Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

“Ξηλώνουν” το φορολογικό για να βρουν άλλα 3 δισ. ευρώ – Διαχωριστική γραμμή τα 12.000 ευρώ για ατομικό ετήσιο εισόδημα

- Στο τραπέζι οι αλλαγές στο φορολογικό
- Τι αλλάζει και ποια είναι τα σενάρια
- Τι θα γίνει με το αφορολόγητο και το χαράτσι στα ακίνητα
- Το δημοσιονομικό κόστος των 876 φοροαπαλλαγών ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ

Σε πλήρη ανατροπή του φορολογικού καθεστώτος για εισοδήματα και ακίνητα προχωρά το υπουργείο Οικονομικών με πυξίδα να μην επιβαρυνθούν και αν είναι δυνατόν να ελαφρυνθούν μόνο τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Στο πλαίσιο αυτό, βάζουν «διαχωριστική γραμμή» τα 12.000 ευρώ για ατομικό ετήσιο εισόδημα και τα 24.000 ευρώ για οικογενειακό, ενώ στον τομέα των ακινήτων ο πήχης τοποθετείται στα 150.000 - 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία.
Από κει και πάνω θα υπάρξουν επιβαρύνσεις.

Αυτό θα γίνει με την αναμόρφωση των αφορολόγητων ορίων και απαλλαγών καθώς και της κλίμακας, την αντικατάσταση του τέλους των ακινήτων με έναν νέο ενιαίο φόρο που θα κλιμακώνεται ανάλογα με την αξία του συνόλου της ακίνητης περιουσίας (κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια), καθώς και με τις αλλαγές στους φόρους μεταβίβασης ακινήτων.


Στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις με κοινό παρονομαστή τη σύνδεση της φορολογίας με τη συνολική εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων.

Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων, οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών ξεκινούν το «ξήλωμα» του φορολογικού καθεστώτος για εισοδήματα και ακίνητα με στόχο να αναδιανείμουν τα φορολογικά βάρη και να αυξήσουν τις εισπράξεις του Δημοσίου κατά τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Έθνους της Κυριακής” πλοηγός για τις ανατροπές για πάνω από 5 εκατομμύρια φορολογουμένους είναι η ελάφρυνση ή όπως λένε η «φορολογική επιδότηση» μόνο των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων και των ευπαθών ομάδων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πήχης τίθεται στα 12.000 ευρώ για ατομικό ετήσιο εισόδημα (1.000 ευρώ τον μήνα) ή 24.000 ευρώ για οικογενειακό και στα 150.000- 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία για ακίνητα ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου. Από κει και πάνω θα υπάρξουν επιβαρύνσεις.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, το κράτος θα παύσει να χρηματοδοτεί με φορο-απαλλαγές παντός τύπου (αφορολόγητα όρια για παιδιά και ειδικές κατηγορίες εργαζομένων καθώς και για κατοχή και αγορές ακινήτων, εκπτώσεις δαπανών από τον φόρο εισοδήματος και άλλες εξαιρέσεις) όσους βρίσκονται στα «μεσαία και υψηλά εισοδηματικά και περιουσιακά κλιμάκια», όπως τόνιζε αρμόδιος παράγοντας.

Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η αναμόρφωση των αφορολόγητων ορίων και απαλλαγών, της κλίμακας και των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, η αντικατάσταση του τέλους των ακινήτων με έναν νέο ενιαίο κλιμακωτό φόρο ανάλογα με την αξία του συνόλου της ακίνητης περιουσίας (κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια), καθώς και αλλαγές στους φόρους μεταβίβασης ακινήτων (αγορές, κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές).

Αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς για την αποκρυστάλλωση των νέων ρυθμίσεων, στο τραπέζι έχουν πέσει ήδη προτάσεις από υπηρεσιακούς παράγοντες με κοινό παρονομαστή τη σύνδεση της φορολογίας με τη συνολική εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του πολίτη (εισόδημα από εργασία, ενοίκια, επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια, και μετοχές, τραπεζικές καταθέσεις κ.ά.). Στο πλαίσιο αυτό και στο σκέλος της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων σχεδιάζεται η θέσπιση πλέγματος κριτηρίων για τις εκπτώσεις φόρων λόγω προσωπικών και άλλων οικογενειακών δαπανών, πράγμα που θα αυξήσει περαιτέρω τη φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών.


Τι προβλέπουν τα σενάρια

Αφορολόγητο

Διατήρηση του πρόσθετου αφορολόγητου ορίου για παιδιά και του ποσοστού 10% από τον φόρο εισοδήματος που ισχύει σήμερα για τις εκπτώσεις δαπανών για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας για τους φορολογουμένους που δηλώνουν ατομικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και οικογενειακό μέχρι 24.000 ευρώ.

Ψαλίδισμα στο μισό του αφορολογήτου για παιδιά και των φοροαπαλλαγών για τις δαπάνες για όσους έχουν εισόδημα από 25.000-30.000 ευρώ.

Πλήρη κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

Στο τραπέζι υπάρχει και πρόταση για κατάργηση του πρόσθετου αφορολογήτου και των εκπτώσεων δαπανών όταν το οικογενειακό εισόδημα ξεπερνά τα 24.000 ευρώ.

Παράλληλα στο στόχαστρο μπαίνουν:

- Η απαλλαγή για τα τεκμαρτά μισθώματα από ιδιοκατοίκηση, πράγμα που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που ιδιοκατοικούν θα πληρώνουν φόρο επί του τεκμαρτού εισοδήματος με συντελεστές 10-45%.
- Οι πρόσθετες μειώσεις φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές, που ανέρχεται σε 60 ευρώ για κάθε τέκνο.
- Οι μειώσεις στα καθαρά ποσά γεωργικού εισοδήματος για αγρότες και κτηνοτρόφους.

Στην «προκρούστεια» κλίνη και οι απαλλαγές στις μεταβιβάσεις ακινήτων όπως:
- Το αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ που ισχύει για γονικές παροχές και για κληρονομιές ή δωρεές ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού.
- Το αφορολόγητο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας μέσω μεταβιβάσεων, γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών. Σήμερα είναι 200.000 ευρώ εάν ο αποκτών την κατοικία είναι άγαμος, 250.000 ευρώ εάν ο αποκτών την κατοικία είναι έγγαμος και προσαυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για κάθε ένα από το τρίτο και τα επόμενα.
- Ταυτόχρονα το σχέδιο προβλέπει την επιβολή φόρου υπεραξίας με συντελεστές 10%-20% στις πωλήσεις ακινήτων. Η υπεραξία θα ορίζεται ως η διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και πώλησης του ακινήτου αφαιρουμένου του πληθωρισμού.

Ενας φόρος για όλα τα ακίνητα

Δραστικές θα είναι οι αλλαγές και στον φόρο κατοχής των ακινήτων, καθώς σχεδιάζεται η κατάργηση του τέλους που σήμερα εισπράττεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και η ενοποίηση όλων των φόρων και τελών σε έναν νέο φόρο, στον οποίο θα υπαχθούν πέραν των κατοικιών και των κτισμάτων και τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια. Από τον νέο φόρο θα απαλλάσσονται μόνο οι ιδιοκτήτες των οποίων η αντικειμενική τιμή ή και το εμβαδόν συνδυαστικά της κατοικίας τους δεν ξεπερνά ένα ορισμένο όριο (150.000 ευρώ για άγαμο και 200.000 για τετραμελή οικογένεια ή 70 τ.μ και 100 τ.μ. αντίστοιχα). Ο φόρος θα είναι κλιμακωτός, με συντελεστές από 0,1% μέχρι και 1% ανάλογα με την αξία της συνολικής ακίνητης περιουσίας.



Το δημοσιονομικό κόστος των 876 φοροαπαλλαγών ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα:
- 1,8 δισ. ευρώ κοστίζουν οι εκπτώσεις δαπανών (ασφάλιστρα ζωής, δίδακτρα, ενοίκια, εισφορές στον ΟΑΕΕ, ιατρικά έξοδα, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.ά.) από το εισόδημα ή από τον αναλογούντα φόρο και οι λοιπές μειώσεις φόρου εισοδήματος (πρόσθετο αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων, μειώσεις φόρου λόγω τέκνων και παραμεθορίου, ειδικός τρόπος φορολόγησης ναυτικών-ιπταμένων κ.λπ.). Οκτώ στους δέκα φορολογουμένους κάνουν χρήση των εκπτώσεων δαπανών από νοσήλια, δίδακτρα, ασφάλιστρα και ενοίκια.

- Σε 82,7 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που χάνει το Δημόσιο από τις φοροαπαλλαγές που ισχύουν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (αφαίρεση επιχειρηματικής αμοιβής από τα κέρδη των προσωπικών εταιρειών και φορολόγησή της με βάση τη φορολογική κλίμακα, αφορολόγητες εκπτώσεις αναπτυξιακών νόμων κ.λπ.).

- Απώλειες εσόδων 104,2 εκατ. ευρώ προκαλούν οι μειώσεις φόρου, οι εκπτώσεις δαπανών και οι φορολογικές απαλλαγές για τα κέρδη των νομικών προσώπων (Α.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε., ΕΠΕ, φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.λπ.).

- 795,4 εκατ. ευρώ κοστίζουν οι φοροαπαλλαγές για τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Μόνο η απαλλαγή της πρώτης κατοικίας κοστίζει στο Δημόσιο 205,19 εκατ. ευρώ.

- Απώλειες εσόδων 454,75 εκατ. ευρώ επιφέρουν οι φοροαπαλλαγές και οι μειωμένοι συντελεστές στον ΦΠΑ.

- Κόστος 2,83 δισ. ευρώ έχουν στον προϋπολογισμό οι απαλλαγές και οι μειώσεις επιβαρύνσεων που προβλέπονται στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των ενεργειακών προϊόντων (πετρελαιοειδών, φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος), των καπνικών, των αλκοολούχων και των λοιπών προϊόντων.

- Στα 35,86 εκατ. ευρώ ανέρχεται κάθε χρόνο το κόστος από τις απαλλαγές οχημάτων από τα τέλη ταξινόμησης.


Πηγή: Έθνος της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ το έργο του Συλλόγου του χωριού μας ....Βασιλική Ιωάν Στριγά: Υπηρεσίες digital and business marketing Σχεδιασμός ιστοσελίδων Social media

 Συνεχίζουν να υπάρχουν κοντά μας με αγάπη και να σκορπίζουν χαμόγελα και αισιοδοξία ....οι οικονομικοί χορηγοί του πολιτιστικού συλλόγου Νε...