Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Κάτω Παναγιά: Το ξωκλήσι του ξεριζωμού...


Κάτω Παναγιά: Το ξωκλήσι του ξεριζωμού...

Ενενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη μεγαλύτερη Ελληνική τραγωδία του 20ου αιώνα, τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά οι μνήμες παραμένουν ακόμα ζωντανές, σαν να ήταν χθες!


Και θα συνεχίσουν να παραμένουν ζωντανές για πολλά χρόνια ακόμα, όσο υπάρχουν άνθρωποι σαν τον κ. Νίκο και τον κ. Χρήστο Παπαχατζή, που με τις λιγοστές τους δυνάμεις έχτισαν, πέτρα - πέτρα, το «ξωκλήσι του ξεριζωμού» στην Κάτω Παναγιά.

Ένα ξωκλήσι αφιερωμένο στην Αγία Μαρκέλλα, προς τιμήν των γονιών, τους που «ξεριζώθηκαν» τόσο άδικα από τον τόπο τους, αλλά και  όλων των σφαγιασθέντων στην Κάτω Παναγιά της Μικράς Ασίας.



«Οι γονείς μου εγκαταστάθηκαν στην Κάτω Παναγιά το 1924. Με τους Τούρκους να τους κυνηγούν και την Μικρά Ασία να έχει παραδοθεί ολόκληρη στις φλόγες, κατάφεραν να μπουν σε ένα καράβι και να φτάσουν στη Χίο. Όταν ήρθαν εδώ, ο αδελφός μου ήταν 40 ημερών. Εγώ γεννήθηκα δύο χρόνια μετά, το 1926» είπε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Χρήστος Παπαχατζής με δάκρυα στα μάτια.

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...