Τη χειρότερη χρονιά βιώνουν αγρότες, έμποροι και εξαγωγείς, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτη της Ηλείας».
Γίνεται λόγος για τεράστια λάθη, ανύπαρκτο έλεγχο, αδιαφορίαΜετά τους καρπουζοπαραγωγούς διαπιστώθηκε πως το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρότερο απ’ ότι αρχικά είχαμε φανταστεί. Αφορά κι άλλα αγροτικά προϊόντα και αντανακλά στην ίδια την τοπική οικονομία η οποία απειλείται με κατάρρευση. Το ζητούμενο φυσικά είναι αν θα μπορέσουν οι αγρότες μας να συνεχίσουν την καλλιέργεια και κυρίως, αν θα …ιδρώσει το αυτί των κάθε λογής αρμοδίων για να μην επαναληφτούν το χρόνου τα ίδια και χειρότερα.
«Κρίνοντας από τα χρήματα που πλήρωσε πέρυσι στους παραγωγούς η δική μου επιχείρηση και από αυτά που θα πληρώσει φέτος και κάνοντας ένα πρόχειρο υπολογισμό με άλλους καλούς συναδέλφους μπορώ να σας πω το έξης: Από το τελείωμα της φράουλας, τις ανοιξιάτικες πατάτες , τα καρπούζια και τα πεπόνια συνολικά θα λείψουν από την Ηλεία, με πολύ μικρή απόκλιση, γύρω στα 100 εκατ. ευρώ.
Είναι ένα τεράστιο ποσό, χρήματα που δεν θα μπουν στις τσέπες των Ηλείων παραγωγών. Χρήματα τα οποία , οι περισσότεροι από αυτούς είτε τα έχουν βγάλει από την τσέπη τους , είτε τα χρωστάνε σε εμπόρους, μεταπράτες, μεταπωλητές του νομού Ηλείας». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Βασίλη Πανταζή , Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της “AGROFRUT HELLAS”, εταιρείας με έδρα τα Λεχαινά η οποία επί σειρά ετών δραστηριοποιείται στον τομέα των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων.
Όπως λέει, το πλήγμα θα είναι μεγάλο τόσο για τους ίδιους τους αγρότες, οι οποίοι ξόδεψαν χωρίς να εισπράξουν ,αλλά και για την τοπική αγορά. Άλλωστε , για καλή τύχη της Ελλάδας, οι αγρότες δεν βγάζουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Τα καταναλώνουν μέσα στον κοινωνικό ιστό του Νομού τους ,αγοράζοντας τρόφιμα, ρούχα, οτιδήποτε χρειάζονται για να ζήσουν την οικογένειά τους, αλλά και εφόδια για να ξανακαλλιεργήσουν. Με άλλα λόγια, τα χρήματα ανακυκλώνονται στην αγορά του Νομού Ηλεία.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Πανταζής θα τονίσει ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν αγρότες που δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν μετά την φετινή καταστροφή. «Ήδη υπάρχουν μηνύματα από εταιρείες οι οποίες έδιναν αγροτικά εφόδια σε παραγωγούς ότι ένα 40% με 50% των αγροτών φέτος θα έχει αδυναμία, αν όχι να μην καλλιεργήσει, να καλλιεργήσει κάτω από το 20% αυτού που θα ήθελε να καλλιεργήσει». Θα υπάρξουν όμως και έμποροι-εξαγωγείς οι οποίοι, αν συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο, θα καταστραφούν οικονομικά;
«Δυστυχώς οι έντιμοι έμποροι και εξαγωγείς που διατηρούν μονάδες και έχουν τη συνείδηση να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους, είτε απέναντι στον παραγωγό είτε στο κράτος (ΙΚΑ, εφορία, κρατικό σήμα, ποιοτικός έλεγχος κλπ) σε συνδυασμό με την κρίση που μαστίζει την Ελλάδα θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης.
Δεν υπάρχει ισονομία. Είναι δεκαπέντε άνθρωποι στο νομό Ηλείας που πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και είναι άλλοι εκατό, οι οποίο όχι μόνο δεν πληρώνουν αλλά δεν τους ξέρουμε και ποιοι είναι, διότι δεν κόβουν ούτε το ελάχιστο παραστατικό που είναι το δελτίο αποστολής!»
Τι έφταιξε φέτος για το …πατατράκ;
Στο ερώτημα αυτό ο κ. Πανταζής θα τονίσει: «Φέτος ειδικά για το καρπούζι αλλά και για τα υπόλοιπα προϊόντα, ήταν μια συγκυρία πολλών πραγμάτων που έφερε αυτή τη καταστροφική χρονιά, τη χειρότερη των τελευταίων ετών. Καταρχήν η έναρξη της εμπορικής σεζόν έγινε με προϊόντα πολύ κακής ποιότητας ενώ υπήρξε και μια καθυστέρηση λόγω των δυσμενών συνθηκών του Απριλίου και του Μαΐου με πολλές βροχές. Έτσι η εξαγωγή ξεκίνησε δεκαπέντε μέρες αργότερα.
Για μία ακόμη χρονιά όμως, πολλά δικά μας προϊόντα-ειδικά καρπούζια- έφυγαν χωρίς ταυτότητα και με πάρα πολύ κακή ποιότητα. Επιπλέον ειδικά φέτος, σε υπέρτατο βαθμό, η διακίνηση έγινε δίχως χαρτιά, χωρίς τιμολόγια και χωρίς καθόλου σχεδόν πιστοποιητικά ποιοτικού ελέγχου.
Σημαντικός παράγοντας πάντως ήταν και η υπερβολική καλλιέργεια καρπουζιών από τους παραγωγούς ενώ και στο εξωτερικό είχαμε κακό καιρό, με βροχές και κρύα για το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού. Τέλος θεωρώ ότι υπήρξε αθέμιτος ανταγωνισμός από εμπόρους οι οποίοι δεν είχαν κανένα νομιμοποιητικό έγγραφο για να κάνουν εξαγωγή . Δούλευαν, δεν τους ήξερε κανείς και οι περισσότεροι άφησαν απλήρωτους όλους τους παραγωγούς!»
Ανύπαρκτοι οι έλεγχοι…
Τι γίνεται όμως με τους ελέγχους; Δεν θα έπρεπε να διενεργούνται εντατικοί έλεγχοι για να σταματήσει αυτή η απαξίωση των προϊόντων της Ηλείας που οδηγεί στην καταστροφή του αγροτικού τομέα; Επ’ αυτού ο κ. Πανταζής θα τονίσει:
«Παρότι από τον περασμένο Ιούνιο κάναμε επανειλημμένως εγγράφως καταγγελίες , προς τον Πρωθυπουργό, όλους τους αρμόδιους Υπουργούς,, τον Περιφερειάρχη και την κάθε Υπηρεσία που είναι αρμόδια στον τομέα της, δυστυχώς δεν πήραμε απάντηση. Μόνο η Διεύθυνση Γεωργίας Ηλείας μας απάντησε. Όλοι οι υπόλοιποι, Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες, ΣΔΟΕ κλπ, δεν μας έστειλαν ούτε ένα τυπικό έγγραφο για να μας απαντήσουν»
Κλείνοντας ο Βασίλης Πανταζής θα μας πει: «Αν συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο με τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα να υποβαθμίζονται όλο και περισσότερο, θα φτάσουμε στο σημείο να ακούνε ελληνικό προϊόν και να μην το θέλει κανείς. Αυτόματα θα μειωθούν οι καλλιέργειες όπως και τα έσοδα. Θα έρθουμε σε μια κατάσταση ακόμη φτωχότερη απ ότι είμαστε σήμερα ως Χώρα και ως Νομός.
Το σημαντικότερο όμως σε ότι αφορά την Ηλεία είναι ότι σε μερικά χρόνια δεν θα ξέρουμε τι δουλειά να κάνουμε. Είτε εμείς που εμπορευόμαστε και εξάγουμε αγροτικά προϊόντα, είτε οι αγρότες που τα παράγουν. Δυστυχώς κάθε χρόνο το ελληνικό προϊόν φεύγει για το εξωτερικό χωρίς ταυτότητα και δίχως ελέγχους και έτσι απαξιώνεται. Σε ότι με αφορά πάντως θα συνεχίσω να διεκδικώ το αυτονόητο.
Έχω ξοδέψει εικοσιπέντε χρόνια ζωής μόχθου και χρήματος επενδύοντας σε υποδομές. Έχω στείλει δύο παιδιά που σπουδάζουν γεωπόνοι και θεωρώ ότι το ελληνικό αγροτικό προϊόν έχει πολύ μέλλον. Αν δεν συνεχίσουμε όλοι οι συνάδελφοι να διεκδικούμε και να καταγγέλλουμε θα αναγκαστούμε να κλείσουμε».
Τμήμα του ρεπορτάζ του Δημήτρη Ζιάκα, με αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Πρώτη της Ηλείας"
protinews.gr-ilialive
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου