Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Θέατρο παραλόγου με κουρελιασμένα σκηνικά η χώρα

Σε θεατρική σκηνή επί της οποίας παρουσιάζονται έργα από το ρεπερτόριο του θεάτρου του παραλόγου εξελίσσεται η χώρα, όπως προκύπτει από τα γεγονότα του τελευταίου εικοσιτετραώρου:

Η προγραμματισμένη για τις 13 Οκτωβρίου επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup είχε ακυρωθεί σε μια ακόμη μεταμεσονύκτια διελκυστίνδα, όταν ο υπουργός των Οικονομικών κ. Βενιζέλος, ξενυχτισμένος, έδινε χθες άλλη μια «έκτακτη» (είναι σαφές ότι το «έκτακτο» έχει πλέον εξελιχθεί σε «τακτικό») συνέντευξη Τύπου στην οποία υποστήριζε πως η έκτη δόση «δεν είναι το πρόβλημα», καθώς σημασία έχει η εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου (που αφορά στο δεύτερο δάνειο και ενώ δεν έχει εξασφαλιστεί η ομαλή καταβολή του πρώτου).

Την ώρα, επίσης, που ο υπουργός επέμενε πως η έκτη δόση «δεν είναι το ζητούμενο», έσπευδε να μας… καθησυχάσει, λέγοντας ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους επαρκούν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και πως... θα καταβληθούν οι μισθοί του Οκτωβρίου!

Επομένως, η έκτη δόση είναι το πρόβλημα!

Από την άλλη πλευρά η ανακοίνωση ότι η συνεδρίαση του Eurogroup έχει ακυρωθεί έγινε από τον επικεφαλής της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος, όμως, την ίδια ώρα, μαζί με τον Επίτροπο Ρεν, διαβεβαίωνε πως η αναβολή της εκταμίευσης το Νοέμβριο δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα πληρωμών στην Ελλάδα!

Το θέατρο του παραλόγου είχε και άλλη πράξη: Στην χθεσινή «έκτακτη» συνέντευξη Τύπου, ο κ Βενιζέλος είπε πως «δεν προβλέπονται νέα μέτρα για την προσεχή περίοδο», ενώ μόλις λίγες ώρες νωρίτερα Γιουνκέρ και Ρεν άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων το 2013 και το 2014!

Για την διαδικασία πάλι της ανταλλαγής ομολόγων, (PSI), ο μεν κ. Βενιζέλος απάντησε σιβυλλικά, αφήνοντας να εννοηθεί πως «αυτά τα πράγματα δεν λέγονται», οι δε αξιωματούχοι της ΕΕ δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο αύξησης της συμμετοχής των ιδιωτών, λέγοντας ότι εξετάζουν «τεχνικές αναθεωρήσεις»!

Το θέατρο του παραλόγου είχε και νέες αποφάσεις – συμφωνίες σχετικά με τις εγγυήσεις που απαιτεί η Φινλανδία.

Τελικά, η Ελλάδα θα δώσει ως εγγύηση κρατικά ομόλογα 880 εκ ευρώ και η Φινλανδία, λέει, θα δανείσει την Ελλάδα με όρους που θα είναι «υποδεέστεροι των όρων με τους οποίους θα δανείσουν την Ελλάδα οι άλλες χώρες της ευρωζώνης».

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό συγκεκριμένα για την Ελλάδα δεν διευκρινίστηκε, αλλά φαίνεται ότι το όφελος θα το έχουν οι δανειστές, καθώς από την συμφωνία που επετεύχθη προκύπτει πως οι χώρες που θα ζητήσουν και θα λάβουν εγγυήσεις θα καταβάλουν σε αντάλλαγμα εφάπαξ και σε μία δόση τη συνεισφορά τους στο κεφάλαιο του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης, ενώ θα αποκομίζουν χαμηλότερο μερίδιο από τα κέρδη του EFSF.

Επίσης, στην περίπτωση χρεοκοπίας μιας χώρας που στήριξαν δεν θα τους επιστρέφεται η εγγύηση παρά μόνο μετά την πάροδο μεγάλου χρονικού διαστήματος, και πάλι μόνο εν μέρει – και εδώ φαίνεται ότι «καλύπτεται» κάπως η Ελλάδα, αλλά μόνο στην απευκταία περίπτωση χρεοκοπίας της.

Αυτή η συμφωνία προβλήθηκε χθες ως... επιτυχία και ενώ το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη πει την τελευταία λέξη - αφού ως γνωστόν, με βάση την άλλη ιδιοφυή συμφωνία, αυτήν της 11ης Μαρτίου, θεωρείται προνομιακός δανειστής και επομένως δεν νοείται να λαμβάνει άλλος χρήματα (όπως είναι οι εγγυήσεις) πριν από το Ταμείο.

Είναι σαφές ότι από το θέατρο του παραλόγου δεν μπορούσε να λείψει η… καλύβα του χότζα, όσον αφορά στις εγγυήσεις. Έτσι, ο κ. Βενιζέλος μας είπε πως η τωρινή συμφωνία είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με τον κίνδυνο να δοθούν εμπράγματες εγγυήσεις.

Γιατί αναβλήθηκε το Eurogroup;
Όσο για τον κ. Βενιζέλο, φανερά εκνευρισμένος και διαμαρτυρόμενος και πάλι για το γεγονός ότι η αντιπολίτευση δεν δίνει λευκή επιταγή στους χειρισμούς του και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν δέχονται να απολυθούν, κατέφυγε στα γνωστά επιχειρήματα και στις περίτεχνες επεξηγήσεις όσων συμβαίνουν.

Είπε πως τα μέτρα ψηφίστηκαν μόνο με τη στήριξη των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, «κάτι που συμβαίνει μόνο εδώ», επιμένοντας να μην λαμβάνει υπόψη του πως σε όλες τις άλλες χώρες η εφαρμοζόμενη πολιτική δεν είναι το εντελώς ανάποδο σε σχέση με τα προεκλογικά προγράμματα και τα μέτρα συμφωνήθηκαν από τα κόμματα προ των εκλογών, οι οποίες μεσολάβησαν πριν αυτά εφαρμοστούν.

Φυσικά, είχε και τις (δικές του) εξηγήσεις για τους λόγους ακύρωσης του Eurogroup της 13ης Οκτωβρίου – ανάλογες εκείνων που είχε δώσει σχετικά με την αποχώρηση της τρόικας που κατά την γνώμη του, δεν… είχε αποχωρήσει.

Όπως είπε – και ενώ όλα παραμένουν παράλυτα και ουδεμία οικονομική πράξη μπορεί να διενεργηθεί μέσα σε αυτό το κλίμα της αβεβαιότητας – η ακύρωση έγινε για τρεις λόγους:

Πρώτον, επειδή επίκειται η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 17 και 18 Οκτωβρίου – πράγμα το οποίο ήταν γνωστό όταν ανακοινωνόταν η συνεδρίαση του Eurogroup της 13ης Οκτωβρίου, με μόνη αποστολή την απόφαση εκταμίευσης της έκτης δόσης, μετά την έκθεση της τρόικας, που τώρα μαθαίνουμε ότι παραμένει δυσαρεστημένη, απαιτητική και… έτοιμη να ξαναφύγει και επομένως δεν θα έχει έτοιμη την έκθεσή της πριν από το τέλος Οκτωβρίου.

Επομένως, η συνεδρίαση δεν αναβλήθηκε επειδή υπάρχει προγραμματισμένο Συμβούλιο, αλλά επειδή η τρόικα δήλωσε ότι δεν θα είναι έτοιμη πριν από το τέλος Οκτωβρίου!

Δεύτερον, γιατί πρέπει να ολοκληρωθεί ο γύρος έγκρισης των αποφάσεων για τη διεύρυνση του EFSF από τα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης – αλλά το Eurogroup δεν θα συζητούσε τίποτε σχετικό. Θα συζητούσε μόνο την εκταμίευση της έκτης δόσης.

Τρίτον, γιατί αναμένεται η έκθεση της τρόικας, η οποία είναι η βάση για την 6η δόση και την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Εδώ, ο κ. Βενιζέλος είπε την αλήθεια, αλλά όταν προσδιοριζόταν η συνεδρίαση για τις 13 Οκτωβρίου, υποτίθεται πως θα ήταν έτοιμη η περίφημη έκθεση.

Μέσα στη γενική σύγχυση, το γραφείο του πρωθυπουργού διέψευσε ως «σκουπίδια» δημοσίευμα της γερμανικής ηλεκτρονικής έκδοσης των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο δυο φορές τις τελευταίες εβδομάδες εκμυστηρεύτηκε σε στενούς του συνεργάτες ότι σκέπτεται να παραιτηθεί.

Οι πληροφορίες, όμως, λένε πως το θέμα (της εκμυστήρευσης) υπήρξε και πως απλώς τώρα διαψεύδεται η διαρροή του.

Όσο για την χθεσινή επικοινωνία του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία παρουσιάστηκε ως θέμα… ρουτίνας, θεωρείται βέβαιο ότι είχε ως αντικείμενο την εμπλοκή στην εκταμίευση της έκτης δόσης.

Μας διοικούν με... sms!
Η παραφροσύνη στη χώρα συνεχίζεται με καταλήψεις σε διάφορα υπουργεία, παράλυση της οικονομικής ζωής και μια ξαφνική συζήτηση γύρω από την κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης.

Και το άκρον άωτον του παραλόγου: Η τρόικα έστειλε την σχετική διαταγή μέσω sms στο κινητό του υπουργού Εργασίας.

Ως εάν η κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης να ήταν ένα θέμα ρουτίνας, επί του οποίου ήταν δυνατόν να αποφασίσει μόνος του ένας υπουργός – και μάλιστα όχι ο υπουργός των Οικονομικών, αλλά ο υπουργός Εργασίας!

Ως εάν να τον ενημέρωναν (τον υπουργό Εργασίας) για το επόμενο ραντεβού τους!

Η δε αντίδραση του πρωθυπουργού (σ.σ. δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε ποτέ Ινδία), μόνο επικοινωνιακή αξία έχει.

Πολύ περισσότερο που, από όσο γνωρίζουμε, ο πρωθυπουργός ουδέποτε έχει συναντηθεί με την τρόικα – για ποιο λόγο άραγε; - ενώ αποδέχεται όλες τις εντολές της.

Η πολιτική ηγεσία της χώρας, αφού οδήγησε τη χώρα στην υποδούλωση, τώρα  δίνει μάχες οπισθοφυλακής, αν και γνωρίζει πως είναι εκ των προτέρων χαμένες…

Μια σκηνή για θέατρο παραλόγου η χώρα. Με κουρελιασμένα σκηνικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...