Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Ολυμπία Οδός: "Τραγική" επιβεβαίωση από Καφύρα - Αφήνουν την Ηλεία χωρίς οδική σύνδεση - "Ερχονται" νέες κινητοποιήσεις - Σύσκεψη αύριο με τους 7 δημάρχους

Με τον πλέον «τραγικό» τρόπο επιβεβαιώνονται τα δημοσιεύματα του Κέρδους και άλλων ΜΜΕ για την πορεία της Ολυμπίας Οδού έως την Πάτρα, με αποτέλεσμα ο νομός Ηλείας
να μένει χωρίς οδική διασύνδεση. Το σημερινό δίκτυο είναι χαρακτηρισμένο ως καρμανιόλα με την Ε.Ο. Πατρών – Πύργου να έχει 100 !!! διασταυρώσεις σε εκατό χιλιόμετρα.
Πριν από λίγο ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην οποία επιβεβαίωσε τις προθέσεις που υπάρχουν για μια Ολυμπία Οδό κατ΄εφημισμό, αφού δεν φτάνει ως την Αρχαία Ολυμπία, αλλά σταματά στην Πάτρα. Αυτός είναι ο νέος σχεδιασμός, ενώ σε βάθος χρόνου λέγεται ότι θα υπάρξει άλλος σχεδιασμός για το υπόλοιπο κομμάτι, με νέες μελέτες και πιθανή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Μάλιστα αυτή η εξέλιξη είναι γνωστή σε ανώτερο επίπεδο αλλά και στην Ηλεία εδώ και είκοσι ημέρες και κανείς δεν φαίνεται ικανός να μπορέσει να αλλάξει τα νέα δεδομένα.
Νεότερη ενημέρωση 14:36
Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καφύρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν απο λίγο ανέφερε τα εξής:
"Το τελευταίο διάστημα είχαμε ανησυχητικές πληροφορίες για την πορεία του έργου της Ολύμπιας Οδού και ιδιαίτερα όσον αφορά το κομμάτι Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα. Τα τελευταία δημοσιεύματα στην εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ και ΑΞΙΑ δείχνουν ότι έχει αποφασιστεί η διακοπή των εργασιών στο τμήμα Πάτρα – Πύργος οριστικά.
Είναι γνωστό ότι εδώ και πολλούς μήνες έχουν σταματήσει τα έργα. Οι λόγοι της διακοπής των εργασιών είναι γνωστοί. Οι τράπεζες έχουν σταματήσει τη χρηματοδότηση, επικαλούμενες τα γνωστά πλέον προβλήματα (απαλλοτριώσεις, μείωση κυκλοφορίας κ.λ.π.) αλλά επιθυμώντας επί της ουσίας να αναλάβει το χρηματοδοτικό ρίσκο το Δημόσιο, οι εργολάβοι σταμάτησαν τις μπουλντόζες και οχυρώθηκαν πίσω από την άρνηση των τραπεζών να δώσουν κεφάλαια, ενώ παράλληλα εγείρουν συνεχώς αιτήματα, αλλά ακόμα το Δημόσιο δεν έχει δώσει λύση.
Είμαστε ενήμεροι ότι στις αρχές Οκτωβρίου έγινε σύσκεψη μεταξύ των αρμόδιων Υπουργείων και των κατασκευαστριών εταιρειών και βρέθηκε η φόρμουλα – όσον αφορά το κομμάτι της Ολύμπιας Οδού – να μειωθεί το φυσικό και τεχνικό αντικείμενο του έργου, δηλ. το έργο να σταματήσει στην Πάτρα και το υπόλοιπο κομμάτι να μην κατασκευαστεί (Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα).
Οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι να πραγματοποιήσει το κομμάτι Πάτρα – Πύργος ως δημόσιο έργο, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και τις Δημόσιες επενδύσεις. Κατά τη γνώμη μας, είναι πράγμα αδύνατο & χρονοβόρο, διότι απαιτούνται μελέτες που δεν υπάρχουν και χρηματοδότηση πάνω από 140.000.000€, διότι μέχρι τώρα έχει φτιαχτεί το 30% περίπου του έργου (60.000.000€ από τα 200.000.000€).
Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις, φαίνεται ότι υπάρχει και πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις αλλαγές αυτές και το μεγάλο «μαχαίρι» αφορά το τμήμα της Ολύμπιας Οδού Πάτρα – Πύργος.
Το θεωρούμε απαράδεκτο και χτύπημα στην πολύπαθη Ηλεία. Το μεγαλύτερο και πιο αναπτυξιακό έργο του Νομού μας ουσιαστικά ακυρώνεται. Δεν πρόκειται να το δεχθούμε & θα αντιδράσουμε αναλόγως.
Σαν πρώτη κίνηση που προτίθεμαι να κάνω είναι να καλέσω τους 7 Δημάρχους του Νομού μας, αύριο, στις 12:30, για αποφάσεις, δράσεις και ενέργειες, τέτοιες που θα είναι ανάλογες του χτυπήματος που δέχεται η Ηλεία. Ελπίζω η κυβέρνηση να αναθεωρήσει άμεσα, τώρα, αυτή την απόφαση της και οι βουλευτές να πράξουν με τη σειρά τους αυτό που πρέπει για την Ηλεία". 
ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ: Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (των Βαϊων ) 28-4-2024

 Κατόπιν εντολής της πρόεδρου του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου Κα Χρυσούλα Ψυχογιού  γίνεται η εξής ανάρτηση στο site του χωριού μ...