Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

"Συναγερμός ευθύνης για τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης"

 Γιώργος Παναγιωτόπουλος, επικεφαλής μείζονος 
μειοψηφίας
Οι πέντε ανεξαρτητοποιήσεις και η μία παραίτηση Δημοτικών Συμβούλων της πλειοψηφίας του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης ήταν το φυσιολογικό αποτέλεσμα μιας συγκεντρωτικής- και άνευ προγράμματος-Δημοτικής Διοίκησης, η οποία σε 18 μήνες κατόρθωσε να θέσει στο περιθώριο, τόσο το πολιτικό, όσο και το υπηρεσιακό δυναμικό του Δήμου. Τα σημάδια της παρακμής της Δημοτικής Αρχής που κατόρθωσε να συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο των εκλογών, μόλις, το 28% της προτίμησης του εκλογικού σώματος, είχαν φανεί από καιρό. Στο όνομα της «παραταξιακής πειθαρχίας», οι Σύμβουλοι της πλειοψηφίας αναγκάστηκαν να ψηφίσουν πολλές φορές σε βάρος της πραγματικής πολιτικής τους βούλησης.
Είχαμε προειδοποιήσει ότι ο Κανονισμός Υπηρεσιών που έφερε η Δημοτική Αρχή θα οδηγούσε σε κλείσιμο των παλαιών Δημαρχείων, σε αποδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών και-τελικά- στην απαξίωση της ίδιας της έννοιας του «Καλλικράτη». Η τραγική εξέλιξη των υποθέσεων της Βουπρασίας μας δικαίωσε οδυνηρά. Από κοινού με τις υπόλοιπες παρατάξεις της μειοψηφίας καταψηφίσαμε τον Δημοκτόνο Κανονισμό. 11 ψήφοι δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν το μοιραίο.
Είχαμε απαιτήσει επίμονα την αποκεντρωμένη δημοκρατική λειτουργία του Δήμου, με ανάθεση αρμοδιοτήτων στους Προέδρους των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων. 18 μήνες μετά, οι Πρόεδροι, οι άμεσοι εκπρόσωποι της κοινωνίας, εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως «κομπάρσοι και ζητιάνοι», καθώς δεν έχουν ούτε το προβλεπόμενο από το νόμο ταμείο των 1.000 ευρώ για να ανταπεξέρχονται στην καθημερινότητα, ούτε τις αρμόζουσες αρμοδιότητες. Ακόμα και το αίτημά μας για ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τους Προέδρους για τα προβλήματα των Κοινοτήτων απορρίφθηκε.11 ψήφοι δεν μπόρεσαν να επιβάλλουν την κοινή λογική.
Είχαμε προτείνει να μην «πεταχθεί» το κρίσιμο εκατομμύριο του ΕΣΠΑ,για την έδρα του Δήμου, στην ρομαντική αλλά εκτός πραγματικότητας και αναγκών της εποχής, ανάκτηση των αποθηκών του ΑΣΟ και αντ’αυτής να κατευθυνθεί-όπως επέτρεπε η προκήρυξη- στην διάνοιξη οικοδομικών τετραγώνων του Σχεδίου Πόλης (στο οποίο καταθέτουν βάναυσες  και αναγκαστικές χρηματικές εισφορές -χωρίς αντιπαροχές- οι Δημότες) ώστε να ανθήσει η οικοδομική δραστηριότητα και να στηριχθούν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις του Δήμου. Επιπλέον, προτείναμε να ξεκινήσει η κατασκευή συνδετήριου ποδηλατόδρομου και πεζοδρομίου προς Ανδραβίδα ώστε να ενωθούν στην πράξη οι δύο πόλεις με προφανή ευεργετικά αναπτυξιακά οφέλη. Το ΕΣΠΑ χάνεται μέρα με τη μέρα εξαιτίας της ανεπίτρεπτης αδράνειας της Δημοτικής Αρχής. Στους γειτονικούς Δήμους σημειώνεται οργασμός έργων και η Ανδραβίδα-Κυλλήνη μένει θεατής.11 ψήφοι δεν μπόρεσαν να επιβάλλουν τη λύση που συνέφερε την κοινωνία.
Είχαμε αντιδράσει έντονα στην απόφαση της Δημοτικής Αρχής να μεταφέρει τα Αστυνομικά Τμήματα στα παλαιά Δημαρχεία, λέγοντας ότι τα Δημαρχεία ανήκουν στο λαό και στις Δημοτικές Υπηρεσίες και ότι εάν πήγαιναν εκεί τα Αστυνομικά Τμήματα δεν θα μπορούσαν ποτέ στο μέλλον να μεταφερθούν εκεί Δημοτικές Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες. Ουδέποτε-όπως αποδείχθηκε- το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απαίτησε μια τέτοια παραχώρηση. 11 ψήφοι δεν στάθηκαν αρκετές να εμποδίσουν αυτό το Δημοτικό ολίσθημα.
Εχουμε επισημάνει πολλές φορές την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της καθαριότητας και της εικόνας των πόλεων και των χωριών μας. Την αδυναμία διαχείρισης των υδάτινων πόρων και την πλήρη εγκατάλειψη της χρυσοφόρας τουριστικής περιοχής Κάστρου-Κυλλήνης. 11 ψήφοι δεν στάθηκαν ποτέ αρκετές για να ανατρέψουν την ανεπάρκεια της Δημοτικής Αρχής.
Οι ανεξαρτητοποιήσεις των πέντε συναδέλφων της πρώην Δημοτικής Πλειοψηφίας επιτρέπουν την επαναφορά όλων των μεγάλων θεμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο και σημαίνουν την ευκαιρία ελεύθερου επαναπροσδιορισμού της πολιτικής στάσης τους απέναντι στα θέματα του Δήμου, χωρίς το βρόγχο της αναχρονιστικής «παραταξιακής πειθαρχίας».  Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας. Η «μειοψηφία» ουδέποτε εμπόδισε τη λειτουργία του Δήμου. Η νέα πλειοψηφία ελεύθερης βούλησης που διαμορφώθηκε από τις εξελίξεις, έχει τη δυνατότητα να προωθήσει-έστω και μετά απο 18 μήνες στασιμότητας- τις λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Οι πολίτες περιμένουν να υπερβούμε τις μικροπαραταξιακές διαφορές, όπως έχουν,ήδη, κατορθώσει οι παρατάξεις της μειοψηφίας και να διαμορφώσουμε έναν ισχυρό προοδευτικό πόλο προόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...