Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΚΛΟΠΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΚΥΛΛΗΝΗΣ



Διάρρηξη στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κάστρου

Το βράδυ της Κυριακής προς ξημερώματα της Δευτέρας 23 Ιανουαρίου ιερόσυλοι διαρρήκτες «κτύπησαν» τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κάστρου.

P2240018.JPGΤην ιερόσυλη αυτή πράξη πρώτη αντιλήφτηκε η νεωκόρα της εκκλησίας, όταν το πρωί της Δευτέρας πήγε στην εκκλησία για να την καθα-ρίσει. Αμέσως ενημέρωσε τον εφημέριο της ενο-ρίας, ενώ στο χώρο κατέφθασε και η σήμανση για να συλλέξει στοιχεία για την αποτρόπαια πράξη.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία ο δράστης ή οι δράστες στην αρχή επιχείρησαν να διαρρήξουν την κεντρική πόρτα της εκκλησίας, κάτι το οποίο δεν το κατάφεραν λόγω της «βαριάς» κατασκευής της.
Αλλά δεν το έβαλαν κάτω, κάνοντας το δεύτερο κτύπημα τους, το οποίο ήταν καίριο και από διαφορετικό σημείο αυτή την φορά. Σκαρφαλώνοντας στο πρεβάζι έσπασαν το τζάμι από το νότιο παράθυρο του ιερού του ναού, έβαλαν το χέρι μέσα, άνοιξαν το μικρό παράθυρο και εισήλθαν από αυτό.
Ο δράστης προχώρησε στην εικόνα της Κοι-μήσεως της Θεοτόκου και σπάζοντας το προστα-τευτικό τζάμι με αιχμηρό αντικείμενο αφαίρεσε επιλεκτικά μεγάλο αριθμό από τα τάματα των πιστών. Υπολογίζεται ότι αφαιρέθηκαν περισσό-τερα από 50 χρυσά τάματα, κυρίως δακτυλίδια, σταυροί και άλλα κοσμήματα, ενώ άφησαν ανέπαφα τα τάματα τα οποία ήταν ανάγλυφα πάνω σε χρυσές και ασημένιες επιφάνειας.
Κατά την προσπάθεια τους να σπάσουν τον τζάμι της εικόνας, προκάλεσαν ζημιά σε αυτή δημιουργώντας μία τρύπα στην εικόνα με αιχμη-ρό αντικείμενο. Η συγκεκριμένη εικόνα είναι του 1865.
Οι διαρρήκτες εκτός από τα τάματα δεν α-φαίρεσαν τίποτα άλλο από την εκκλησία. Το πα-ράξενο είναι ότι δεν επιχείρησαν να διαρρήξουν το παγκάρι της εκκλησίας αν και έφεραν μαζί τους τα απαραίτητα σύνεργα.



Πληροφοριες και φωτογραφικό υλικό  :ΣΤΑΘΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ (ΚΑΣΤΡΟ)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...