Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Στην τρίτη θέση καλλιέργειας χασίς η Πελοπόννησος


xasis_dendraΣτα 60 εκατομμύρια ευρώ αποτιμάται στη χονδρική η αξία των δενδρυλλίων κάνναβης τα οποία κατέσχεσε η Ελληνική Αστυνομία στο διάστημα από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρχηγείου για το διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου εκριζώθηκαν συνολικά 28.486 δενδρύλλια, όταν ο αντίστοιχος αριθμός πέρυσι δεν ξεπέρασε τα 16.642. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 71% που αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στη συνδρομή των ελικοπτέρων της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία το 2011 παρέμεναν καθηλωμένα στο έδαφος λόγω έλλειψης τεχνικής συντήρησης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας (όπως αποτυπώθηκαν στη δικογραφία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λασιθίου για τη «μαφία» της Κρήτης), κάθε δενδρύλλιο «δίνει» κατά μέσο όρο ένα κιλό χασίς και η τιμή του αποτιμάται στις 2.000 ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω, η ποσότητα χασίς που θα παρήγαγαν τα 28.486 δενδρύλλια κάνναβης θα ανερχόταν σε 28,4 τόνους και η τιμή τους στη χονδρική θα άγγιζε τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του Αρχηγείου, στις επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. το 2012 συνελήφθησαν 675 άτομα, ενώ οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν αφορούν συνολικά 726 κατηγορουμένους, κυρίως για τα κακουργήματα της διακίνησης και της εμπορίας κάνναβης.

Νούμερο ένα παραγωγός περιοχή της Ελλάδας αναδεικνύεται (όπως άλλωστε αναμενόταν) η Κρήτη όπου κατασχέθηκαν 10.407 δενδρύλλια χασίς. Ακολουθεί η Θεσσαλία, που μέχρι πρότινος απουσίαζε από τον σχετικό «χάρτη». Σε αστυνομικές επιχειρήσεις από την αρχή του χρόνου εκριζώθηκαν 8.711 δενδρύλλια. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Πελοπόννησος (3.182) και έπονται η Αττική (1.948) και η Θεσσαλονίκη (1.606).

Σε ό,τι αφορά τη συνδρομή των ελικοπτέρων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Αστυνομίας, συμμετείχαν σε 35 επιχειρήσεις, συμπληρώνοντας 56 ώρες πτήσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...