Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Χοντρό παιχνίδι με τον Κουβέλη – Πάλι δημιουργείται αδιέξοδο που οδηγεί σε εκλογές


- ΤΩΡΑ: Συνάντηση Βενιζέλου - Σαμαρά
- Κυβέρνηση ως το 2014, αλλά μόνο με συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ - Ποιοι βλέπουν και ποιοί όχι, κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
- Στις 11.00 συνεδριάζει η Κ.Ο. της ΝΔ
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλά μπορούν να συμβούν τις επόμενες ώρες. Οι δρόμοι ωστόσο είναι δυο. Ή ο σχηματισμός οικουμενικής κυβέρνησης ή η προσφυγή ξανά στις κάλπες.
Το δεύτερο μοιάζει πιο πιθανό, καθώς και σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση, μόνο με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.
Οι πιέσεις που δέχεται ο κ.Κουβέλης από το εσωτερικό του κόμματός του είναι πολλές και μεγάλες, ίσως και γι' αυτό κρατάει αυτή την γραμή.

Eίναι σαφές επίσης ότι με την συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ σε μια οικουμενική κυβέρνηση μόνο με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα διακινδύνευε με τη συμμετοχή της μια πορεία εξόδου από τη βουλή όπως συνέβη και με τον ΛΑΟΣ.

“Η Δημοκρατική Αριστερά δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε μια κυβέρνηση μόνο με τη συμμετοχή Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ” επανέλαβε μιλώντας στην εκπομπή “Πρώτη Γραμμή” του Σκάι ο Φώτης Κουβέλης.
O κ.Κουβέλης είπε ότι χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία για κυβέρνηση αριστεράς. Πρόσθεσε ότι το όποιο κυβερνητικό σχήμα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις «θα πρέπει να έχει όλες τις δυνάμεις που επέλεξε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του» κάνοντας και ονομαστική αναφορά στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο λαός μας «είπε με την ψήφο του θέλω να συνθέσετε» με την κατάταξη των πολιτικών δυνάμεων που έκανε μέσω της κάλπης, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Ετσι, αν τελικά, αποτύχει και η προσπάθεια Βενιζέλου να σχηματισθεί κυβέρνηση και οδηγηθούμε σε ένα συμβούλιο αρχηγών, εκεί ίσως να δούμε μια αλλαγή στάσης από τον κ.Κουβέλη.
Όλα όμως θα εξαρτηθούν και από το κλίμα που θα εισπράξει στην συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ.
Αν μείνουν αμετακίνητα τα στελέχη της τότε μετά βεβαιότητας οδηγούμαστε σε εκλογές.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι ο όρος για συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση έχει τεθεί και από το ΠΑΣΟΚ. Και ας μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συζητά κάτι τέτοιο.

Πριν καν πέσει στο τραπέζι η πρόταση ο Α. Τσίπρας είχε επιτεθεί τόσο σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ όσο και στη ΔΗΜΑΡ μιλώντας ουσιαστικά για ένα σχήμα τύπου κυβέρνησης Παπαδήμου αλλά αυτή τη φορά στη θέση του ΛΑΟΣ τοποθέτησε το κόμμα του κ. Κουβέλη.

Το ενδεχόμενο πάντως σχηματισμού κυβέρνησης εμφανίζεται να “συμφέρει” τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη ΝΔ υπό την έννοια ότι μια νέα προσφυγή στις κάλπες αποτελεί ρίσκο και για τα δύο κόμματα και ειδικότερα για τη ΝΔ που η πιθανότητα απώλειας της πρωτιά θα σημάνει ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό της.

Την ώρα αυτή και με μυστικά ή φανερά γκάλοπ να δείχνουν αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα μοιάζει απίθανο να ρισκάρει να χρεωθεί συμμετοχή σε μια κυβέρνηση που θα κινηθεί εντός των πλαισίων του μνημονίου, χάνοντας μεγάλο μέρος της επιρροής του στον κόσμο.

Ταυτόχρονα οι τάσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί σε νέες εκλογές να διεκδικήσει την πρωτιά, το μπόνους των 50 εδρών και να γίνει αυτός ο ρυθμιστής των εξελίξεων.

Κάπως έτσι μοιάζει πιο ορατό το ενδεχόμενο εκλογών.

Την ίδια ώρα όμως οι απειλές είναι ξεκάθαρες. Οι δανειστές μας ήδη αυθαίρετα έκοψαν το ένα από τα πέντε δισεκατομμύρια της δόσης του Μαϊου και προειδοποιούν με ακύρωση εκταμίευσης της επόμενης.

Πιέζουν ταυτόχρονα και για σχηματισμό κυβέρνησης (η δόση προϋποθέτει διαπραγμάτευση της τρόικας με ελληνική κυβέρνηση), αλλά και για κυβέρνηση που θα τηρεί τις δεσμεύσεις.

Με αυτό το δεδομένο τα κόμματα θα πρέπει να αναλογιστούν ότι η χώρα διακινδυνεύει μια χρεοκοπία και μάλιστα άμεσα.

Αυτό είναι και ένα “χαρτί” που θα πέσει στις συναντήσεις υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας (πιθανότατα τη Δευτέρα), όπου είναι βέβαιο ότι θα επιχειρηθεί η ύστατη ίσως προσπάθεια σχηματισμού ενός κυβερνητικού σχήματος.
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...