Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Ενεργειακός "θησαυρός" το Κατάκολο - Πρωτοποριακά πειράματα ερευνητών (video)


Katakolo2aΟι υψηλότερες διαφυγές αερίων στην Ευρώπη που καταγράφονται στο Κατάκολο, συνδέονται με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή, για την οποία βρίσκεται ήδη
katakolo1σε εξέλιξε διεθνής διαγωνισμός ενδιαφέροντος για την εκμετάλλευσή τους. Το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Ωκεανογραφίας Γιώργο Παπαθεοδώρου, αναδεικνύουν τη δυναμική του Κατακόλου στο πεδίο της επιστημονικής έρευνας και μέσα από αυτό και στο χώρο της οικονομίας και της ανάπτυξης. Η ερευνητική ομάδα επέστρεψε χθες διευρυμένη στο λιμάνι για να ξεκινήσει έναν νέο κύκλο ερευνών.katakolo3Ο κ. Παπαθεοδώρου και η ομάδα του πόντισαν το μεσημέρι thw Παρασκευής, ένα νέο πρωτοποριακό υποβρύχιο σταθμό για να γίνουν μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας μετρήσεις για τις διαφυγές αερίων, τον θόρυβο περιβάλλοντος και τη θερμοκρασία των διαφυγών. Όλα αυτά θα συνδυαστούν και με τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Ο εξοπλισμός βασίζεται στην τεχνολογία των οπτικών ινών, που θα καταγράφουν τα δεδομένα και θα τα στέλνουν στο ειδικό σύστημα για να ακολουθήσει μετέπειτα η επεξεργασία.
«Θα ποντίσουμε ένα πρωτοποριακό υποβρύχιο σταθμό στην ίδια θέση που είχαμε ποντίσει το προηγούμενο και επειδή είναι πάρα πολύ ευαίσθητος ο σταθμός αυτός θα παραμείνει μόνο για μια εβδομάδα όπου θα μετρήσουμε δύο κομβικά σημεία. Θα μετρήσουμε τι θερμοκρασία έχουν τα αέρια που βγαίνουν καθώς επίσης για πρώτη φορά πειραματικά και πιλοτικά, το θόρυβο που κάνουν οι φυσαλίδες καθώς διαφεύγουν στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Είναι πολύ πρωτοποριακό το σύστημα αυτό και ελπίζουμε ότι θα πετύχει και ότι πραγματικά θα στρέψουμε τα φώτα της επιστημονικής δημοσιότητας για άλλη μια φορά στο Κατάκολο» είπε ο κ. Παπαθεοδώρου.
Ο καθηγητής τόνισε πως το λιμάνι του Κατακόλου και η ευρύτερη περιοχή γίνονται το κέντρο των θαλασσίων ερευνών. Μετά την προηγούμενη έρευνα από το Σεπτέμβριο του 2010 έως το Γενάρη του 2011, όπου είχε ποντιστεί το πρώτο υποβρύχιο παρατηρητήριο που τοποθετήθηκε στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Hypox, τα δεδομένα που καταγράφηκαν ήταν εντυπωσιακά.
«Είμαστε βεβαιωμένοι απόλυτα επιστημονικά ότι τα αέρια που διαφεύγουν από όλη την περιοχή του Κατακόλου είναι αέρια που προέρχονται από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων αερίου και πετρελαίου που υπάρχουν στο Κατάκολο.
Το Κατάκολο είναι η πρώτη προτεραιότητα στη διαδικασία open door της Ελληνικής Κυβέρνησης γιατί είναι ώριμες οι πληροφορίες που έχουμε. Παρόλα αυτά μελετάμε τα αέρια και για άλλους λόγους γιατί διαμορφώνουν εξαιρετικά ιδιαίτερα περιβάλλοντα στο θαλάσσιο περιβάλλον της Δυτικής Ελλάδας και του Κατακόλου και μελετάμε επίσης τις διαφυγές των αερίων στην ατμόσφαιρα της περιοχής» εξήγησε ο κ. Παπαθεοδώρου. Το πετυχημένο πείραμα που σήμερα συνεχίζεται έχει παρουσιαστεί διεθνώς στην Ιταλία, τις Ηνωμένες Πολιτείας και τη Νορβηγία και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος παρόντας στη διαδικασία - αφού έμπρακτα η τοπική κοινωνία και οι φορείς στηρίζουν την προσπάθεια – τόνισε πως είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι «στο λιμάνι του Κατακόλου, αποδεικνύουμε ότι υπάρχει και η άλλη Ελλάδα. Της επιστήμης, της έρευνας που είναι παρούσα και μπορεί να ανοίξει δρόμους στη μιζέρια που ζούμε κάθε μέρα».
Ο εκπρόσωπος του ΕΛΚΕΘΕ Βασίλης Παπαδόπουλος τόνισε πως το Κέντρο στηρίζει το έργο του τμήματος Γεωλογίας και αυτή η συνεργασία αποτελεί μια προσφορά προς την τοπική κοινωνία αφιλοκερδώς. «Ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινής μας ενασχόλησης είναι το παράκτιο περιβάλλον της Δυτικής Ελλάδας.
Θα ξέρετε ίσως ότι ο νομός Ηλείας έχει αρκετά προβλήματα στον παράκτιο χώρο και το μεγαλύτερο ίσως είναι η διάβρωση των ακτών. Θα σας πω μόνο το παράδειγμα του Κοτυχίου όπου η λιμνοθάλασσα κινδυνεύει να χαθεί από στιγμή σε στιγμή από ένα τυχαίο γεγονός. Μαζί με το Πανεπιστήμιο παρακολουθούμε καθημερινά όλον τον παράκτιο χώρο της Δυτικής Ελλάδας» εξήγησε.
Η Αθηνά Χάλαρη που μαζί με τον Μιχάλη Μονδάνο είναι ερευνητές συνεργάτες των εταιριών που παρέχουν τον εξοπλισμό στο Πανεπιστήμιο για το πείραμα, εξήγησε πως με αισθητήρες τις οπτικές ίνες θα γίνουν οι μετρήσεις. Τα μηχανήματα καταγράφουν μέσα από τις οπτικές ίνες τα δεδομένα. Οι θερμοκρασιακές διαφορές θα δώσουν τα δεδομένα. Τόνισε δε πως πρόκειται για ένα πείραμα μοναδικό στον κόσμο, καθώς για πρώτη φορά γίνεται τέτοιου είδους εφαρμογή.

ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ το έργο του Συλλόγου του χωριού μας ....Βασιλική Ιωάν Στριγά: Υπηρεσίες digital and business marketing Σχεδιασμός ιστοσελίδων Social media

 Συνεχίζουν να υπάρχουν κοντά μας με αγάπη και να σκορπίζουν χαμόγελα και αισιοδοξία ....οι οικονομικοί χορηγοί του πολιτιστικού συλλόγου Νε...