινή χρονιά οι καρπουζοπαραγωγοί να απαλλαγούν ή να μειωθεί στο 50% η ασφαλιστική τους εισφορά στον ΕΛΓΑ και για τις δηλωθείσες ποσότητες στο ΟΣΔΕ.
2) Να επιδιωχθεί στις 19 Ιουλίου στο Συμβούλιο Υπουργείου Γεωργίας να υπαχθούν τα καρπούζια στο καθεστώς ενίσχυσης μαζί με άλλα κηπευτικά, μετά τον πανικό που δημιουργήθηκε εξαιτίας της ανίχνευσης σε κηπευτικά της Νότιας Ευρώπης του βακτηρίου e. coli
3) Να εξεταστεί η περίπτωση απαλλαγής φορολόγησης των καρπουζοπαραγωγών για την επόμενη χρονιά και
4) Με ποιόν τρόπο θα ρυθμιστεί το θέμα επιστροφής του ΦΠΑ, εφόσον δεν θα προσκομίσουν τιμολόγια πώλησης στις ΔΟΥ, επειδή οι ποσότητες έμειναν απλήρωτες στα χωράφια. Ίσως με συσχετισμό του μέσου όρου παραγωγής της τελευταίας πενταετίας.
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΦΥΡΑΣ
madmedia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου