Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Γαστούνη: Αναβίωσε το "κάψιμο του Αράπη"

arapis3Το έθιμο όπου θέλει το «κάψιμο του Αράπη» αναβίωσε φέτος, όπως και κάθε Τρίτη του Πάσχα στη Γαστούνη". Στην ιστορική εκκλησία της Παναγίας της Καθολικής, πλήθος
κόσμου, παρακολούθησε με κατάνυξη την πανηγυρική λειτουργία, πρωτοστατούντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανού, του  Θεοφιλεστάτου Επισκόπου  Μεσσαορίας κ.κ. Γρηγόριου, του  Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανάσιου και των Πανοσιολογιότατων π. Φιλάρετου και π. Βενέδικτου.
arapis1
arapis2Το έθιμο που θέλει το «κάψιμο του Αράπη» φαίνεται ότι έχει τις ρίζες του στην περίοδο  της Τουρκοκρατία, και αναβιώνει κάθε Τρίτη του Πάσχα στην Καθολική της Γαστούνης, με εξαίρεση πέρσι.
Εξαιτίας του εγκέλαδου η λειτουργία τελέσθηκε στο προαύλιο του Ιερού Ναού. Μετά την ολοκλήρωση της λειτουργίας στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Καθολικής, όλοι συγκεντρώθηκαν στον προαύλιο χώρο, ώστε να παρακολουθήσουν το έθιμο.
arapis4Από το ψηλό καμπαναριό ήταν κρεμασμένες τρεις φιγούρες, η μεγαλύτερη από τις οποίες απεικόνιζε τον γνωστό σε όλους «Αράπη», ενώ λίγο μετά τις 11 το πρωί, ο ήχος των πρώτων κροτίδων και τα κόκκινα βεγγαλικά πλημμύρισαν την ατμόσφαιρα, με τους παρευρισκόμενους να περιμένουν την μεγάλη έκρηξη, ενώ λίγο αργότερα ένας δυνατός κρότος έκανε την περιοχή να σειστεί, αφήνοντας στην θέση του Αράπη, μόνο το σχοινί από το οποίο ήταν κρεμασμένος.
Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Πασάς θέλοντας να τιμωρήσει του Έλληνες για την ανυπακοή τους έστειλε έναν «αράπη» με την εντολή να καταστρέψει την Ιερή Εικόνα της Παναγίας στην Καθολική της Γαστούνης. Όμως καθώς ετοιμαζόταν να της φέρει το πρώτο χτύπημα, εξαφανίσθηκε…
Το περιστατικό γέμισε τρόμο τους υπόδουλους Έλληνες, καθώς πίστευαν ότι η οργή του Πασά θα ξεσπάσει πάνω τους. Έτσι όλοι οι Χριστιανοί της περιοχής ξενύχτησαν, προσευχόμενοι. Το επόμενο πρωί, ο «Αράπης» βρέθηκε αναίσθητος στα σκαλιά της εκκλησίας, ενώ στα χέρια του κρατούσε ένα κλαδί φοίνικα.
Όταν συνήλθε, διηγήθηκε μια ιστορία που έκανε όλους να μιλήσουν για θαύμα. Σύμφωνα με όσα είπε ο Τούρκος στρατιώτης, μόλις πήγε να χτυπήσει την εικόνα, η Παναγία εμφανίσθηκε μπροστά του και τον μετέφερε στην Αραβία.
Εκεί συναντήθηκε με την αδελφή του Πασά, η οποία του έδωσε και το κλαδί του φοίνικα για να το δώσει στον αδερφό της. Μόλις ο Πασάς έμαθε την ιστορία, χάρισε τον ναό στους κατοίκους της περιοχής και από τότε σταμάτησε να τους ενοχλεί και να τους απειλεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...