Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Ηλεία: 29 τόνοι τοξικών και ληγμένων ουσιών στην πόρτα μας (photo)


toxic1.JPG
toxic3.JPGΔεκάδες βαρέλια με ληγμένα τοξικά φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στη δακοκτονία, βρίσκονται στοιβαγμένα έξω από αποθήκη στο αεροδρόμιο Επιταλίου. Στα βαρέλια αυτά,
toxic2.JPG
toxic4.JPG
toxic5.JPGtoxic6.JPG
toxic7.JPGtoxic8.JPGtoxic9.JPGπολλά εκ των οποίων έχουν διαβρωθεί και τρυπήσει, έχει πρόσβαση ο καθένας, καθώς η περίφραξη του χώρου έχει υποχωρήσει και υπάρχουν στο σημείο ξεκάθαρες ενδείξεις πως αποτελεί πέρασμα, ακόμα και για κοπάδια αιγοπροβάτων. Εκείνο που προκαλεί ακόμα περισσότερο είναι το ότι ο έλληνας πολίτης θα επιβαρυνθεί με το ποσό των 82.000 για την απομάκρυνση και καταστροφή των συγκεκριμένων φυτοφαρμάκων που κατά κύριο λόγω χρησιμοποιούνται στη δακοκτονία.

Σύμφωνα με την προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού από την Περιφέρεια Δυτική Ελλάδα, που θα διενεργηθεί τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012 στις 10 το πρωί, αναζητείται ο ανάδοχος που θα απομακρύνει 23.300 λίτρα, ληγμένα ακατάλληλα προς χρήση φυτοφάρμακα βάρους 29 τόνων περίπου. Όπως αναφέρει η προκήρυξη τα φυτοφάρμακα αυτά εντάσσονται στην κατηγορία «Αγροχημικά Απόβλητα, που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες». Τα βαρέλα που βρίσκονται πίσω από την αποθήκη για τη δακοκτονία στην άκρη των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου Επιταλίου, αναγράφουν πάνω τους ημερομηνία παραγωγής 2009 και 2010. Η διαδικασία αυτή θα κοστίσει 82.000 ευρώ σε εποχές που η κρίση σαρώνει τα πάντα.

Πέρα από αυτό στο ρεπορτάζ που πραγματοποιήσαμε στο χώρο, διαπιστώσαμε μια σειρά από επικίνδυνες παραλείψεις που μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ενώ μπορεί κάποιος που έχει άγνοια σχετικά με το περιεχόμενο των βαρελιών να υποστεί κάποια μόλυνση.

Πολλά από τα βαρέλια που υπάρχουν εκεί, χωρητικότητας 245 έως 250 λίτρων έκαστο, είναι διαβρωμένα με μεγάλες τρύπες, από τις οποίες έχει διαρρεύσει το περιεχόμενο ή απλά σκουριασμένα, έτοιμα όμως να τρυπήσουν. Η πρόσβαση σε αυτά είναι πανεύκολη και όποιος θελήσει να πάρει κάποιο από αυτά ή ακόμα και όλα τα βαρέλια και να τα χρησιμοποιήσει σε παράνομους σκοπούς, μιας και η περίφραξη είναι ανύπαρκτη. Όσο για το έδαφος, με τόσα διάτρητα βαρέλια θεωρείται βέβαιο πως αυτό έχει «ποτίσει» με το περιεχόμενό τους. Από το σημείο υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως διέρχονται κοπάδια με αιγοπρόβατα.

Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνταν για την καταπολέμηση του δάκου με αεροψεκασμούς και το θέμα έχει φτάσει στη Βουλή και τα συναρμόδια υπουργεία με επιστολή της η βουλευτής Ηλείας και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος,  Διονυσία - Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, πριν από περίπου ένα μήνα. Μάλιστα ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν την σχετική καταγγελία και αν αληθεύει, να προβούν άμεσα στην αποκομιδή και κατάλληλη διάθεση των επικίνδυνων απορριμμάτων προκειμένου να προστατευθεί το περιβάλλον και η δημόσια υγεία.
ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...