Τρίτη 17 Απριλίου 2012

HomeΈγκλημα ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος - Θεωρείται ύποπτος φυγής - Την Τρίτη θα μεταβεί στον Κορυδαλλό

Δήλωσε πως δεν έχει καμία σχέση με τις ύποπτες offshore εταιρείες
- "Συγγνώμη που σας έφερα εδώ τέτοια μέρα" είπε στους δημοσιογράφους
- 15σελιδο υπόμνημα κατέθεσε η υπεράσπιση - Δεν έγινε δεκτό το αίτημα για νέα προθεσμία
- Θέλει να κληθούν για κατάθεση τα μέλη του ΚΥΣΕΑ για την υπόθεση των υποβρυχίων
- "Καρφώνει" Σημίτη και Παπανδρέου

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την πολύωρη απολογία του ενώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος, κατηγορούμενος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες αμοιβές, που φέρεται να έλαβε για τις προμήθειες των συστημάτων TOR-M1 και υποβρυχίων.

Ο Ακης Τσοχατζόπουλος απολογήθηκε από τις 12:00 το μεσημέρι και δέχθηκε ερωτήσεις από τον ανακριτή βάσει του υπομνήματος που παρέδωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρνείται την κατηγορία επικαλούμενος απόφαση του ΚΥΣΕΑ για τις προμήθειες των όπλων, ενώ φέρεται να δηλώνει επιφύλαξη ως προς την υπερασπιστική του γραμμή για τους TOR-M1, υπόθεση της οποίας η δικογραφία είναι ογκωδέσταση.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος αναμένεται να κρατηθεί σήμερα στη ΓΑΔΑ καθώς οι φυλακές παραμένουν κλειστές λόγω αργίας και να οδηγηθεί το πρωί σε σωφρονιστικό κατάστημα.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ


Σε σύμπτωση απέδωσε ο 'Ακης Τσοχατζόπουλος, ενώπιον του ανακριτή, την εμπλοκή είτε συγγενικού του προσώπου είτε της λογίστριάς του στις υπεράκτιες εταιρίες που φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν ως όχημα για την μεταφορά στην Ελλάδα μεγάλων χρηματικών ποσών.

Ο πρώην υπουργός φέρεται να αρνήθηκε στην απολογία του, ότι είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης των επίμαχων εταιριών όπως θεωρούν οι Εισαγγελείς στο πόρισμα που συνέταξαν για την υπόθεση.




Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος υπεραμύνθηκε των επιλογών που έκανε ως υπουργός 'Αμυνας. Για την προμήθεια των υποβρυχίων ο κ. Τσοχατζόπουλος φέρεται να υποστήριξε ότι ήταν απόφαση του ΚΥΣΕΑ η συγκεκριμένη προμήθεια για το Πολεμικό Ναυτικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος δεν θέλησε να λογοδοτήσει σήμερα για την προμήθεια των αντιπυραυλικών συστημάτων TOR-M1 ,αρκέστηκε ωστόσο να επισημάνει ότι η συγκεκριμένη επιλογή ενίσχυσε την άμυνα της χώρας ενώ υπογράμμισε απολογούμενος ότι όσα χρόνια διατέλεσε υπουργός ενήργησε με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον της χώρας.




Τόσο ο Ανακριτής Γαβρ.Μαλλής όσο και ο Εισαγγελέας Ν.Βούλγαρης , παρών στην απολογία, δεν φαίνεται να πείστηκαν από τις απαντήσεις του κατηγορούμενου πρώην υπουργού τις οποίες θεώρησαν "μη ικανοποιητικές". Ομόφωνα έκριναν ότι και οι τρεις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για την προφυλάκιση κατηγορουμένου, πληρούνται στην περίπτωση του κ. Τσοχατζόπουλου. Έτσι το ένταλμα προσωρινής κράτησης που εκδόθηκε για τον πρώην υπουργό, επικαλείται την βαρύτητα των πράξεων και τον κρίνει ύποπτο φυγής αλλά και τέλεσης νέων αδικημάτων.


ΩΡΑ 11:58 Οι δικηγόροι του Άκη Τσοχατζόπουλου επιστρέφουν στο γραφείο του ανακριτή
ΩΡΑ 11:58 Οι δικηγόροι του Άκη Τσοχατζόπουλου επιστρέφουν στο γραφείο του ανακριτή

Την Τρίτη ενώπιον του ανακριτή θα απολογηθούν οι 3 συγκατηγορούμενοι του πρώην υπουργού για τους οποίους εξέδωσε ένταλμα ο ανακριτής:

1.Νικόλαος Παύλος Ζήγρας του Γεωργίου, εξάδελφος του πρώην υπουργού, δικαιούχος εξωχώριας εταιρίας που έχει εμπλακεί στην αγοραπωλησία του ακινήτου στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου

2. Ευφροσύνη Λαμπροπούλου του Ηλία, λογίστρια, εκπρόσωπος στην Ελλάδα εμπλεκόμενης εταιρίας και

3. Γεώργιος Σαχπατζίδης του Δημητρίου επιχειρηματίας.

Ήδη έχει απολογηθεί και είναι προσωρινά κρατούμενος ο Αστέριος Οικονομίδης του Γεωργίου, βασικός μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος εταιρίας που ανέλαβε την ανακαίνιση του ακινήτου στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου και ενεπλάκη στην αγοραπωλησία του ακινήτου στο Κολωνάκι που ανήκει τώρα στην κόρη του πρώην υπουργού.

Οι κατηγορίες που βαραίνουν τον Άκη Τσοχατζόπουλο


Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, μέσω εξωχώριων εταιριών των οποίων ήταν αφανής ιδιοκτήτης, νομιμοποίησε παράνομες αμοιβές που έλαβε ως υπουργός για συμβάσεις προμήθειας οπλικών συστημάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Κατά το πόρισμα των δύο Εισαγγελέων που διενήργησαν προκαταρκτική εξέταση για το θέμα, με αφορμή το ακίνητο στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ο πρώην υπουργός φέρεται:
Το χρονικό διάστημα από Μάιο 1998 ως τις 7/6/2001 να απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 16.202.000 ελβετικών φράγκων και 1.748.000 δολαρίων ΗΠΑ, χρήματα τα οποία αποτελούν προϊόν παθητικής δωροδοκίας του ίδιου σχετικά με τις συμβάσεις προμήθειας των οπλικών συστημάτων TOR M1.
Την 2/12/2002 απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 2.960.225 ελβετικών φράγκων σχετικά με τις συμβάσεις ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ και ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2 (υποβρύχια) τα οποία αποτελούν παράνομη αμοιβή που κατέβαλε μέσω άλλης εταιρίας η γερμανική εταιρία FERROSTAAL.
Τα χρήματα αυτά, κατά το εισαγγελικό πόρισμα, μέσω πολύπλοκων διαδρομών, «μπήκαν» στην χώρα ως κεφάλαια εξωχώριων εταιριών και εμφανίζονται να επενδύονται σε ακίνητα.
Η νομική ομάδα του πρώην υπουργού αμφισβητεί την κατηγορία με το σκεπτικό ότι το αδίκημα της δωροδοκίας είναι παραγεγραμμένο. Ωστόσο αντίστοιχο θέμα που έθεσε ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης κρίθηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών το οποίο αποφάνθηκε ότι ανεξάρτητα αν έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο για το βασικό αδίκημα, της παθητικής δωροδοκίας, η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα είναι αδίκημα διαρκές.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΓΑΝΗΣ
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...