Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Ερρίφθη ο κύβος για τα ειδικά μισθολόγια

Οι περικοπές στους ενστόλους προκαλούν αναβρασμό στην κυβέρνηση

«Φωτιές» σε κυβέρνηση και ΝΔ ανάβει η προοπτική της κατάργησης των ειδικών μισθολογίων, ιδίως στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστική), την οποία φέρεται να προκρίνει το οικονομικό επιτελείο.

Οι διαρροές ότι η απόφαση για γενικό μαχαίρι στα ειδικά μισθολόγια κλείδωσε προχθές το βράδυ στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, σήμαναν συναγερμό στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Τάξης που έγιναν αποδέκτες οργισμένων διαμαρτυριών, ενώ έντονες αντιδράσεις καταγράφονται και στη Λεωφόρο Συγγρού, από βουλευτές και στελέχη που προειδοποιούν ότι με την κίνηση αυτή η ΝΔ θα ανοίξει πόλεμο με το σύνολο των ενστόλων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, όπως και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας έχουν ενημερώσει ήδη για το εκρηκτικό κλίμα τον Αντώνη Σαμαρά, μεταφέροντας παράλληλα και τις δικές τους σοβαρές ενστάσεις για το ενδεχόμενο να μην εξαιρεθούν από τη λίστα των περικοπών το λεγόμενο μάχιμο προσωπικό των δύο υπουργείων.

Κατά πληροφορίες, από το πρωθυπουργικό επιτελείο έγινε προσπάθεια αναδίπλωσης, λέγοντας ότι το ζήτημα θα κριθεί στις τελικές διαπραγματεύσεις με την τρόικα και πως η κυβέρνηση θα δώσει τη μάχη της για να διατηρηθεί το ειδικό μισθολογικό καθεστώς για τους μάχιμους σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας.

Το μήνυμα, από την πλευρά των υπουργών αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων των δύο υπουργείων, είναι ότι η κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη, στην παρούσα συγκυρία, με λευκή απεργία από την πλευρά των ενστόλων, οι οποίοι δεν μπορούν να αποδεχθούν νέες περικοπές την ώρα που βρίσκεται στο τραπέζι και το μαχαίρι στα οδοιπορικά τους.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν τα Νέα, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι δεν πρέπει να μείνουν ανοικτά «παράθυρα» στο θέμα των ειδικών μισθολογίων, επισημαίνοντας πως η κατάργησή τους αποτελεί συμβατική υποχρέωση της χώρας απέναντι στην τρόικα και θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από τον περασμένο Ιούλιο.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, πάντως, αναφέρουν ότι η απόφαση για την κατάργηση των ειδικών μισθολογίων έχει όντως κλειδώσει για όλες τις λοιπές κατηγορίες, προκαλώντας και μεσοσταθμικές μειώσεις μισθών κατά 12%, αλλά παραμένει σε εκκρεμότητα μόνο για τη μάχιμη κατηγορία των ενστόλων.

Αυτό συνεπάγεται άμεσες μειώσεις για δικαστές και εισαγγελείς κάθε βαθμίδας, πανεπιστημιακούς, διπλωμάτες, γιατρούς του ΕΣΥ, ιερείς κ.ά., που έχουν σήμερα ειδικό μισθολογικό καθεστώς σε σχέση με τους δημοσίους υπαλλήλους.
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...