Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Κρίση ιστορικών διαστάσεων στην Ευρώπη - Γαλλογερμανικός "πόλεμος" με ανεξέλεγκτες συνέπειες - Παρέμβαση Ομπάμα για να βρουν λύση

- Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Ομπάμα με τον Ολάντ για αρκετή ώρα ζητώντας να παρθούν αποφάσεις
- Η Αθήνα θα σηκώσει τη σημαία των αλλαγών στο Μνημόνιο
- Ιταλία και Γαλλία συμφωνούν πως χρειάζεται μεγαλύτερη αλληλεγγύη και άμεσες αποφάσεις
- Η Γερμανία πλέον μόνη της στην ευρωζώνη ζητάει μεγαλύτερη κυριαρχία στα δημοσιονομικά των χωρών

 Διχασμένοι εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες μία ημέρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες όπου καλούνται να συμφωνήσουν σε μια μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική ενοποίηση της ΕΕ, προκειμένου να διαφυλάξουν τη σταθερότητα της ευρωζώνης και της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σε αυτό το σκληρό μέτωπο, η Ελλάδα με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας και μέσω της επιστολής του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά θα κάνει σαφές στους ευρωπαίους ηγέτες πως η Αθήνα ζητάει αλλαγές στο μνημόνιο, δείχνοντας την τεράστια ύφεση και την μεγάλη ανεργία κυρίως στους νέους ανθρώπους.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 28ης και 29ης Ιουνίου θα ξεκινήσει στις 5 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), ενώ στις 29 Ιουνίου, στις 2 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) θα ξεκινήσει η Σύνοδος των «17» της ευρωζώνης, παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Η αμοιβαιοποίηση του χρέους, η ενοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, η δημοσιονομική ενοποίηση και τα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης είναι μερικά από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που θα εξετάσουν οι «27», προσπαθώντας να συγκεράσουν τις απόψεις τους.

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΟΝ ΟΛΑΝΤ

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσημα, αργά σήμερα ότι, "ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε νωρίτερα τηλεφωνική μακρά επικοινωνία με τον Γάλλο (σοσιαλιστή) πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ".

"Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες, για να προωθηθούν ταυτοχρόνως οι στόχοι της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και της σταθεροποίησης της οικονομικής κατάστασης στην ευρωζώνη", εδώ και πολλούς μήνες αντιμέτωπης με την κρίση κρατικού χρέους, "βρέθηκαν στο επίκεντρο αυτής της επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο προέδρους", αναφέρει το ανακοινωθέν, το οποίο εξέδωσε η αμερικανική προεδρία.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΡΚΕΛ - ΟΛΑΝΤ

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα κατά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ πως οι δύο χώρες επιθυμούν να «εμβαθύνουν την οικονομική και νομισματική ένωση, αύριο πολιτική» ένωση στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, που υποδέχθηκε την καγκελάριο μία ημέρα πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, κατά την οποία θα εξετασθούν τα μέσα για την καταπολέμηση της κρίσης στο ευρώ, τόσο το Παρίσι, όσο και το Βερολίνο, επιθυμούν «να εμβαθύνουν την οικονομική και νομισματική, αύριο πολιτική, ένωση, προκειμένου να φθάσουμε σε μία ολοκλήρωση και σε μία αλληλεγγύη».

Βάση για τις διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών αποτελεί το προσχέδιο για τη «δημιουργία μιας πραγματικής οικονομικής Ένωσης προκειμένου να σωθεί το ευρώ», που συνέταξε η «τετραρχία» της ΕΕ: ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Πρόκειται για ένα «φύλλο πορείας» της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο, με στόχο τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων ως το Δεκέμβριο του 2012.

Ουσιαστικά, η πρωτοβουλία των «4» κατευθύνεται προς την εκχώρηση του ελέγχου επί των δημόσιων οικονομικών στις Βρυξέλλες, με αντάλλαγμα την έκδοση ευρωομολόγων και την κοινή χρηματοδότηση των χρεών των κρατών μελών. Οι προτάσεις των «4», λένε πολιτικοί αναλυτές, θέτουν τη βάση για τη δημιουργία μιας πραγματικής ευρωπαϊκής πολιτικής ομοσπονδίας.

Το πλέον ακανθώδες θέμα είναι η πρόταση για τη δημιουργία μιας δημοσιονομικής ένωσης, η οποία προκαλεί έντονες αντιδράσεις σε πολλά κράτη μέλη.

Σύμφωνα με τις προτάσεις των «4» και προκειμένου να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα, οι ετήσιες δαπάνες των κρατών μελών θα υπολογίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός που σημαίνει ότι μια χώρα θα μπορεί να υπερβεί τα σχετικά όρια που έχουν τεθεί μόνον εάν έχει λάβει την άδεια των άλλων κρατών μελών.

Μόνον κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων, υποστηρίζουν οι «4», μην παραλείποντας πάντως να προσθέσουν ότι είναι αναγκαία η θεσμοθέτηση ενός Ευρωπαίου υπουργού επί των δημοσιονομικών.

Ωστόσο, η δημιουργία μιας δημοσιονομικής ένωσης, που υποστηρίζεται από τη Γερμανία και την Αυστρία, εκλαμβάνεται από τη Γαλλία και την Ιταλία ως εκχώρηση κυριαρχίας.

Σε αντιδιαστολή της περισσότερης δημοσιονομικής πειθαρχίας που απαιτεί η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ζητούν μεγαλύτερη επίδειξη αλληλεγγύης προς τις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης και θεωρούν αναγκαίο αύριο να ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση για την αμοιβαιοποίηση του χρέους (ευρωομόλογα ή ταμείο για την απόσβεση του δημόσιου χρέους).
Το δεύτερο θέμα που θα απασχολήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι η πρόταση των «4» για τη σύσταση μιας τραπεζικής ένωσης. Η πρόταση προβλέπει την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την ευρωπαϊκή στήριξη των τραπεζών που οδηγούνται σε χρεοκοπία κατά τρόπο που να μην επιβαρύνονται οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι και την κοινή εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά την εποπτεία των τραπεζών, πολλές χώρες εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους, ενώ η Γερμανία έχει χαρακτηρίσει «πρώιμη» την πρόταση για εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων.

Επιπλέον, οι «4», θεωρούν αναπόφευκτη την εναρμόνιση των εθνικών φορολογικών νομοθεσιών προκειμένου να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.

Εξάλλου, οι «27» θα συζητήσουν την πρόταση που τέθηκε στη μίνι-Σύνοδο της Ρώμης στις 23 Ιουνίου από τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας, σύμφωνα με την οποία το 1% του κοινοτικού προϋπολογισμού (120 ως 130 δισ. ευρώ) θα διατεθούν για την τόνωση της ανάπτυξης.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η εφαρμογή των προτάσεων των «4» προϋποθέτουν αλλαγή των Συνθηκών και έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων, κάτι το οποίο καθιστά αναγκαία την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε πολλά κράτη-μέλη.

Ως εκ τούτου, για να αποκτήσουν σάρκα και οστά οι εν λόγω προτάσεις χρειάζονται πιθανότατα δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Βαν Ρομπάι ευελπιστεί ότι στη Σύνοδο της 28ης και 29ης Ιουνίου, εφόσον οι Ευρωπαίοι ηγέτες δώσουν το πράσινο φως, θα τεθούν οι βάσεις για να υλοποιηθεί το μεγαλεπήβολο όραμα των «4» για τη δημιουργία της πολιτικής ομοσπονδίας της Ευρώπης.
newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...